close
A hidegháborúnak is szerepe volt a csernobili atomerőmű-balesetben – Aszódi Attila a...
Podcast

A hidegháborúnak is szerepe volt a csernobili atomerőmű-balesetben – Aszódi Attila az HBO minisorozatáról, és a rendszerhibákról

Nagyon élveztem – mondja Aszódi Attila professzor, az HBO, Csernobil című minisorozatáról. A beszélgetést már március elején készítettük, az erőmű közelében keletkezett tüzet megelőzően, ezt a témát ezért nem érintettük. Fontosnak tartja, hogy mindenki legyen tisztában azzal, ez nem egy dokumentumfilm, vannak benne technikai, és kronológiai torzítások. Vannak benne műszaki eltérések a valóságtól, de a fontosabbak az időbeli, kronológiai eltérések, amelyeknek a filmes jelentősége, jelentése érthető – jelzi. Aszódi Attila szerint a készítők alapvető célja az lehetett, hogy felhívják a figyelmet arra, milyen súlyos és távolramutató következményei lehetnek, egy rendszer hibás működésének. Csernobilban egy politikai rendszer kitermelt egy olyan méretű műszaki hibát, aminek a következményei eltemették magát a politikai rendszert – mondja. Mennyire volt műszakilag elrendelt, bekódolt a katasztrófa? – erről is beszélgettünk, és aztán szó esett még az elmúlt évek dízelbotrányáról, a hazugságról, és a hidegháborúról, az orosz-amerikai fegyverkezési-, űr- és technológiai versenyről.


Többnyire kérdőmondatokat használok, csillagásznak, atomfizikusnak készültem, de végül újságíró lettem. Húsz éve foglalkozom energiaügyekkel. Tizenhét éve, egy programozó barátommal alapítottuk az energiainfo-t, mindazoknak, akiket nemcsak a "mi" érdekel, hanem a "hogyan" is. Hiszek benne, hogy a kételkedés, és a nyitottság visz előbbre.