close
Nyilatkozatcsata az orosz Mol-vásárlásról
Egyéb - Olaj

Nyilatkozatcsata az orosz Mol-vásárlásról

A kormĂĄnynak nem volt mĂłdjĂĄban megakadĂĄlyozni, hogy orosz tulajdonba kerĂźljenek a Mol rĂŠszvĂŠnyei, hiszen hivatalosan nem is tudott rĂłla – jelentette ki Bajnai GordonminiszterelnĂśk, aki szerint a kabinet legfeljebb “ĂŠrzĂŠkelte, hogy valami kĂŠszĂźl”. A miniszterelnĂśk ezt annak kapcsĂĄn kĂśzĂślte, hogy SimicskĂł IstvĂĄn, a nemzetbiztonsĂĄgi bizottsĂĄg elnĂśke azt mondta, hogy szolgĂĄlatok figyelmeztettĂŠk a kormĂĄnyt a kĂŠszĂźlő Ăźgyletre, tehĂĄt nem igazak a kabinet korĂĄbbi ĂĄllĂ­tĂĄsai. Bajnai hozzĂĄtette: ausztriai lĂĄtogatĂĄsĂĄn az osztrĂĄk kancellĂĄr azt mondta, hogy ő nem tudott a kĂŠszĂźlő Ăźgyletről – Ă­rja a NĂŠpszabadsĂĄg.

 

Demeter Ervin, a nemzetbiztonsĂĄgi bizottsĂĄg tagja kijelentette: Ăşj helyzet alakult ki azzal, hogy a Szurgutnyeftyegaz megvette a Mol 21,2 szĂĄzalĂŠkĂĄt az OMV-tĂłl, Ă­gy a kormĂĄnynak vĂĄltoztatni kell “tehetetlen, felelőtlen, hibĂĄs” magatartĂĄsĂĄn.

Ficsor ÁdĂĄm, a polgĂĄri nemzetbiztonsĂĄgi szolgĂĄlatokat irĂĄnyĂ­tĂł miniszter szerint SimicskĂł kijelentĂŠse a “hazugsĂĄg”, a valĂłtlansĂĄgot azonban nem lehet a hĂ­rszerzĂŠs jelentĂŠsĂŠnek idĂŠzĂŠsĂŠvel megcĂĄfolni, mivel e jelentĂŠsnek mind a tartalma, mind az időpontja titkos.

A Mol Ăşgy reagĂĄlt a vitĂĄra, hogy alapvető ĂŠrdeke a jelen helyzetben is az, hogy informĂĄcióÊrtelmezĂŠsi kĂŠrdĂŠsek kapcsĂĄn felmerĂźlő vitĂĄk ne kĂŠrdőjelezzĂŠk meg a cĂŠg fĂźggetlensĂŠgĂŠnek megőrzĂŠse ĂŠrdekĂŠben tett eddigi lĂŠpĂŠsek helyessĂŠgĂŠt, ĂŠs ne nehezĂ­tsĂŠk meg az eddigi konszenzus fennmaradĂĄsĂĄt.