close
Javuló orosz-ukrán gázkapcsolatok
Egyéb - Gáz

Javuló orosz-ukrán gázkapcsolatok

BeszĂĄllhat a Gazprom az ukrĂĄn gĂĄzrendszer felĂşjĂ­tĂĄsĂĄba, de tovĂĄbbra is
tĂśbb a megoldĂĄsra vĂĄrĂł kĂŠrĂŠs az orosz-ukrĂĄn viszonyban, mint amit mĂĄr
elrendeztek. PĂŠldĂĄul kap-e Kijev ĂśtmilliĂĄrd dollĂĄrnyi orosz hitelt
gĂĄzvĂĄsĂĄrlĂĄsra, s ha igen hogyan tudja majd azt visszafizetni. Putyin
szerint gyorsabb, ha Ukrajna BrĂźsszelnĂŠl kilincsel a pĂŠnzĂŠrt, hiszen
onnan mĂĄr mĂĄskor is kapott segĂ­tsĂŠget.

Julija Timosenko ukrĂĄn miniszterelnĂśk tegnap felajĂĄnlotta orosz kollĂŠgĂĄjĂĄnak, Vlagyimir Putyinnak, hogy az orosz Gazprom vegyen rĂŠszt az ukrajnai vezetĂŠk rendszer korszerűsĂ­tĂŠsĂŠben, Ă­rja a The Moscow Times. MindazonĂĄltal ezzel nem gyĂłgyĂ­tott be minden orosz sebet, amelyet orszĂĄga azzal okozott MoszkvĂĄnak, hogy nemrĂŠg az EU-val is vezetĂŠki megĂĄllapodĂĄst kĂśtĂśtt. Putyin a megbeszĂŠlĂŠsek utĂĄn azt mondta, hogy OroszorszĂĄgnak mĂŠg tanulmĂĄnyoznia kell azt az ukrĂĄn kĂŠrĂŠst, hogy ĂśtmilliĂĄrd dollĂĄros kĂślcsĂśnnel segĂ­tse az ukrĂĄnok orosz gĂĄz vĂĄsĂĄrlĂĄsĂĄt. Az ukrĂĄn-EU megĂĄllapodĂĄsra utalva megjegyezte, hogy Ukrajna, ha gyorsabb vĂĄlaszra van szĂźksĂŠge pĂŠnzigĂŠnye kapcsĂĄn, mindig fordulhatott BrĂźsszelhez, megteheti most is.„Azt mondjuk tehĂĄt azzal, kapcsolatban, ha UkrajnĂĄnak pĂŠnz kell gĂĄztĂĄrolĂłi feltĂśltĂŠsĂŠhez: Menjetek BrĂźsszelbe, kĂŠrjetek ĂśtmilliĂĄrdot, ĂŠs fizessĂŠtek ki belőle a Gazpromot”, jelentette ki Putyin, TimosenkĂłval kĂśzĂśs sajtĂłtĂĄjĂŠkoztatĂłjĂĄn.

EmlĂŠkezetes, hogy Timosenko a mĂşlt hĂłnapban szerződĂŠst Ă­rt alĂĄ Manuel BarrosĂłval, az EurĂłpai BizottsĂĄg elnĂśkĂŠvel az ukrĂĄn gĂĄzhĂĄlĂłzat felĂşjĂ­tĂĄsĂĄrĂłl anĂŠlkĂźl, hogy abba bevonta volna a vezetĂŠkrendszer fő hasznĂĄlĂłjĂĄt, az orosz Gazpromot. Moszkva a megĂĄllapodĂĄst elfogadhatatlannak nevezte, hiszen a munka megakasztanĂĄ a Gazprom eurĂłpai vevői kiszolgĂĄlĂĄsĂĄt, amelyekkel pedig hosszĂş tĂĄvĂş szĂĄllĂ­tĂĄsi szerződĂŠse van. Most azonban, mint Timosenko kijelentette, Ukrajna felajĂĄnlotta a Gazpromnak, hogy vegyen rĂŠszt a projektben, mint annak egyik nagy partnere.

Ukrajna az idĂŠn kĂśzel 20 milliĂĄrd kĂśbmĂŠter fĂśldgĂĄz betĂĄrolĂĄsĂĄra kĂŠszĂźl. Timosenko ajĂĄnlata szerint a gĂĄzvĂĄsĂĄrlĂĄsi hitel alternatĂ­vĂĄja lehet, hogy Ukrajna a GazpromtĂłl beszedendő tranzitdĂ­jjal fizetne a gĂĄzĂŠrt. Ám Putyin Ăşgy vĂŠli, hogy az ukrĂĄn-EU megĂĄllapodĂĄs szerint kĂźlĂśn cĂŠget kellene lĂŠtrehozni az UkrajnĂĄn keresztĂźli tranzitra, ez viszont megnehezĂ­ti a tranzitdĂ­jjal valĂł fizetĂŠst. TovĂĄbbra is fennĂĄll tehĂĄt a kĂŠrdĂŠs, ha Moszvka hitelt ad Kijevnek, hogyan kapja azt vissza.