close
Cernavoda: tendereztetik a befektetőket
Atom - Blog - Egyéb

Cernavoda: tendereztetik a befektetőket

A román állami Societatea Nationala Nuclearelectrica közleményben jelentette be, megkezdte a tendereztetést, hogy magánbefektetőt találjanak a Cernavoda-3 és -4 építésére.

Első lépésként értékelik a beruházás iránt érdeklődő pályázókat, és a követelményeknek megfelelő pályázók részletes tájékoztatást kapnak az építésről. Ezután az alkalmasnak ítélt jelentkezőktől egy szándéknyilatkozatot várnak majd. A Nuclearelectrica egy többségi befektetőt keres az építést menedzselő projektcégbe. A Nuclearelectrica 2014. augusztus 8-án közölte, 49%-ot, de maximum 2 millió eurót fektetne a projekttársaság létrehozásába. Az új cég később független villamosenergia-termelő vállalattá alakulna.

A befektetőknek biztosítania kell, hogy a két új reaktor Candu 6 típus legyen, és a beruházás megfeleljen a nemzeti és európai nukleáris biztonsági követelményeknek. 2014 júliusában a Candu Energy azt közölte, exkluzív és kötelező érvényű szerződést kötött a China Nuclear Power Engineering Company (CNPEC) vállalattal, hogy együttműködve építsék meg a tervezett két román blokkot.

A cég akkor azt közölte, Candu 6-ot építenének, melyek hasonlóak a már üzemelő két blokkhoz, de biztonsági jellemzőik továbbfejlesztettek, megfelelnek a fukushimai balesetet követő nukleáris biztonsági előírásoknak is. A Cernavoda-1 és -2 Románia egyetlen atomerőműve, Candu 6 típusú reaktorokkal szerelve. Az 1. blokk 1996-ban, a 2. blokk 2007-ben kezdte meg a termelést.

A Cernavoda telephelyre eredetileg öt egyforma blokkot terveztek, de a pénzügyi nehézségek miatt a 3-5. blokk építését a 90-es évek elején elhalasztották, és az első két blokk építésének befejezésére összpontosítottak.

Forrás: NucNet