close
50 milliárd forint értékű földgázt foglaltak le
Egyéb - Gáz

50 milliárd forint értékű földgázt foglaltak le

Az ukrán belügyminisztérium keresete alapján a kijevi Pecserszk kerületi bíróság lefoglalta Dmitro Firtas ukrán milliárdos oligarcha gázkereskedelemmel foglalkozó Ostchem vállalatának 500 millió köbméter földgázát.

A lefoglalt földgáz értéke majdnem eléri a 4 milliárd hrivnyát, vagyis körülbelül 50 milliárd forintot. A lefoglalt gáz jelenleg az Ukrtranszhaz ukrán állami gázszállító vállalat tárolóiban van, de az Ostchem vállalatcsoport cégeinek tulajdonát képezi. A bíróság arra utasította az Ukrtranszhaz vezetőit, hogy gondoskodjanak a fölgáz őrzéséről, valamint megtiltotta a lefoglalt mennyiség átadását, illetve eladását.

A belügyminisztérium hivatali visszaélés és különösen nagy összegre elkövetett sikkasztás gyanújával vizsgálatot indított a Naftohaz ukrán állami vállalat vezetői ellen, akiknek nevét egyelőre nem hozták nyilvánosságra. Az eddig közölt információk alapján az államot 5,7 milliárd hrivnya, azaz körülbelül 71 milliárd forint kár érte azáltal, hogy a Naftohaztól vásárolt gázt nem fizette ki az Ostchem vállalat.