close
Változóban az atomenergia megítélése
Atom - Egyéb

Változóban az atomenergia megítélése

Jelenleg vilĂĄgszerte 437 atomerőművi blokk Ăźzemel, ebből az EU tagorszĂĄgai kĂśzĂźl 15-ben Üsszesen 145 nukleĂĄris reaktor műkĂśdik, 4 pedig MagyarorszĂĄgon. A paksi atomerőműben termelik meg a hazai ĂĄramszĂźksĂŠglet 40 szĂĄzalĂŠkĂĄt. KĂŠt blokkon mĂĄr megtĂśrtĂŠnt a teljesĂ­tmĂŠnynĂśvelĂŠs, valamint folyik az Ăźzemidő hosszabbĂ­tĂĄsi projekt is.

A NemzetkĂśzi Atomenergia ÜgynĂśksĂŠg adatai szerint 2007-ben a vilĂĄgon 437 atomerőművi blokk Ăźzemelt, melyek nettĂł beĂŠpĂ­tett ĂśsszteljesĂ­tmĂŠnye meghaladta a 370 ezer megawattot. Jelenleg 30 reaktor van ĂŠpĂ­tĂŠs alatt, ĂŠs 64 blokk lĂŠtrehozĂĄsĂĄt tervezik. A műkĂśdő atomerőművek beĂŠpĂ­tett villamos teljesĂ­tmĂŠnye 475 megawattal nĂśvekedett, mikĂśzben az Ăźzemben lĂŠvő reaktorok szĂĄma hattal csĂśkkent. Ebben az időszakban nyolc reaktort ĂĄllĂ­tottak le: egyet SpanyolorszĂĄgban, nĂŠgyet Nagy-BritanniĂĄban, kettőt a bolgĂĄroknĂĄl ĂŠs egyet a szlovĂĄkoknĂĄl, mikĂśzben KĂ­nĂĄban ĂŠs IndiĂĄban egy-egy reaktort helyeztek Ăźzembe, tovĂĄbbĂĄ kilenc blokkon hajtottak vĂŠgre teljesĂ­tmĂŠnynĂśvelĂŠst. Így az atomerőművek beĂŠpĂ­tett teljesĂ­tmĂŠnyĂŠnek nĂśvekedĂŠse bőven ellensĂşlyozta a leĂĄllĂ­tott blokkok okozta csĂśkkenĂŠst.

Az atomerőmű ĂŠpĂ­tĂŠsek folyamatosak voltak az elmĂşlt ĂŠvtizedekben is, viszont most lĂŠnyegesen tĂśbb nukleĂĄris lĂŠtesĂ­tmĂŠny ĂŠpĂ­tĂŠse kezdődĂśtt el, ĂŠs az Ăşj fejlesztĂŠsek megjelentek az eurĂłpai orszĂĄgokban is. Az ĂĄttĂśrĂŠst az ĂśtĂśdik finn reaktor ĂŠpĂ­tĂŠsĂŠnek megkezdĂŠse jelentette 2005-ben, majd EurĂłpĂĄban mĂŠg nĂŠgy tovĂĄbbi reaktor ĂŠpĂ­tĂŠse kezdődĂśtt el, kettő BulgĂĄriĂĄban, egy RomĂĄniĂĄban ĂŠs egy FranciaorszĂĄgban. FinnorszĂĄgban kĂŠszĂ­tik a hatodik reaktor kĂśrnyezeti hatĂĄstanulmĂĄnyĂĄt, valamint LettorszĂĄg, ÉsztorszĂĄg ĂŠs LitvĂĄnia kĂśzĂśsen tervez egy Ăşj atomerőművet. Ehhez a tervhez a kĂśzelmĂşltban LengyelorszĂĄg is csatlakozott, Ă­gy az ĂŠrintett nĂŠgy orszĂĄg egy kĂśzĂśs beruhĂĄzĂł szervezet lĂŠtrehozĂĄsĂĄn dolgozik ĂŠs megkezdtĂŠk az egyĂźttesen hasznosĂ­tandĂł nukleĂĄris lĂŠtesĂ­tmĂŠny műkĂśdĂŠsĂŠt szabĂĄlyozĂł jogi keretek kialakĂ­tĂĄsĂĄt is. Nagy-BritanniĂĄban elkĂŠszĂźlt egy jelentĂŠs az orszĂĄg hosszĂş tĂĄvĂş energiaellĂĄtĂĄsĂĄrĂłl, s ebben tĂśbb telephelyet is megjelĂślnek, ahol Ăşj atomerőművek lĂŠtesĂ­tĂŠsĂŠt tartjĂĄk elkĂŠpzelhetőnek. Az erre vonatkozĂł tĂśrvĂŠny tervezetĂŠt vĂĄrhatĂłan a jĂśvő hĂŠten fogadja el a brit kormĂĄny.

