close
Emfeszült a helyzet a hazai gázellátásban
Egyéb - Gáz

Emfeszült a helyzet a hazai gázellátásban

A magyar fĂśldgĂĄz-rendszerirĂĄnyĂ­tĂł ĂĄltal kĂśzzĂŠtett adatok alapjĂĄn sem kedden, sem tegnap nem kapott gĂĄzt UkrajnĂĄbĂłl a lakossĂĄgi Ăźgyfeleket is kiszolgĂĄlĂł EMFESZ Kft. Az orszĂĄgos egyensĂşlyt Ăşgy tartjĂĄk fenn, hogy a rendszerirĂĄnyĂ­tĂł gĂĄzt vĂĄsĂĄrol, aminek kĂśltsĂŠgĂŠt egy hĂłnapon belĂźl a hibĂĄsnak talĂĄlt cĂŠgtől visszavĂĄrja – akĂĄr annak bankgaranciĂĄja terhĂŠre is – Ă­rja a NĂŠpszabadsĂĄg.

 

Az FGSZ FĂśldgĂĄzszĂĄllĂ­tĂł Zrt. tegnap reggeli kĂśzlĂŠse szerint kedden sem ĂŠrkezett az orszĂĄgba elegendő gĂĄz UkrajnĂĄbĂłl. HelyzetleĂ­rĂĄsuk alapjĂĄn ĂśtmilliĂł kĂśbmĂŠtert kaptunk, de azt nem kĂśzlik, mennyit vĂĄrtunk. KorĂĄbbi informĂĄciĂłk alapjĂĄn a hiĂĄnyzĂł mennyisĂŠg kĂśzel ugyanennyi lehet.

Az ellĂĄtĂĄs egyensĂşlyĂĄnak fenntartĂĄsa ĂŠrdekĂŠben a kiesĂŠst az FGSZ sajĂĄt kĂśltsĂŠgĂŠn a hazai piacrĂłl vĂĄsĂĄrolja fel. Hogy kitől, nem kĂśzĂślte, de korĂĄbban az E.ON tĂśbbszĂśr hangsĂşlyozta, “kĂśzel ĂśnkĂśltsĂŠgi ĂĄron” tud ilyet biztosĂ­tani.Zsuga JĂĄnos, az FGSZ vezĂŠrigazgatĂłja arrĂłl tĂĄjĂŠkoztatta lapunkat, hogy ez a kĂśltsĂŠg nem az FGSZ Ăźzleti kockĂĄzata (a cĂŠg a Mol tulajdonĂĄban van), a havi elszĂĄmolĂĄs sorĂĄn ugyanis minden kĂŠtsĂŠget kizĂĄrĂłan kiderĂźl majd a szĂĄmukra, mely magyarorszĂĄgi kereskedő nem kapta meg a gĂĄzĂĄt. Ekkor ennek a kereskedőnek ki kell fizetnie az FGSZ pluszkĂśltsĂŠgeit, amit, ha nincs mĂĄs lehetősĂŠg, az FGSZ az adott kereskedő bankgaranciĂĄja terhĂŠre ĂŠrvĂŠnyesĂ­t. A Magyar Energia Hivatal ezzel kapcsolatos tĂśbb hĂłnapja zajlĂł vizsgĂĄlata mĂŠg nem zĂĄrult le.

NagyjĂĄbĂłl biztosan tudni, hogy ez a kereskedő az EMFESZ Kft. lesz. Ám az FGSZ-t jĂłl ismerők szerint ott ezt addig hivatalbĂłl nem mondhatjĂĄk ki, amĂ­g az ukrĂĄn rendszerirĂĄnyĂ­tĂł nem nevezi nĂŠven a kihagyandĂł magyar cĂŠget. Az ukrĂĄn fĂŠl ezt tovĂĄbbra sem teszi meg. Tegnap az ukrĂĄnok Ăşjabb formĂĄban “Ă­rtĂĄk kĂśrĂźl” az EMFESZ-t. Az FGSZ tolmĂĄcsolĂĄsĂĄban azt Ă­rtĂĄk, hogy “csak az orosz Gazprom-forrĂĄsokbĂłl szĂĄrmazĂł” fĂśldgĂĄzt tovĂĄbbĂ­tjĂĄk. A kissĂŠ bukdĂĄcsolĂł mondat arra utalhat, hogy csak az orosz mezőkĂśn kitermelt, a Gazprom ĂĄltal eladott gĂĄzt adjĂĄk ĂĄt nekĂźnk. A GazpromtĂłl orosz kitermelĂŠsű gĂĄzt csak az EMFESZ nem vĂĄsĂĄrol. Az ukrĂĄn hĂĄtterű kft. Gazprom-kĂśzvetĂ­tĂŠssel kĂśzĂŠp-ĂĄzsiai gĂĄzt kap.

