close
Két reaktor kapott engedélyt Abu Dhabiban
Atom - Blog - Egyéb

Két reaktor kapott engedélyt Abu Dhabiban

Az Egyesült Arab Emírségek nukleáris hatósága (Federal Authority for Nuclear Regulation – FANR) engedélyezte két új atomerőművi blokk építését az Abu Dhabi nyugati részén található Barakah telephelyen. A FANR közölte: a Barakah-3 és Barakah-4 blokkok engedélyét szeptember 15-én adták ki az Enec (Emirates Nuclear Energy Corporation) számára.

Az engedély felhatalmazza az Enec vállaltot két további, dél-koreai tervezésű továbbfejlesztett nyomottvizes reaktor (APR1400) építésére, amelyek egyenként 1400 MW kapacitásúak.

A FANR 2012 júliusában adta ki a Barakah 1. és 2. blokkja számára az építési engedélyt, ami 31 év után az első olyan reaktorépítési engedély volt, amelyet új, atomenergiát addig nem alkalmazó országban kiadtak. (Az előző ilyen Kína első atomerőmű-építése volt 1981-ben.)

Az engedély alapján megkezdődhet a reaktorok építése, az Enec-nek azonban külön üzemeltetési engedélyt is be kell majd szereznie a blokkok működésének megkezdéséhez.

A FANR szerint az Enec várhatóan 2015-ben nyújtja be a Barakah-1 és -2 üzemeltetési engedély kérelmét, az 1. blokkot ugyanis 2017-ben, a kettest pedig 2018-ban tervezik befejezni. Az Enec áprilisban úgy nyilatkozott: a két blokk 40%-os készültségi fokon áll, és eddig a költségvetést és az ütemtervet is tartják.

Forrás: NucNet