close
Megháromszorozódhat az atomenergia használata
Atom - Egyéb

Megháromszorozódhat az atomenergia használata

A világszerte beépített nukleáris kapacitás csaknem megháromszorozódhat és elérheti az 1092 gigawatt villamos teljesítményt (GWe) 2050-re az új atomerőműveket mérlegelő országok döntései nyomán, amelyekben figyelembe veszik a klímaváltozási félelmeket, a magas üzemanyag-árakat, az árak bizonytalanságát és az ellátás biztonságát – tartalmazza a Nemzetközi Atomenergia Ügynökség (NAÜ) által jegyzett jelentés.

A NAÜ által Klímaváltozás és Atomenergia (Climate Change and Nuclear Power) címen publikált jelentés legutóbbi kiadása szerint 2030-ig a mai 375-ről a 401-699 GW közötti tartományba nőhet a beépített atomenergia kapacitás attól függően, hogy melyik figyelembe vett forgatókönyv valósul meg. 2050-ig az előrejelzés a 413-1092 gigawatt tartományba várja a kapacitást.

A jelentés szerint az atomenergia segít megoldani az energia ellátási problémákat, használata klímabarát és környezeti előnyökkel jár. A fosszilis energia-hordozók árának növekedése az elmúlt években, a fennmaradó magas áraktól való félelem, valamint az ellátási források megbízhatósága a politikailag instabil régiók miatt alapvető megfontolások a mai energiastratégiai döntésekben.

Forrás: NucNet