close
Csődközelben a Naftohaz
Egyéb - Gáz

Csődközelben a Naftohaz

Nem jĂśn ki jĂłl a tĂśrtĂŠnetből az a tĂĄrsasĂĄg, amely olcsĂłbban adja tovĂĄbb a gĂĄzt, mint vette, fillĂŠrekĂŠrt adja bĂŠrbe a tĂĄrolĂłit, sajĂĄt gĂĄzt nem spĂĄjzol be, holott kellene. BizottsĂĄg alakul az ukrĂĄn ĂĄllami Naftohaz gazdasĂĄgi tevĂŠkenysĂŠge, csődkĂśzeli helyzete kivizsgĂĄlĂĄsĂĄra. Az eurĂłpai ĂŠs az ukrajnai vevők azonban megkapjĂĄk a rendelt gĂĄzt, kĂśzĂślte az orszĂĄg miniszterelnĂśke. 

Az ukrĂĄn ĂĄllami gĂĄzipari tĂĄrsasĂĄg, a Naftohaz Ukraini csődkĂśzelben van, kĂśzĂślte Julia Timosenko ukrĂĄn miniszterelnĂśk az orosz RBC hĂ­rĂźgynĂśksĂŠggel, miutĂĄn tĂĄrgyalt a tĂĄrsasĂĄg Ăşj elnĂśkĂŠvel, Oleg DubinĂĄval. A cĂŠg nem kĂŠpes visszafizetni ĂłriĂĄsi adĂłssĂĄgait. Timoshenko elmondta, hogy alaptalanok azok a hĂ­rek, melyek szerint a Naftohaznak mintegy 30 milliĂĄrd kĂśbmĂŠter gĂĄza van betĂĄrolva a fĂśld alatt. Szerinte a tĂĄrsasĂĄgnak pillanatnyilag alig vannak tartalĂŠkai. Amit viszont valĂłban tĂĄrol, az bűnszervezetekhez tartozik, s mĂŠg nem tudni, mi a teendő ezzel a gĂĄzzal.

Timoshenko elmondta, hogy a Naftohaz „árnyĂŠk tĂĄrsasĂĄgoknak” adta bĂŠrbe a tĂĄrolĂłit, mĂŠgpedig a nemzetkĂśzi tĂĄrolĂĄsi ĂĄrak kevesebb, mint tizedĂŠĂŠrt, rĂĄadĂĄsul 25 ĂŠvre. A cĂŠgnek nincs 2008-ra jĂłvĂĄhagyott gĂĄzmĂŠrlege.

Az ukrĂĄn kormĂĄny januĂĄr 9-i ĂźlĂŠsĂŠn vĂĄrhatĂłan lĂŠtrehoznak egy bizottsĂĄgot a helyzet kivizsgĂĄlĂĄsĂĄra. A bizottsĂĄgnak tagjai lesznek egyes hatĂłsĂĄgok is, hogy minĂŠl alaposabban ĂĄt lehessen tekinteni a Naftohaz pĂŠnzĂźgyi ĂŠs gazdasĂĄgi tevĂŠkenysĂŠgĂŠt, s megĂĄllapĂ­tani, hogy vĂŠgĂźl mi vezetett mostani helyzetĂŠhez.

Mindettől fĂźggetlenĂźl Ukrajna teljesĂ­ti gĂĄzszĂĄllĂ­tĂĄsi kĂśtelezettsĂŠgeit eurĂłpai ĂŠs belfĂśldi fogyasztĂłi felĂŠ is. Dubina vĂĄrhatĂłan nyilvĂĄnossĂĄgra hozza a belfĂśldi gĂĄztermelĂŠs kĂśltsĂŠgeit, Ă­gy a vevők ellenőrizhetik az ĂĄltaluk fizetett ĂĄr hĂĄtterĂŠt. Az első becslĂŠsek szerint a Naftohaznak 2007-ben kĂŠtszer akkora vesztesĂŠge keletkezett, mint 2006-ban, fizetĂŠsi kĂśtelezettsĂŠge pedig tĂśbbszĂśrĂśse a kĂśvetelĂŠseinek. UtĂłbbira 2007-ben volt előszĂśr pĂŠlda.