close
Khelil: a rendkívüli értekezleten nem lesz kvótadöntés
Egyéb - Olaj

Khelil: a rendkívüli értekezleten nem lesz kvótadöntés

FebruĂĄr 1-jĂŠn rendkĂ­vĂźli bĂŠcsi ĂŠrtekezletet tart az OPEC, ahol azonban a termelĂŠsről nem dĂśnt. A szervezet elnĂśke szombaton AlgĂ­rban kijelentette: az olajpiac fő kockĂĄzata most nem az esetleges gazdasĂĄgi recessziĂł, hanem a geopolitikai helyzet. A mĂĄsodik negyed ĂŠv mindazonĂĄltal szezonĂĄlisan kisebb keresletet, ezzel az ĂĄrak stabilizĂĄlĂłdĂĄsĂĄt Ă­gĂŠri. 

Az OPEC elnĂśke, Chakib Khelil kĂśzĂślte, hogy a kartell februĂĄr 1-i ĂźlĂŠsĂŠn minden szempontot megvizsgĂĄlnak, nem csak az ĂĄrat abbĂłl a szempontbĂłl, hogy szĂźksĂŠges-e nĂśvelni a tagorszĂĄgok kivitelĂŠt. Mint rĂĄmutatott, a mĂşlt heti 100 dollĂĄros olajĂĄr nem tĂźkrĂśzi a valĂłs piaci folyamatokat. Igaza is van. EmlĂŠkezetes, hogy mindĂśssze egyetlen 100 dollĂĄros kĂśtĂŠs szĂźletett, az is komolytalan volt. A vevő utĂłlag kĂśzĂślte, azĂŠrt fizetett ekkora Ăśsszeget a tĂŠtelĂŠrt, hogy Ă­gy Ă­rja be a nevĂŠt az olajtĂśrtĂŠnelembe. A beismerĂŠse előtti első reagĂĄlĂĄsok azonban piaci okokat kerestek ĂŠs talĂĄltak is a 100 dollĂĄr mĂśgĂśtt, az indonĂŠz olajminiszter pedig rĂśgtĂśn jelezte, hogy vĂŠlhetőleg kĂ­nĂĄlatbővĂ­tĂŠsről dĂśnt az OPEC februĂĄrban.

Ezek utĂĄn nem vĂŠletlen, hogy Khelil komoly energiĂĄkat fektet az ezzel kapcsolatos remĂŠnyek eloszlatĂĄsĂĄba. A szombati algĂ­ri energiakonferenciĂĄn a Platts tudĂłsĂ­tĂĄsa szerint kĂśzĂślte, hogy az ĂŠv első negyedĂŠben mindenkĂŠppen magasak maradnak az olajĂĄrak, a stabilizĂĄlĂłdĂĄs pedig a mĂĄsodik negyedĂŠvre marad. „A mostani magas ĂĄrakat jĂłrĂŠszt a nigĂŠriai feszĂźltsĂŠg okozza, ahol emiatt termelőegysĂŠgeket is be kellett zĂĄrni, tovĂĄbbĂĄ PakisztĂĄn, vagyis jĂłrĂŠszt geopolitikai tĂŠnyezők”, sorolta. Szerepe van termĂŠszetesen az alacsony amerikai kĂŠszleteknek is, amelyek nĂŠgyĂŠves mĂŠlypontra estek. RĂĄadĂĄsul kemĂŠny tĂŠl elĂŠ nĂŠzĂźnk az USA-ban ĂŠs EurĂłpĂĄban is. Mindezek egyĂźttes hatĂĄsa alakĂ­tja az ĂĄrakat.

Az OPEC szokĂĄsos negyedĂŠves ĂźlĂŠse egyĂŠbkĂŠnt mĂĄrciusban lesz, a februĂĄr 1-i bĂŠcsi tĂĄrgyalĂĄs rendkĂ­vĂźli megbeszĂŠlĂŠsnek minősĂźl. A kartelltagok elemezni kĂ­vĂĄnjĂĄk a helyzetet, s hogy vajon tovĂĄbb csĂśkkennek a kĂŠszletek. Az, amit majd megĂĄllapĂ­tanak, nyilvĂĄn befolyĂĄsolja majd, hogy nĂśvelni, csĂśkkenteni, vagy szinten tartani kell a termelĂŠst, de arrĂłl csak mĂĄrciusban lehet hatĂĄrozni. Khelil ĂşjsĂĄgĂ­rĂłi kĂŠrdĂŠsre sem volt hajlandĂł kĂśzĂślni, mĂŠg milyen lĂŠpĂŠs vĂĄrhatĂł az OPEC-től, a termelĂŠsbővĂ­tĂŠsre vonatkozĂł Ăşjabb kĂŠrdĂŠsre pedig leszĂśgezte, hogy az nem az ő, hanem az olajminiszterek hatĂĄskĂśre, de mĂŠg lĂĄtniuk kell a tovĂĄbbi olajpiaci fejlemĂŠnyeket. Nagyon sok szempontot kell egy ilyen elhatĂĄrozĂĄsnĂĄl figyelembe venni. Most az lĂĄthatĂł, hogy az ĂĄrak nem tĂźkrĂśzik hűen a keresleti-kĂ­nĂĄlati viszonyokat.

A kartell ĂĄltal kĂ­vĂĄnatosnak tartott ĂĄrsĂĄv kapcsĂĄn emlĂŠkeztetett, hogy az OPEC mĂĄr szakĂ­tott a 22-28 dollĂĄros sĂĄvval. Az elnĂśk vĂĄlaszĂĄban nem jelĂślt meg ĂĄrat, csak azt hangsĂşlyozta, hogy a fő cĂŠl a vilĂĄg olajjal valĂł ellĂĄtĂĄsa. Khelil, aki egyben AlgĂŠria olajminisztere is, kĂśzponti problĂŠmĂĄnak az amerikai ĂŠs az eurĂłpai gazdasĂĄgi nĂśvekedĂŠst nevezte, szerinte ez hatĂĄrozza meg az olajĂĄrakat az ĂŠv tovĂĄbbi rĂŠszĂŠben. A pĂŠnzĂźgyi rendszerekben mutatkozĂł hitelvĂĄlsĂĄg kapcsĂĄn azt emelte ki, hogy amennyiben azok lassĂ­tjĂĄk a gazdasĂĄgi fejlődĂŠst, termĂŠszetesen az OPEC sem nĂśveli termelĂŠsĂŠt. MindazonĂĄltal nem a recessziĂł kockĂĄzatĂĄt, hanem a geopolitikai szempontokat tartja az olajpiac mostani fő kĂŠrdĂŠseinek. Ettől fĂźggetlenĂźl a kereslet a mĂĄsodik negyed ĂŠvben csĂśkkenni fog, ezzel pedig az ĂĄrak is alacsonyabbak lesznek.