close
Aszódi: 50-57 euró körül lesz Paks II. önköltsége
Atom - Egyéb

Aszódi: 50-57 euró körül lesz Paks II. önköltsége

Magyarország a fenntartható, megfizethető és biztonságos energiaforrás mellett döntött a Paksi Atomerőmű bővítésével – hangsúlyozta Aszódi Attila, a Paksi Atomerőmű teljesítményének fenntartásáért felelős kormánybiztos az Atomexpo 2016 nemzetközi atomenergia fórum plenáris ülésén, hétfőn Moszkvában.

Kifejtette, hogy a csernobili és a fukusimai atomerőműi balesetek tanulságait figyelembe véve a Paks II projekt tervezéskor a nemzetközi és az európai uniós követelmények mentén kiemelt figyelmet fordítanak a nukleáris biztonságra, hogy semmilyen körülmények között se juthasson sugárzóanyag az erőmű környezetébe.

A plenáris ülést követően magyar újságíróknak elmondta, a fővállalkozói szerződés alapján a Roszatom cégcsoporton belül a Nyizsnyij Novgorodi Atomenergoprojekt (ASE-NIAEP) mérnöki iroda végzi a tervezői munkát, a tervek ellenőrzése a magyar fél feladata.

A kormánybiztos elmondta, az új blokkok megtérülése függ attól, hogy mennyibe kerül a villamos energia előállítása, mennyi áromot tud termelni az erőmű, és ezt milyen áron tudja értékesíteni a piacon. Számításaik szerint a Paks II blokk önköltsége megawattóránként 50-57 euró környékén lesz. Az új blokkok 90-92 százalékos éves átlagos csúcskihasználást érnek el úgy, hogy az idő nagy részében mintegy 100 százalékos teljesítménnyel működnek.

Az új blokkok által termelt villamos energia várható piaci árának kalkulálásakor több árelőjelzést is számba vettek – mondta Aszódi Attila -, köztük a német gazdasági minisztériumét, amely 2025-2030, illetve 2040 időszakra megawattóránként 65-70, akár 80-85 eurót jelez a villamos energia világpiacán. Ilyen villamos energia világpiaci áraknál a Paks II projekt megtérül, 60 euró megawatt óránként villamos energia nagykereskedelmi árnál az első évtől kezdődően minden költséget az erőmű blokkjai ki tudnak termelni – hangsúlyozta Aszódi Attila.

A plenáris ülésen Szergej Kirijenko, a Roszatom állami konszern vezérigazgatója kiemelte, hogy a párizsi klímakonferencia vállalásainak teljesítéséhez szükséges a szén-dioxid-mentes energiatermelés.

A Roszatom vezérigazgatója kiemelte, az atomenergia és az alternatív energia termelése között a természeti adottságok figyelembe vétele mellett, a lehetőségek között egyensúlyt kell teremteni.

Kirill Komarov, a Roszatom vezérigazgatójának üzletfejlesztésért felelős első helyettese az Atomexpo megnyitóján úgy fogalmazott, az atomenergia iránt egyre nagyobb az érdeklődés, mutatja ezt az is, hogy az idei nemzetközi fórumon, amelynek központi témája az atomenergia mint szén-dioxid-kibocsátás nélküli energia, 55 ország 4000 résztvevője van jelen.