Kedd reggel az EMFESZ azt kĂśzĂślte, ukrajnai gĂĄzbeszĂĄllĂ­tĂłjĂĄt egy mĂĄsikra cserĂŠlte, amivel megoldottnak Ă­tĂŠlte a problĂŠmĂĄt. Ám este a Gazprom-kĂśzpont hatĂĄrozottan kĂśzĂślte, a vĂĄltĂĄshoz nincs kĂśze. Kedden az FGSZ azt kĂśzĂślte, hogy a nyomĂĄs helyreĂĄllt, ĂĄm tegnap kiderĂźlt, ezzel egyĂźtt ukrĂĄn oldalrĂłl az ĂĄtnyomott mennyisĂŠg nem ĂĄllt vissza. AbbĂłl folyamatosan hiĂĄnyzik egy “emfesznyi” menynyisĂŠg. A nyomĂĄs csak azĂŠrt ĂĄllt helyre, mert a magyar rendszerirĂĄnyĂ­tĂł alkalmazkodott az ukrĂĄn nyomĂĄshoz. A jelek alapjĂĄn tehĂĄt az ukrĂĄn ĂŠs az orosz szĂĄllĂ­tĂłkat nem hatotta meg az EMFESZ furcsa beszĂĄllĂ­tĂłvĂĄltĂĄsa, ĂŠs tovĂĄbbra sem kĂ­vĂĄnjĂĄk biztosĂ­tani a magyar cĂŠg ĂĄltal igĂŠnyelt mennyisĂŠget. KorĂĄbban GĂłczi IstvĂĄn, az EMFESZ Ăźgyvezetője lapunkat Ăşgy tĂĄjĂŠkoztatta, hogy cĂŠge sajĂĄt magyarorszĂĄgi gĂĄztartalĂŠkai nĂŠhĂĄny napra elegendőek. (Ugyanakkor most mĂĄr valĂłszĂ­nűleg az FGSZ szolgĂĄlja ki az EMFESZ vevőit. Az FGSZ e kĂśltsĂŠgei fedezĂŠsĂŠt az EMFESZ vevőitől, illetve magĂĄtĂłl az EMFESZ-től vĂĄrja majd a havi elszĂĄmolĂĄs alapjĂĄn, amire vĂŠgső esetben az EMFESZ fĂŠlmilliĂĄrd forintra rĂşgĂł bankgaranciĂĄjĂĄt is igĂŠnybe veheti.) GĂłczi IstvĂĄn tegnap lapunknak arrĂłl szĂĄmolt be, hogy tĂĄjĂŠkozĂłdik az Ăźgyben.

Tegnap az E.ON kĂśzĂślte, hogy szĂĄmĂĄra is kevesebb gĂĄz ĂŠrkezik az igĂŠnyeltnĂŠl, de nyugati partnereik rĂŠvĂŠn a kiesĂŠst pĂłtolni tudjĂĄk. Ez azĂŠrt meglepő, mert ĂŠpp az E.ON a Gazprom fő magyar partnere, tehĂĄt az ukrĂĄn rendszerirĂĄnyĂ­tĂł lĂŠnyegĂŠben az E.ON-t Ă­rta kĂśrĂźl kedvezmĂŠnyezettkĂŠnt. Mint megtudtuk, ennek az az oka, hogy az E.ON is vĂĄsĂĄrolt kĂśzĂŠp-ĂĄzsiai gĂĄzt az EMFESZ-től, amely Ă­gy szintĂŠn nem ĂŠrkezik be az orszĂĄgba. Az E.ON megismĂŠtelte: az orszĂĄgos rendszer egyensĂşlyban tartĂĄsĂĄra szolgĂĄlĂł gĂĄzt is tudnak ĂŠrtĂŠkesĂ­teni, kĂśzel ĂśnkĂśltsĂŠgi ĂĄron. Azon vĂĄdak kapcsĂĄn, miszerint ez Ă­gy is tĂśbbszĂśrĂśse az ukrĂĄn hatĂĄron most kialakult minivĂĄlsĂĄg előtti ĂĄraknak, szakĂŠrtők elmondtĂĄk: korĂĄbban egy mĂĄsik cĂŠg mĂŠlyen piaci ĂĄr alatt kĂ­nĂĄlta ezt a gĂĄztermĂŠket, de ez a kĂ­nĂĄlat a mostani problĂŠmĂĄk kezdetĂŠn megszűnt.