    

Az EurĂłpai UniĂłban az energiapolitika ĂŠs ezen belĂźl az atomenergia hasznosĂ­tĂĄsa a tagorszĂĄgok belső ĂźgyĂŠnek szĂĄmĂ­tott, ĂĄm az ellĂĄtĂĄs biztonsĂĄga miatt megjelenő aggodalmak, ĂŠs a kedvezőtlen klĂ­mavĂĄltozĂĄs megelőzĂŠsĂŠnek egyre sĂźrgetőbb igĂŠnye miatt formĂĄlĂłdik egy kĂśzĂśs eurĂłpai energiastratĂŠgia kialakĂ­tĂĄsa. A korĂĄbban tabu tĂŠmĂĄnak szĂĄmĂ­tĂł nukleĂĄris energia szerepĂŠnek ĂŠs jelentősĂŠgĂŠnek felismerĂŠse utĂĄn az EurĂłpai Parlament kĂŠpviselőinek tĂśbb mint a fele is elismeri az atomenergiĂĄt, mint a biztonsĂĄgos, ĂŠs szĂŠn-dioxid mentes villamosenergia-termelĂŠs egyik gazdasĂĄgos technolĂłgiĂĄjĂĄt. Ezt a tendenciĂĄt igazolja, hogy novemberben az EurĂłpai Parlament 56 kĂŠpviselője alĂĄĂ­rt egy nyilatkozatot az atomenergia fontossĂĄgĂĄrĂłl ĂŠs kulcsszerepĂŠről a jĂśvő alacsony szĂŠndioxid kibocsĂĄtĂĄsĂş energiatermelĂŠsĂŠben. A nyilatkozathoz olyan Ăźzleti csoportok is csatlakoztak, mint a BUSINESSEUROPE (az EurĂłpai Üzleti SzĂśvetsĂŠg), az EURELECTRIC (a villamosenergia-ipar eurĂłpai szervezete) ĂŠs az IFIEC EUROPE (az ipari energiafogyasztĂłk eurĂłpai egyesĂźlete). A kĂŠpviselők nyilatkozata jĂłl illeszkedik a kĂśzelmĂşltban elfogadott Reul jelentĂŠshez a konvencionĂĄlis energiaforrĂĄsokrĂłl ĂŠs technolĂłgiĂĄkrĂłl. Ez a jelentĂŠs is megerősĂ­tette a nukleĂĄris energia fontossĂĄgĂĄt az EurĂłpai UniĂłban, s ezek a politikai lĂŠpĂŠsek Ăşjabb lendĂźletet adhatnak az Ăşj atomerőművek ĂŠpĂ­tĂŠsĂŠnek az EU tagorszĂĄgaiban. Sőt az elmĂşlt hĂŠten Umberto Quadriano, az Edison S.p.A. vezĂŠrigazgatĂłja a Financial Timesnak adott nyilatkozatĂĄban ajĂĄnlotta egy eurĂłpai szintű nukleĂĄris program elindĂ­tĂĄsĂĄt. Az EU jelenlegi 27 tagorszĂĄga kĂśzĂźl egyĂŠbkĂŠnt 15-ben műkĂśdik atomerőmű, az Ăźzemben lĂŠvő 145 nukleĂĄris reaktor beĂŠpĂ­tett teljesĂ­tmĂŠnye meghaladja a 133 ezer megawattot, s ezekben az erőművekben termeltĂŠk meg a villamos energia 39 szĂĄzalĂŠkĂĄt.

Az elmĂşlt ĂŠvtizedben megvalĂłsĂ­tott biztonsĂĄgnĂśvelő intĂŠzkedĂŠseknek ĂŠs az erőforrĂĄs-gazdĂĄlkodĂĄsnak kĂśszĂśnhetően a ma műkĂśdő atomerőművek nagy rĂŠsze olyan műszaki tartalĂŠkokkal rendelkezik, hogy az eredetileg tervezett 30-40 ĂŠves Ăźzemidőt meghaladĂłan tovĂĄbbi 20 ĂŠvig kĂŠpesek biztonsĂĄgosan ĂŠs gazdasĂĄgosan Ăźzemelni. Erre a legszemlĂŠletesebb pĂŠlda az Amerikai EgyesĂźlt Államokban kialakult gyakorlat, ahol a 103 műkĂśdő blokkbĂłl mĂĄr 48 rendelkezik 60 ĂŠves Ăźzemidőre szĂłlĂł engedĂŠllyel, ĂŠs tovĂĄbbi 7 engedĂŠlykĂŠrelmet adtak be, valamint a nukleĂĄris hatĂłsĂĄg kĂŠt előzetes telephely engedĂŠlyt adott ki ĂŠs tovĂĄbbi kĂŠt kĂŠrelem elbĂ­rĂĄlĂĄsa van folyamatban. A műszaki fejlődĂŠs ezen a tĂŠren is folyamatos, a vezető ipari orszĂĄgok Ăśsszehangolt fejlesztĂŠsi program keretĂŠben dolgoznak a negyedik generĂĄciĂłs atomerőművek megvalĂłsĂ­tĂĄsĂĄn, melynek eredmĂŠnyei a szakĂŠrtői becslĂŠsek szerint 2025-2030 kĂśrĂźl ĂŠrhetik el a megvalĂłsĂ­tĂĄs szakaszĂĄt.

