close
A gáztörvény, a gázpiac nyitás és a gázberuházások éve lesz 2008
Blog - Egyéb - Gáz

A gáztörvény, a gázpiac nyitás és a gázberuházások éve lesz 2008

Hamarosan megszĂźletik a teljesen liberalizĂĄlt gĂĄzpiac leĂ­rĂĄsĂĄt leĂ­rĂł tĂśrvĂŠny, jĂşlius 1-től pedig teljesen megnyĂ­lik a ma rĂŠszlegesen liberalizĂĄlt piac. KĂśzben az energiahordozĂł – piacnyitĂĄstĂłl fĂźggetlen – drĂĄgulĂĄsa fogja megkeserĂ­teni a felhasznĂĄlĂłk ĂŠletĂŠt. Az idĂŠn vĂŠgre talĂĄn eldől, mely nagy gĂĄzvezetĂŠk beruhĂĄzĂĄshoz csatlakozik majd a Mol, s talĂĄn halad valamilyen irĂĄnyba az OMV-Mol frigy is. TĂśbb, kĂśztĂźk szĂĄmos nagy gĂĄzĂźzemű erőmű beruhĂĄzĂĄs indĂ­tĂĄsĂĄt Ă­gĂŠrtĂŠk 2008-ra.

2008. januĂĄr elsejĂŠtől a lakossĂĄgi fĂśldgĂĄzĂĄrak 5 szĂĄzalĂŠkkal, a nem lakossĂĄgiak ĂĄtlag 4,3 szĂĄzalĂŠkkal nőttek a GKM előzetes kĂśzlemĂŠnye szerint, a java azonban csak kĂŠsőbb jĂśn. Az ĂŠv elejĂŠtől ugyanis a szĂĄllĂ­tĂł orosz Gazprom az ĂŠvzĂĄrĂł 310 dollĂĄr kĂśzeli ĂĄrrĂłl 20 dollĂĄrral emelte a MagyarorszĂĄgnak (a PanrusgĂĄz Zrt-n keresztĂźl az E.ON FĂśldgĂĄz Trade Zrt-nek) eladott gĂĄz ĂĄrĂĄt, ĂĄprilisban pedig sajtĂłhĂ­rek szerint mĂĄr 350 dollĂĄrĂŠrt szĂĄllĂ­t. Ennek hatĂĄsa kis csĂşszĂĄssal jelenik meg a belpiacon, tudnivalĂł azonban, hogy verseny ide, verseny oda, 2008-ban fĂślĂśsleges ĂĄresĂŠsre szĂĄmĂ­tani.

Versenyt viszont remĂŠlhetĂźnk. A gĂĄztĂśrvĂŠny tervezete ĂśsszessĂŠgĂŠben illeszkedik az uniĂłs elvĂĄrĂĄsokhoz, Ăşj piaci mechanizmust ĂŠs tovĂĄbbi szereplőket definiĂĄl. Ám fĂĄjdalmas, vagy pedig csak rĂŠszleges lesz majd az ĂĄllami befolyĂĄs csĂśkkenĂŠse SzilĂĄgyi Zsombor, az EMFESZ Kft. kereskedelmi Ăźgyvezető-helyettese szerint. Mint az EnergiainfĂł ĂŠs a KPMG szervezĂŠsĂŠben tartott, november vĂŠgi rendezvĂŠnyen rĂĄmutatott, a lakossĂĄgi ĂŠs az ipari gĂĄzfelhasznĂĄlĂłk kĂśzĂśtti keresztfinanszĂ­rozĂĄs konzervĂĄlĂĄsĂĄnak tekinthető, ha a kĂśzĂźzemből az egyetemes szolgĂĄltatĂĄsba ugyanolyan mĂłdon kerĂźlnek ĂĄt a fogyasztĂłk 2008. jĂşlius 1-jĂŠn, most, januĂĄr 1-jĂŠn az ĂĄrampiacon. Az erős hatĂłsĂĄgi ĂĄrszabĂĄlyozĂĄs mellett (bĂĄr csak ĂĄrkontrollrĂłl van szĂł) a szolgĂĄltatĂłk nem tudjĂĄk majd a lakossĂĄgnĂĄl ĂŠrvĂŠnyesĂ­teni a piacilag indokolt kĂśltsĂŠgeiket, a kĂźlĂśnbĂśzetet pedig a nagyfogyasztĂłknĂĄl fogjĂĄk behajtani.


