close
Japán: átalakíthatnak két atomerőművet
Atom - Egyéb

Japán: átalakíthatnak két atomerőművet

A japán nukleáris hatóság (Nuclear Regulatory Authority – NRA) engedélyezte a Sendai atomerőmű két reaktorának átalakítását, közölte az NRA. Egyúttal kijelentették, hogy a Sendai-1 és -2 teljesíti az új követelményeket a tervezési és a biztonsági jellemzőkre nézve.

Az engedélyt az erőművet üzemeltető Kyushu Electric Power 2013 júliusában benyújtott kérelmére adták meg, amelyeket idén április 30-án, majd szeptember 4-én is kiegészítettek. A döntést a hatóság a Kyushu által benyújtott dokumentumok alapján adta ki, amelyek tanulmányozása során 110 órányit tárgyaltak 62 alkalommal.

A döntés értelmében az atomreaktorok és a kapcsolódó létesítmények tervezése megfelel a követelményeknek, amelyeket az NRA 2013 júniusában adott ki, és amelyek figyelembe veszik a 2011-es baleset tanulságait is.

Az NRA az újraindítási engedélyt már 2014. júliusban megadta, de az üzembe lépést megelőzően még szükség van egy közmeghallgatásra is az ügyben. Az NRA a konzultáció részeként megkezdte a vélemények begyűjtését, és az eredményeket figyelembe vette az értékelésben.

A Sendai-1 és Sendai-2 két 846-MW-os nyomottvizes reaktor (PWR). A Sendai-1 1984-ben, míg a Sendai-2 1985 novemberében kezdett üzemelni.

Forrás: NucNet