A hazai helyzetet vizsgĂĄlva is lĂĄthatĂł, hogy kĂśzĂŠp, de vĂŠlhetően hosszĂş tĂĄvon sem lehet lemondani a nukleĂĄris energiatermelĂŠsről. A gazdasĂĄgi minisztĂŠrium 2020-ig tartĂł energiapolitikai stratĂŠgiĂĄja szerint nem lehet a hazai energiaellĂĄtĂĄs biztonsĂĄgĂĄt az atomenergia nĂŠlkĂźl garantĂĄlni, mert egyszerűen nem lehet mĂĄs energiaforrĂĄssal kivĂĄltani a paksi 40 szĂĄzalĂŠkos villamosenergia-termelĂŠsi rĂŠszarĂĄnyt, sőt ezen tĂşlmenően szĂźksĂŠgesnek lĂĄtszik Ăşjabb atomerőművi blokk vagy blokkok, esetleg teljesen Ăşj atomerőmű lĂŠtesĂ­tĂŠse is. A Paksi Atomerőművet eredetileg 30 ĂŠves műkĂśdĂŠsre terveztĂŠk, s ez az idő az első reaktor esetĂŠben 2012-ben jĂĄr le, a nĂŠgyes blokknĂĄl pedig 2017-ben. Az ĂźzemeltetĂŠs eddigi tapasztalatai alapjĂĄn biztosan lehet ĂĄllĂ­tani, hogy a főberendezĂŠsek elhasznĂĄlĂłdĂĄsa, ĂśregedĂŠse sokkal lassĂşbb, mint korĂĄbban feltĂŠteleztĂŠk. Ez nem egyedi jelensĂŠg, a vilĂĄgon nagyon sok nukleĂĄris erőmű legalĂĄbb 20 ĂŠvvel hosszabb ideig kĂŠpes lesz ĂĄramot termelni, mint a tervezĂŠsi ĂŠlettartama volt. A magyar parlament 2005 novemberĂŠben foglalkozott a Paksi Atomerőmű ĂźzemidejĂŠnek lehetsĂŠges meghosszabbĂ­tĂĄsĂĄval ĂŠs 96 szĂĄzalĂŠkos tĂśbbsĂŠggel elfogatott hatĂĄrozatĂĄban ezzel egyetĂŠrtett. Az Ăźzemidő hosszabbĂ­tĂĄsĂĄhoz kapcsolĂłdĂł engedĂŠlyezĂŠsi eljĂĄrĂĄs első lĂŠpĂŠsekĂŠnt az idei ĂŠv vĂŠgĂŠn kell a legrĂŠgebben műkĂśdő egyes blokk hosszĂş tĂĄvĂş ĂźzemeltetĂŠsi programjĂĄt benyĂşjtani az OrszĂĄgos Atomenergia Hivatal NukleĂĄris BiztonsĂĄgi IgazgatĂłsĂĄgĂĄhoz, majd az ĂźzemeltetĂŠsi engedĂŠlyt 2012-ben kell megĂşjĂ­tani. Az Ăźzemidő hosszabbĂ­tĂĄsi projekttel egyĂźtt folyik a blokkok teljesĂ­tmĂŠnynĂśvelĂŠse is, melynek eredmĂŠnyekĂŠnt előszĂśr 2006 szeptemberĂŠben a nĂŠgyes blokk, majd tavaly jĂşliusban az egyes blokk ĂŠrte el a 108 szĂĄzalĂŠkos teljesĂ­tmĂŠnyt. A kettes ĂŠs hĂĄrmas blokki teljesĂ­tmĂŠnynĂśvelĂŠs előkĂŠszĂźletei szintĂŠn zajlanak, a szĂźksĂŠges ĂĄtalakĂ­tĂĄsokat kĂśvetően a blokkokon idĂŠn elkezdődik a teljesĂ­tmĂŠnynĂśvelĂŠs megvalĂłsĂ­tĂĄsa, ĂŠs 2009-ben, a tervek szerint mĂĄr mind a nĂŠgy paksi blokk nĂŠvleges villamos teljesĂ­tmĂŠnye 500 megawatt lesz.