close
Illegális szemétlerakó lett a csernobili zónából
Friss

Illegális szemétlerakó lett a csernobili zónából

A hosszú ideje szemétszállítási gondokkal küszködő nyugat-ukrajnai Lemberg (Lviv) városából származó háztartási hulladékhalmokat fedeztek fel a nukleáris katasztrófa sújtotta csernobili övezetben – hozta nyilvánosságra kedden a Kijev megyei rendőrség. Az ukrán fővárostól mintegy 100 kilométerre északra fekvő csernobili kitelepített zónában, Bober és Korolivka falvaknál összesen kilenc, illegálisan lerakott szeméthalmot fedeztek fel. A hulladékról a vizsgálatok során megállapították hogy Lembergből származnak. Tavaly június elején kigyulladt, majd oltás közben beomlott az ország legnagyobbjaként számon tartott hulladéklerakó Lemberg közelében. A 26 hektáron elterülő hatalmas, néhol hatvan méter magas szeméthegyen történt csuszamlásban négyen vesztették életüket. A nyugat-ukrajnai megyeszékhely a “hulladékválság” peremén egyensúlyozik azóta is, ugyanis a lembergi szemetet egyik környező szemétlerakó sem akarja hosszabb távon befogadni.

Andrij Szadovij polgármester legutóbb április 6-án, a lembergi városi tanács ülésén kongatta meg a vészharangokat. Elmondta, hogy több mint 200 tonna elszállítandó szemét gyűlt össze a nyugat-ukrajnai megye átmeneti hulladéktárolóiban, amelyek több szemetet a városból már nem hajlandók fogadni. Kilátásba helyzete, hogy ha a problémát nem oldja meg a kijevi központi vezetés sürgősen, kénytelen lesz különleges vészhelyzetet hirdetni a városban. A polgármester nem zárta ki, hogy a lembergi szemét befogadását szándékosan akadályozzák politikai érdekekből, de ezt a vádját nem részletezte.

Április közepén egy teherautót tartóztattak fel a hatóságok a Kijev megyével Nyugatról határos Zsitomir megyében. A jármű mintegy 20 tonna, Lembergből származó szemetet szállított. Zsitomir megyében 200 tonnányi illegális hulladékot találtak a hatóságok. A szemétben lévő csekkek bizonyítják, hogy a hulladék Lembergből érkezett. A világ eddigi legsúlyosabb atomerőmű-katasztrófája 1986. április 26-ra virradóan következett be a Szovjetunióhoz tartozó Ukrán SZSZK területén a csernobili erőmű negyedik blokkjában. Az úgynevezett csernobili zóna az atomerőmű körül, mintegy 30 kilométeres sugarú körzetet foglal magában.