close
Határidőre beöntötték az első betont a kínai Sanmen atomerőműben
Atom - Blog - Egyéb

Határidőre beöntötték az első betont a kínai Sanmen atomerőműben

A Sanmen atomerőmű első kĂŠt blokkjĂĄt ĂŠpĂ­tő konzorcium sikeresen ĂŠs hatĂĄridőre beĂśntĂśtte a betont a nukleĂĄris sziget alapzatĂĄhoz. A Westinghouse AP1000 tĂ­pusĂş blokkot a Westinghouse Electric Company ĂŠs a The Shaw Group ĂŠpĂ­ti a Zhejiang (CsĂścsiang) tartomĂĄnyban, KĂ­na keleti partjĂĄn. Ez az egyike annak a nĂŠgy blokknak, amelyek KĂ­nĂĄban ĂŠpĂźlnek egy 2007-ben alĂĄĂ­rt szerződĂŠs alapjĂĄn. TovĂĄbbi kĂŠt blokk a Haiyang atomerőműben ĂŠpĂźl majd, Shandong (Santung) tartomĂĄnyban, szintĂŠn a keleti parton.

A Westinghouse nyilatkozata szerint a betonozĂĄs befejezĂŠse jelentős mĂŠrfĂśldkő a lĂŠtesĂ­tĂŠs sorĂĄn, mely a tervezĂŠs ĂŠs az egyeztetĂŠsek szintjĂŠről a lĂŠtesĂ­tĂŠshez vezet. Aris Candris, a Westinghouse elnĂśk-vezĂŠrigazgatĂłja kijelentette, a projekt tervezett hatĂĄridőre tĂśrtĂŠnő elindulĂĄsa fontos lĂŠpĂŠs annak ĂŠrdekĂŠben, hogy a terveknek megfelelően 2013-ban elkezdődhessen a villamosenergia-termelĂŠs a blokkon. A betonozĂĄshoz 5200 kĂśbmĂŠter betont ĂŠs 950 tonna betonacĂŠlt hasznĂĄltak fel.

A most elkĂŠszĂźlt beton lesz az alapja a nukleĂĄris sziget ĂŠpĂźleteinek, tĂśbbek kĂśzĂśtt a kontĂŠnment ĂŠpĂźletĂŠnek is. A Sanmen telephelyen a Westinghouse konzorcium a State Nuclear Power Technology ĂŠs a China National Nuclear Corporation rĂŠszĂŠt kĂŠpező Sanmen Nuclear Power vĂĄllalatokkal is egyĂźttműkĂśdik. A KĂ­nĂĄban ĂŠpĂźlő nĂŠgy AP1000 blokk mellett 14 esetben a Westinghouse AP1000 tĂ­pusĂĄt vĂĄlasztottĂĄk az EgyesĂźlt Államokban bejelentett sĂşj blokkok esetĂŠben is. Ezek kĂśzĂźl hat esetben mĂĄr a műszaki, beszerzĂŠsi ĂŠs a lĂŠtesĂ­tĂŠsre vonatkozĂł szerződĂŠseket is alĂĄĂ­rtĂĄk.