close
A bizonytalanságot beárazzák az árampiacok – a Mavir vezetői friss podcastunkban az ...
COVID-2020 - Podcast

A bizonytalanságot beárazzák az árampiacok – a Mavir vezetői friss podcastunkban az árampiaci helyzetről

Nemcsak a pandémiás helyzet miatti fogyasztáscsökkenés, de az olajárháború, és ezzel összefüggésben a nemzetközi földgázárak volatilitása is nyomás alatt tartja a jelenlegi szabadpiaci áramárakat.

A piacok ezeket a bizonytalanságokat beárazták és beárazzák, ahogyan távolodunk a jelentől, a határidős árakban úgy jelenik  meg egyre inkább az optimizmus, az áramárak konszolidációjával kapcsoaltban – jegyzi meg Herczeg Sándor, a Mavir piacműködtetési vezérigazgató-helyettese, az energiainfo.hu legfrissebb podcastjában. Az ügyben egyelőre nehéz volna hosszútávú becsklésekbe bocsátkozni, hogy az export-import saldóra miylen hatással lesz a jelenlegi rendkívüli helyzet, de egyelőre azt látni, hogy a hazai termelés csökkenése mellett, az import is csökken.

A fogyaztói igények csökkenésének mértékét nehéz most még megbecsülni, mert rengeteg tényezőtől függ az adott időszak fogyasztása – mondja Tihanyi Zoltán, a Mavir rendszerirányításért és nemzetközi kapcsolatokért felelős vezérigazgató-helyettese a podcastban. Az időjárás mellett, az esti csúcsot mérséklő óraátállítás, az évszakváltás mind-mind mind a kisebb fogyasztás irányába mutatnak, miközben egyébként is  évről évre csökkenő trend látható. Az elmúlt év azonos időszakához képest – érvel Tihanyi Zoltán -, az elmúlt két-három hétben 5 százalék alatti lehet a kifejezetten a pandémiás helyzet miatti fogyasztáscsökkenés.

További részletek, a magyar áramtőzsdéről, az ellátásbiztonságról, és az egyre több megájuló forrással kapcsolatos rendszerirányítási kérdésekről a podcastban.

 


Többnyire kérdőmondatokat használok, csillagásznak, atomfizikusnak készültem, de végül újságíró lettem. Húsz éve foglalkozom energiaügyekkel. Tizenhét éve, egy programozó barátommal alapítottuk az energiainfo-t, mindazoknak, akiket nemcsak a "mi" érdekel, hanem a "hogyan" is. Hiszek benne, hogy a kételkedés, és a nyitottság visz előbbre.