close
Világít és fűt a hulladék
Egyéb - Megújuló

Világít és fűt a hulladék

GombamĂłd szaporodnak a biogĂĄzĂźzemek, de mĂŠg Ă­gy is sereghajtĂłnak szĂĄmĂ­tunk a fejlett orszĂĄgokhoz kĂŠpest, ahol az ĂŠlelmiszer-termelĂŠs egyik termĂŠke az energia – Ă­rja a NĂŠpszabadsĂĄg. Kattintson a
hirdetĂŠsre!

Az agrĂĄrium nagy energiafogyasztĂłnak szĂĄmĂ­t, az Új MagyarorszĂĄg VidĂŠkfejlesztĂŠsi Program (UMVP) lehetősĂŠgeit kihasznĂĄlva 50 agrĂĄrvĂĄllalkozĂĄs kĂŠrt tĂĄmogatĂĄst sajĂĄt energiaellĂĄtĂĄs kialakĂ­tĂĄsĂĄhoz, biogĂĄz-beruhĂĄzĂĄshoz. GőgĂśs ZoltĂĄn, a FĂśldművelĂŠsĂźgyi ĂŠs VidĂŠkfejlesztĂŠsi MinisztĂŠrium ĂĄllamtitkĂĄra elmondta: 30 projekt ĂźgyĂŠben a finanszĂ­rozĂĄsi hatĂĄrozat is megszĂźletik. Az ĂĄllamtitkĂĄr szerint kĂ­vĂĄnatos lenne, ha 2013-ig legalĂĄbb 200 megawatt Ăśsszes teljesĂ­tmĂŠnnyel szĂĄz olyan biogĂĄzĂźzem lĂŠtesĂźlne, amelyek alapvetően az ĂĄllattenyĂŠsztő telepek kĂśrnyezetbarĂĄt trĂĄgyaelhelyezĂŠsi gondjait oldanĂĄk meg, ezenkĂ­vĂźl mĂĄs mellĂŠktermĂŠket is feldolgoznĂĄnak. Fontos kĂśvetelmĂŠny az is, hogy ne csak az elektromos ĂĄramot, hanem a hőt is hasznosĂ­tsĂĄk. De vannak olyan pĂĄlyĂĄzĂłk is, akik a biogĂĄzĂźzem mellĂŠ, mĂĄsodik lĂŠpcsőben, a biogĂĄzĂźzem hőtermelĂŠsĂŠnek hasznosĂ­tĂĄsĂĄval etanolĂźzemet lĂŠtesĂ­tenek. GőgĂśs szerint az Ăźzemek terjedĂŠsĂŠnek hatĂĄrt szab a nagy- ĂŠs kĂśzĂŠpfeszĂźltsĂŠgű hĂĄlĂłzat szűkĂśssĂŠge, az Ăşj ĂĄramtermelők ugyanis csak kĂśrĂźlmĂŠnyesen tudnak az orszĂĄgos hĂĄlĂłzathoz csatlakozni.

A KecskemĂŠt melletti TalfĂĄjĂĄn műkĂśdő, laskagomba termesztĂŠsĂŠre szakosodott Pilze- Nagy Kft. ĂŠvente 7500-8000 tonna termesztĂŠsi tĂĄptalajt kĂŠszĂ­t, a cĂŠgnek ĂŠvente 3200 tonna Ăşgymond letermett tĂĄptalaj elhelyezĂŠsĂŠt kell megoldania. SomosnĂŠ Nagy Adrienn Ăźgyvezető elmondĂĄsa szerint az eddigi gyakorlat szerint a feleslegessĂŠ vĂĄlt termesztő kĂśzeget leggyakrabban talajjavĂ­tĂĄsra, alomkĂŠnt vagy ĂĄllati elesĂŠgkĂŠnt is hasznosĂ­tottĂĄk. A termesztĂŠs vĂŠgĂŠn visszamaradĂł tĂĄptalaj kezelĂŠsĂŠre jelenleg ĂŠvente 6-7 milliĂł forintot fordĂ­t a tĂĄrsasĂĄg. A laskagomba-termesztĂŠs egy mĂĄsik problĂŠmĂĄja a nagy energiaszĂźksĂŠglet, ennek ĂŠves kĂśltsĂŠge jĂłval meghaladja a 30 milliĂł forintot. Ez is szerepet jĂĄtszott abban, hogy vĂŠgĂźl a biogĂĄz mellett dĂśntĂśttek. A 340 milliĂł forintos beruhĂĄzĂĄs – amelyhez 110 milliĂł forintos tĂĄmogatĂĄst kaptak – első szakaszĂĄnak, az ĂŠves szinten 2,6 milliĂł kilowattĂłrĂĄt előĂĄllĂ­tĂł berendezĂŠsnek a prĂłbaĂźzeme mĂĄr le is zĂĄrult. Az ĂĄramot egyelőre a DĂŠl-magyarorszĂĄgi ÁramszolgĂĄltatĂł Zrt.-nek adjĂĄk el. A fejlesztĂŠs mĂĄsodik szakaszĂĄban mintegy 30-40 milliĂł forintos beruhĂĄzĂĄssal a kĂśzeli gombatermesztő telepre vezetik a hőenergiĂĄt, amelyből ĂŠvente 2,7 kilowattĂłrĂĄnyit tudnak hasznosĂ­tani. A beruhĂĄzĂĄs tizenegy ĂŠv alatt tĂŠrĂźl meg.

