close
Több a megújuló a dorogi erőműben
Egyéb - Megújuló - Távhő

Több a megújuló a dorogi erőműben

Több mint százmillió forint értékű kazánfejlesztést hajtott végre a Dorogi Erőmű Kft. az általa üzemeltetett energiatermelő létesítményben. A beruházásnak köszönhetően a dorogi erőműben felhasznált tüzelőanyag-mennyiségen belül a megújuló biomassza részaránya megduplázódott, miközben az erőmű hatásfokát is sikerült jelentősen növelni.

Sikeresen vizsgázott az április 15-én zárult fűtési szezonban a dorogi erőműben 2014 folyamán végrehajtott kazánfejlesztési projekt. A Dorogi Erőmű Kft. által végrehajtott beruházás eredményeképpen a Dorogon és Esztergomban mintegy 3500 lakás, valamint közel kéttucat ipari és közületi ügyfél távfűtését biztosító energetikai létesítmény tüzelőanyag-ellátását sikerült tovább diverzifikálni, egyszerre javítva az erőmű fenntarthatósági és versenyképességi paramétereit.

„Az összesen több mint százmillió forint értékű fejlesztés legfontosabb elemeként – a korábban meglévő nyolc mellett – nyolc újabb ún. befúvó berendezést építettünk be az erőmű kazánjába, ezzel nagymértékben javítva a létesítmény szabályozhatóságát. Emellett egy léghevítő rendszer felszerelésével az erőmű kéményén át távozó füstgáz hőenergia-tartalmának jobb hasznosíthatóságát is lehetővé tettük” – mondta el Vollár Attila, a Dorogi Erőmű Kft. ügyvezetője. A Veolia Energia Magyarország dorogi leányvállalatának vezetője kifejtette: kisebb mennyiségben már évek óta hasznosítottak mezőgazdasági mellékterméket a dorogi erőműben, azonban a hatékonyabb szabályozhatóságnak köszönhetően a biomassza részaránya megduplázódott, s ma már a létesítmény tüzelőanyagának közel felét teszi ki, lehetővé téve a szén részarányának csökkentését.

„Biomasszaként kizárólag ledarált napraforgószárat hasznosítunk tüzelőanyagként, amelynek beszállítóit minden évben pályázati úton választjuk ki. Így a fejlesztés eredményeképpen olyan tüzelőanyag-mixet tudunk kialakítani, amely egyaránt eleget tesz a – szén-dioxid semleges – megújuló energiaforrások részarányának növelésére vonatkozó nemzetgazdasági célkitűzéseknek, s teszi még biztosabbá és fenntarthatóbbá az erőmű tüzelőanyag-ellátását a több lábon állás jegyében” – hangsúlyozta Vollár Attila.

Legalább ilyen fontos, hogy a fejlesztés eredményeképpen az erőmű hatásfoka jelentősen javult, ami több szempontból kedvező az térségben élő lakosságnak, valamint az itt dolgozó cégeknek. A nagyobb hatékonyságnak köszönhetően – változatlan energiaigény mellett – kevesebb tüzelőanyagra van szükség. Ennek, valamint a megújuló részarány növekedésének köszönhetően az erőmű környezetterhelése tovább mérsékelhető.

Másrészt a javuló hatásfok azt igazolja, hogy a korszerű technológia alkalmazásán alapuló távfűtőrendszerek üzleti szempontból is versenyképes alternatívát képesek biztosítani az egyedi fűtési megoldásokkal szemben a lakosságnak, valamint az ipari-kereskedelmi és közületi ügyfeleknek egyaránt.
Esztergomban még komoly lehetőségek vannak a lakossági távfűtőrendszer bővítésére, további lakótömbök, lakótelepek távfűtő-rendszerre történő rácsatlakozására is adottak a feltételek. Emellett mind Dorogon, mind Esztergomban nyitott a lehetőség a magánvállalkozások, valamint a közintézmények számára is, hogy a távfűtés választásával egy környezetbarát és költséghatékony hőenergia-ellátó rendszer mellett tegyék le a voksukat.  Esztergomban a Vaszary Kolos Kórház és a Géza Fejedelem Ipari Szakképző Iskola vezetése is a távhő mellett döntött nemrégiben, ezáltal csökkentve költségeiket.