close
Még nincs döntés az Olkiluoto-4-ről
Atom - Blog - Egyéb

Még nincs döntés az Olkiluoto-4-ről

A finn kormány szeptember 18-án elvi jóváhagyást adott a Fennovoima Oyj vállalatnak arra, hogy építési engedély kérelmet nyújtson be a Hanhikivi atomerőmű 1. blokkjára vonatkozóan a Pyhäjoki telephelyre.

A kormány azt is bejelentette, hogy elhalasztotta a Teollisuuden Voima Oyj (TVO) által építeni tervezett Olkiluoto-4 EPR reaktor építési engedélykérelem beadási határidejének megvitatását. A közlemény szerint Antti Rinne gazdasági miniszter további dokumentumokat kért be mélyebb tanulmányozásra.

A héten a munkaügyi és gazdasági minisztérium közölte: el kellene utasítani a TVO terveit az Olkiluoto-4 engedélykérelem beadásának meghosszabbítására a 3. blokk (szintén EPR) építése körüli bizonytalanságok miatt. A TVO 2014 májusában kérvényezte az építési engedély beadásának 5 éves meghosszabbítását, mivel az Olkiluoto-3 nem lépett üzembe az eredetileg tervezett időben. A TVO 2019. március végét javasolta új beadási határidőnek.

A Hanhikivi-1-et érintő engedély – amelynek még a finn parlament jóváhagyását is el kell nyernie – rögzíti, hogy a projekt tulajdonosi szerkezetében legalább 60% finn tulajdonosi arányt kell fenntartani.

A Fennovoima 2014 márciusában adott be a minisztériumhoz kérelmet az eredeti, 2010 májusában kiadott kormányzati elvi jóváhagyás felülvizsgálatára. A 2010-es döntés jóváhagyta az építést, azóta azonban az orosz állami nukleáris vállalat, a Roszatom egy leányvállalata részesedést szerzett a projektben, az építeni kívánt reaktortípust pedig az orosz tervezésű, 1200 MW-os AES-2006-ra cserélték. Ez a reaktortípus nem szerepelt a korábban vizsgált lehetőségek között.

A Fennovoimának két tulajdonosa van: a finn Voimaosakeyhtiö SF vállalat és a RAOS Voima Oy, amely a Roszatom leányvállalata. A Voimaosakeyhtiö SF a cég 66%-át, míg a RAOS Voima Oy 34%-át birtokolja. A Voimaosakeyhtiö tulajdonosai áttételesen finn regionális és helyi energetikai vállalatok, valamint ipari és kereskedelmi cégek.

Forrás: NucNet