close
Sikeres kutatófúrásokat zárt az ENI
Egyéb - Olaj

Sikeres kutatófúrásokat zárt az ENI

Világszerte több helyen sikeres felfedező fúrásokat végzett az Eni a nyár folyamán. Olyan, ásványkincsekben gazdag területeken sikerült kísérleti gáz- és olajkitermelést végezni, mint Texas, Egyiptom és Gabon. A felfedezések eredményeként három milliárd hordónyi kőolaj és földgáz jövőbeni kitermelésére nyílt lehetőség.

Az Eni partnerei segítségével meglepetésszerű eredményeket ért el a világ számos területén. Texasban, Egyiptomban és Gabonban is sikeresen zárultak a nyáron elvégzett felderítő fúrások, így a jövőben több mint három milliárd hordó szénhidrogén kitermelése válhat lehetségessé. A vállalat hamarosan Mianmarban is megkezdi a tesztfúrásokat.

Nyugat-Texasban az olasz cégcsoport és a Quicksilver Resources első horizontális irányú felfedező fúrása visszafogott termelés mellett jelenleg már napi 750 hordónyi olaj kinyerését tette lehetővé. A Houstontól 700 km-re fekvő, ötvenezer hektáros területen párhuzamosan már egy második fúrás is zajlik. A Quicksilver és az Eni a projekt költségein és a várható hasznon egyaránt 50-50%-ban osztozik.

Ugyancsak sikeres tesztfúrást végzett a Nyonie Deep fúrótorony 13 kilométerre Gabon partjaitól. A nyílt vízi kitermelőegység 4000 méter mélyen tett jelentős mértékű földgáz és kondenzátum felfedezést. A kitermelés mértéke az előrejelzések szerint a három milliárd hordót is meghaladhatja. A felfedezést követően az ország miniszterelnöke, Ali Bongo Ondimba találkozóra hívta Claudio Descalzit, az Eni vezérigazgatóját. A megbeszélés témája a felfedezésből adódó kereskedelmi lehetőségek felbecslése volt. Az Eni 2009 óta van jelen Gabonban, ahol idén már a harmadik sikeres nyugat-afrikai fúrásról számolhattak be, a korábbi két kongóit követően.

Az Eni a sikeres egyiptomi tesztfúrások után megkezdte a kitermelést az egyiptomi DEKA (Denis-Karawan) projekt keretein belül. A vállalat együttműködő partnere az Ieoc Production BV és a BP Egypt. A közelmúltban üzembe helyezett Denise South tenger alatti kút kitermelésének mértéke már jelenleg is 800 hordó és 1,8 millió köbméter kondenzátum naponta. A projekt 2015 első negyedévében éri el a maximális hatásfokot, ekkor az öt tenger alatti kút segítségével 6,5 millió köbméter gáz kitermelése várható. Az Eni a legnagyobb jelen lévő nemzetközi energiavállalat Egyiptomban, ahol 1954-ben kezdte meg működését.

Ugyancsak új lehetőségek nyíltak meg az olasz cégcsoport előtt a távol keleten, ahol az Eni Mianmar, valamint a Mianmar Production and Exploration Company együttműködésének köszönhetően egy hat évig tartó felfedezési időszak veszi kezdetét. A projekt tulajdonrészét 90%-ban az Eni birtokolja. A megállapodás illeszkedik a vállalat délkelet ázsiai stratégiai céljaihoz, így Kína, Vietnám, Indonézia és Kelet-Timor után az Eni Mianmarban is megerősíti pozícióját.