close
Nyereségesek voltak a CEZ külföldi leányvállalatai tavaly
Áram - Egyéb

Nyereségesek voltak a CEZ külföldi leányvállalatai tavaly

Majdnem tĂ­zmilliĂĄrd – pontosan 9,7 milliĂĄrd – koronĂĄs adĂłzott nyeresĂŠget termelt egyĂźttesen a tavalyi ĂŠvben a Cseh Energetikai Művek (CEZ) 39 kĂźlfĂśldi leĂĄnyvĂĄllalata – kĂśzĂślte Daniel Benes, a CEZ igazgatĂłtanĂĄcsĂĄnak első alelnĂśke. Ez az Ăśsszeg kĂŠtmilliĂĄrd koronĂĄval magasabb, mint az eddigi legnagyobb ĂŠvi nyeresĂŠg. A CEZ 2004-ben lĂŠpett a kĂźlfĂśldi energetikai piacokra.

A cseh energetikai ĂłriĂĄs kĂźlfĂśldi leĂĄnyvĂĄllalatainak ĂśsszbevĂŠtelei tavaly meghaladtĂĄk a 41 milliĂĄrd koronĂĄt, ami 4 milliĂĄrddal tĂśbb, mint a 2007-es ĂŠv bevĂŠtelei. “A bevĂŠtel nĂśvekedĂŠsĂŠt a korona ĂĄrfolyamĂĄnak csĂśkkenĂŠse jelentősen mĂŠrsĂŠkelte. Ha kĂźlfĂśldi valutĂĄban szĂĄmolnĂĄnk, a nĂśvekedĂŠs jĂłval magasabb lenne” – mondta ĂşjsĂĄgĂ­rĂłknak Benes. A CEZ kĂźlfĂśldi leĂĄnyvĂĄllalatainak bevĂŠtelei 2007-ben tĂ­zmilliĂĄrddal voltak magasabbak, mint 2006-ban.

A CEZ első Ă­zben 2004-ben BulgĂĄriĂĄban alakĂ­tott leĂĄnyvĂĄllalatot. Ezt kĂśvette RomĂĄnia, LengyelorszĂĄg, SzlovĂĄkia ĂŠs MagyarorszĂĄg. A tavalyi (2008) ĂŠv vĂŠgĂŠn a CEZ 39 energetikai cĂŠget ellenőrzĂśtt kĂźlfĂśldĂśn, ami kilenccel tĂśbb, mint 2008 vĂŠgĂŠn. Az utĂłbbi hĂłnapok folyamĂĄn a CEZ TĂśrĂśkorszĂĄgban, NĂŠmetorszĂĄgban ĂŠs AlbĂĄniĂĄban is tĂśbbsĂŠgi rĂŠszesedĂŠseket szerzett energetikai cĂŠgekben, de ezek a tranzakciĂłk mĂŠg nincsenek hivatalosan befejezve. Ugyanakkor gazdasĂĄgi eredmĂŠnyĂźk a CEZ szĂĄmĂĄra csak 2009-ben mutatkozik meg.

A CEZ kĂźlfĂśldi cĂŠgeiben tavaly 7420 ember dolgozott, ami 1340-el kevesebb, mint 2007 vĂŠgĂŠn. MĂ­g 2005-ben a kĂźlfĂśldi leĂĄnyvĂĄllalatok a CEZ nyeresĂŠgĂŠnek 6,6 szĂĄzalĂŠkĂĄt tettĂŠk ki, addig tavaly mĂĄr 22,6 szĂĄzalĂŠkĂĄt.

BĂĄr a cseh kormĂĄnyzat azt szeretnĂŠ, ha a CEZ CsehorszĂĄgban ruhĂĄzna be, a cĂŠg jelezte, hogy az idĂŠn is folytatni kĂ­vĂĄnja kĂźlfĂśldi terjeszkedĂŠsĂŠt.