A mostani lakossĂĄgi ĂŠs kisfogyasztĂłi ĂĄrak politikai megfontolĂĄsbĂłl mintegy 30 szĂĄzalĂŠkkal alacsonyabbak az indokoltnĂĄl. A vevők el sem tudnĂĄk viselni, ha a szabadpiacon a vĂŠdelemről le kellene mondaniuk. Mindez azt jelenti, hogy Ăłvatosan, tĂśbb lĂŠpcsőben kell majd szűkĂ­teni az egyetemes szolgĂĄltatĂĄsra mĂĄr nem jogosulĂłk kĂśrĂŠt. (A 4000 ĂŠrintett fogyasztĂłbĂłl rĂĄadĂĄsul legalĂĄbb 1500 kĂśzbeszerzĂŠsi eljĂĄrĂĄsra kĂśtelezett, ami ĂŠvi ĂśtmilliĂĄrd forintnyi, a pĂĄlyĂĄztatĂĄshoz kapcsolĂłdĂł kiadĂĄst jelent.) A gĂĄzpiac mielőbbi szabĂĄlyozĂĄsĂĄt sĂźrgeti, hogy nĂŠlkĂźle az ĂŠrintett vĂĄllalatok Ăłvakodnak nagy horderejű dĂśntĂŠseket hozni.


Ideje rĂĄkĂŠszĂźlni az egyĂŠbkĂŠnt ĂŠvek mĂşlva lejĂĄrĂł hosszĂş tĂĄvĂş gĂĄzimport szerződĂŠsĂźnk 2030-ig vagy 2035-ig valĂł meghosszabbĂ­tĂĄsĂĄra is. Ezt mĂĄr szinte minden eurĂłpai orszĂĄg megtette. A hazai ellĂĄtĂĄsĂŠrt felelős E.ON FĂśldgĂĄz Trade Zrt. azonban Ăşj gĂĄztĂśrvĂŠny hĂ­jĂĄn egyelőre kivĂĄr. Nem tudja, hogy egyetemes ellĂĄtĂĄsra kijelĂślt kereskedőkĂŠnt milyen kĂśtelezettsĂŠgek terhelik, kap-e vĂŠdelmet, ha nem tudja eladni a hosszĂş tĂĄvra lekĂśtĂśtt nagy mennyisĂŠgű gĂĄzt, mert Ăşj vetĂŠlytĂĄrsai elveszik az Ăźgyfeleit. Azt sem tudhatja, lesz-e aukciĂłs kĂśtelezettsĂŠge, mint az ĂĄrampiacon az MVM-nek.


HĂşzĂłdik, talĂĄn az idĂŠn lezĂĄrulnak azok az egyeztetĂŠsek, amely szerint eldől, hogy a Mol Nyrt. rĂŠszvĂŠtelĂŠvel megindul-e az uniĂłs Nabucco gĂĄzvezetĂŠk projekt, vagy pedig az orosz kezdemĂŠnyezĂŠsű DĂŠli Áramlat beruhĂĄzĂĄsba tĂĄrsul be a magyar vĂĄllalat. UtĂłbbi rĂŠvĂŠn 10 milliĂĄrd kĂśbmĂŠternyi hazai kereskedelmi gĂĄztĂĄrolĂł kapacitĂĄs is lĂŠtesĂźlhet a korĂĄbbi Ă­gĂŠret szerint. Orosz gĂĄzfĂźggősĂŠgĂźnk viszont erősĂśdni fog. Pillanatnyilag csak annyi tűnik biztosnak, hogy 2008-ban folytatĂłdik a Mol-beruhĂĄzĂĄsban indĂ­tott, 1,2 milliĂĄrd kĂśbmĂŠteres stratĂŠgiai tĂĄrolĂł ĂŠpĂ­tĂŠs. A munka tavaly ősszel a bozĂłtirtĂĄsnĂĄl tartott.


