close
Itt a kazáncsere pályázat!
Egyéb - Gáz - Távhő

Itt a kazáncsere pályázat!

Mától indulnának a kormány új lakossági energiahatékonysági pályázatai, összesen 2,72 milliárd forint vissza nem térítendő támogatás áll rendelkezésre három különböző pályázatból. Az első kiírás nem sikerült fényesen, a reggeli indulás elmaradt.

Ma a tüzelőberendezések új, nagyobb energiahatékonyságú fűtőberendezésekre történő cseréjét célzó pályázatnak kellett volna megjelennie az emi.hu oldalon, amelyre egymilliárd forint jut. A kiírás azonban kora délutánig nem jelent meg a portálon. Kérdésünkre a pályázati portálnál elmondták, hogy mindenképpen tartják a szeptember 22-ei indulást, és végül a késő délutáni órákban megjelent a pályázati kiírás.

A kiírás az EMI Pályázati Információk portálján vált elérhetővé. Az érdeklődőknek nem árt figyelnie, mivel a keretösszeg elosztásánál a pályázatok beérkezési sorrendje sokat nyom a latban. így minél hamarabb benyújtja valaki a pályázatát, annál biztosabban nyer támogatást.

Itt a kazáncsere pályázat!

Szeptember 25-én jelenik meg a háztartásigép-csere program 627,1 millió forintos keretösszeggel, majd 29-én a nyílászárócsere-pályázatok 1,1 milliárd forinttal. A három programmal összesen 25 ezer háztartást szeretnének elérni. A pályázatok – a hűtő- és fagyasztógép-csere program kivételével, ahol a támogatás a megkapott támogatói okirattal a vásárláskor azonnal érvényesíthető – utófinanszírozásúak.

Az elérhető támogatás összege háztartásigép-csere programban a gépek beszerzési árának 50 százaléka, az A+ energiaosztályú készülékekre maximum 25 ezer forint, az A++ és A+++ gépekre legfeljebb 35 ezer forint lehet. A kazáncsere-pályázaton 40 százalékos támogatást, pályázatonként és lakásonként maximálisan bruttó 650 ezer forintot lehet elnyerni. A külső homlokzati nyílászárócsere-programmal megítélhető legmagasabb támogatás bruttó 520 ezer forint.

Jelentősen könnyítették a pályázást, így a pályázati portálon keresztül – www.emi.hu – pályázhat az, aki a kormányzati portálon ügyfélkapus regisztrációval rendelkezik. A pályázatokat a meghirdetéstől számított 30. naptári napot követően lehet benyújtani a pályázat lezárásáig vagy a rendelkezésre álló keret kimerüléséig. Az internetes beadással – ahol a beérkezési sorrend számít – a hiba lehetősége jelentősen csökken, mert azonnali visszajelzést ad a rendszer a hibás adatról, és az elbírálás is gyorsabb.