close
INA: veszteséget termel a sziszeki finomító
Egyéb - Olaj

INA: veszteséget termel a sziszeki finomító

A kutatás és a termelés az INA fő bevételi forrása, és a legjövedelmezőbb üzletágakba érdemes befektetni – közölte a horvát olajvállalat vezető közgazdásza hétfőn, a horvát közszolgálati rádiónak (HRT) adott interjúban.

Goran Saravanja nem kívánt válaszolni arra a sajtóinformációra, ami szerint a veszteséges működés és az európai uniós gazdasági válság miatt az INA valóban bezárja-e a sziszeki (Sisak) olajfinomítóját, arra hivatkozva, hogy ebben még nincs döntés. Azt azonban elmondta, hogy a finomító működése nem nyereséges, tavaly 1250 millió kuna (1 kuna 41 forint) veszteséget ért el a kőolajtermékek iránti kereslet csökkenése, illetve az Egyesült Államokbeli cégek technológiai előretörése és európai piacszerzése miatt. Mint kifejtette, az INA a múlt évben nyereségesen gazdálkodott, de a finomítói üzletág már az idei első félévben 800 millió kuna veszteséget ért el.

“Megvizsgáljuk minden elemét az üzleti működésünknek, és arra koncentrálunk, ami a legjövedelmezőbb. A pénzügyi adatokból látható, hogy a kutatás és a termelés jelenti a fő bevételi forrást” – jelentette ki a közgazdász.

Goran Saravanja azt mondta: az elmúlt napokban “nem logikus” érveket lehetett hallani arról, hogy az INA üzleti érdekeit szándékosan rongálják a magánbefektetők, például a Mol. Hozzátette, hogy az INA idén 665 millió kuna befektetést hajtott végre, az elmúlt két évben pedig további kétmilliárd kunát. Ennek kapcsán hangsúlyozta: az INA nagyon fontos szerepet tölt be a Mol-csoportban a kutatás és a termelés területén, és ugyanígy fontosak a cég számára az itt dolgozó kiváló szakemberek.