A DunaĂşjvĂĄros vĂĄrosrĂŠszĂŠnek szĂĄmĂ­tĂł PĂĄlhalmĂĄn a 2,5 milliĂĄrd forintbĂłl megvalĂłsulĂł, december Ăłta műkĂśdő biogĂĄzĂźzem ĂŠvente szĂĄzezer tonna biomasszĂĄt dolgoz fel. Ennek 60 szĂĄzalĂŠka a PĂĄlhalmai AgrospeciĂĄl Kft. sajĂĄt ĂĄllattartĂł telepeiről szĂĄrmazik, a tĂśbbi mezőgazdasĂĄgi ĂŠs ĂŠlelmiszeralapĂş hulladĂŠk. A pĂĄlhalmai Ăźzem felĂŠpĂ­tĂŠsĂŠhez egymilliĂĄrd forint vissza nem tĂŠrĂ­tendő uniĂłs tĂĄmogatĂĄst kaptak. A biogĂĄzĂźzemhez kĂśtődő bevĂŠtelek 70 szĂĄzalĂŠkĂĄt az ĂŠrtĂŠkesĂ­tett ĂĄram adja. EzenkĂ­vĂźl a lĂŠtesĂ­tmĂŠny megĂşjulĂł energiaforrĂĄs jellege is pĂŠnzt jelent, hiszen a megtakarĂ­tott szĂŠn-dioxid-kibocsĂĄtĂĄst AusztriĂĄnak eladtĂĄk. Az erről szĂłlĂł szerződĂŠs eddig az egyetlen olyan emissziĂłkereskedelmi megĂĄllapodĂĄs, amelyet mezőgazdasĂĄgi vĂĄllalat kĂśtĂśtt egy ĂĄllammal. A befektetĂŠs a tervek szerint tĂ­z ĂŠv alatt tĂŠrĂźl meg.

EurĂłpĂĄban egyedĂźlĂĄllĂł biogĂĄztermelő Ăźzem kezdte meg műkĂśdĂŠsĂŠt a Magyar Cukor Zrt. kaposvĂĄri cukorgyĂĄrĂĄban. A cukorgyĂĄrtĂĄs sorĂĄn mellĂŠktermĂŠkkĂŠnt keletkező – eddig ĂĄllati takarmĂĄnyozĂĄsra hasznĂĄlt – cukorrĂŠpaszeletet ĂŠs -tĂśrmelĂŠket hasznosĂ­tjĂĄk, ĂŠs a feldolgozĂĄsi időszakban a gyĂĄr energiaszĂźksĂŠgletĂŠnek 45-50 szĂĄzalĂŠkĂĄt ĂĄllĂ­tjĂĄk elő kĂśrnyezetbarĂĄt mĂłdon.

A 93 tagot szĂĄmlĂĄlĂł Magyar BiogĂĄz EgyesĂźlet szakĂŠrtői szerint adottsĂĄgaihoz kĂŠpest MagyarorszĂĄg sereghajtĂł az orszĂĄgokat biogĂĄz-termelĂŠsi rangsorba ĂĄllĂ­tĂł listĂĄn. ÁttĂśrĂŠst hozhatna, ha a jĂśvedĂŠkiadĂł-mentessĂŠget a biometĂĄnra is bevezetnĂŠk. A magyar biogĂĄzipar helyzete ĂŠs perspektĂ­vĂĄi egĂŠszen lehangolĂł kĂŠpet mutatnak. ElmĂŠletben 2010-ben az Ăśsszes energiaigĂŠnyĂźnk duplĂĄjĂĄt is előĂĄllĂ­thatnĂĄnk biomassza felhasznĂĄlĂĄsĂĄval Ăşgy, hogy az ĂŠlelmezĂŠs nem szenvedne hĂĄtrĂĄnyt. A realitĂĄsokat figyelembe vĂŠve azonban csak az igĂŠnyek 10-25 szĂĄzalĂŠkĂĄt lehetne Ă­gy kielĂŠgĂ­teni, amelyből a biogĂĄznak 10 szĂĄzalĂŠknyi rĂŠszesedĂŠs jutna. EkĂśzben a GazdasĂĄgi ĂŠs KĂśzlekedĂŠsi MinisztĂŠrium megĂşjulĂłenergia-stratĂŠgiĂĄja 2010-re az orszĂĄg energiaigĂŠnyĂŠnek 0,2 szĂĄzalĂŠkĂĄt tervezi biomasszĂĄbĂłl nyert energiĂĄval kiszolgĂĄlni.