A Mol Nabucco ĂŠs DĂŠli Áramlat Ăźgyben is elkĂśtelezte magĂĄt, de egyik sem halad a vĂĄrt Ăźtemben. A tĂĄrsasĂĄg szĂĄmĂĄra vĂŠlhetőleg folytatĂłdik a tavaly nyĂĄron indult huzavona az osztrĂĄk OMV-vel, amely meg szeretnĂŠ venni, de kosarat kapott. 


Az idĂŠn vĂĄltozĂĄs kĂśvetkezhet be a szabadpiacra az orosz-ukrĂĄn RosUkrEnergo cĂŠgen keresztĂźl behozott gĂĄz importjĂĄban. Orosz ĂŠs ukrĂĄn rĂŠszről rendre ĂŠrkeznek hĂ­rek, mely szerint az olcsĂłbb kĂśzĂŠp-ĂĄzsiai gĂĄzt hozĂł kĂśzvetĂ­tő tĂĄrsasĂĄgot ki szeretnĂŠk iktatni az ĂŠrtĂŠkesĂ­tĂŠsi lĂĄncbĂłl.


2008-ban előrelĂŠpĂŠs vĂĄrhatĂł a hazai gĂĄzĂźzemű erőművek piacĂĄn. KĂŠt nagy beruhĂĄzĂĄs előkĂŠszĂźletei is folynak. Az egyik az EMFESZ-ĂŠ, a mĂĄsik a KĂĄrpĂĄt EnergóÊ. MindkĂŠt tĂĄrsasĂĄgnak van ĂĄramkereskedelmi engedĂŠlye, vagyis nem tesznek mĂĄst, mint az ĂĄltaluk kedvező ĂĄron hozzĂĄfĂŠrhető gĂĄzt maguk hasznosĂ­tjĂĄk, ezzel az ĂĄtlagosnĂĄl nagyobb ĂĄrrĂŠst ĂŠrhetnek majd el a piacon. LĂĄnyeges kĂźlĂśnbsĂŠg kĂśzĂśttĂźk, hogy az EMFESZ kizĂĄrĂłlag a szabadpiacon aktĂ­v magĂĄncĂŠg, a KĂĄrpĂĄt Energo 51 szĂĄzalĂŠkĂĄt pedig nemrĂŠg megszerezte az MVM Zrt., vagyis ĂĄllami ellenőrzĂŠsű cĂŠggĂŠ vĂĄlt. A KĂĄrpĂĄt Energo VĂĄsĂĄrosnamĂŠny kĂźlterĂźletĂŠn tervezett beruhĂĄzĂĄs előkĂŠszĂźletei mĂĄr folynak, az EMFESZ mĂŠg adĂłs a szintĂŠn ĂŠszakkelet magyarorszĂĄgi helyszĂ­n megjelĂślĂŠsĂŠvel. GĂĄztĂźzelĂŠsű erőműben kĂ­vĂĄnja hasznosĂ­tani hulladĂŠk gĂĄzĂĄt ĂŠs ĂĄltala erősĂ­teni ĂśnellĂĄtĂĄsĂĄt tĂśbb nagy felhasznĂĄlĂł is, pĂŠldĂĄul a Dunaferr ĂŠs a Mol. SzĂĄmos kisebb felhasznĂĄlĂł gĂĄzmotort telepĂ­t.