close
Üresek az ukrajnai gáztározók
Egyéb - Gáz

Üresek az ukrajnai gáztározók

Alig kĂŠt hĂŠttel Julija Timosenko ukrajnai kormĂĄnyfői visszatĂŠrĂŠse utĂĄn ismĂŠt felvetődĂśtt egy, az eurĂłpai fogyasztĂłkat is ĂŠrintő gĂĄzvita lehetősĂŠge. EurĂłpa-szerte mĂŠg jĂłl emlĂŠkeznek 2005 telĂŠre, amikor a forradalom hercegnőjekĂŠnt is emlegetett, csinos politikus asszony első miniszterelnĂśksĂŠge azzal kezdődĂśtt, hogy Kijev ĂŠles gĂĄzvitĂĄba keveredett MoszkvĂĄval, s miutĂĄn a Gazprom elzĂĄrta az UkrajnĂĄba irĂĄnyulĂł vezetĂŠkek csapjait, Kijev azonnal a sajĂĄt szĂźksĂŠgleteire csoportosĂ­totta ĂĄt az eredetileg Nyugat-EurĂłpĂĄba szĂĄnt orosz fĂśldgĂĄzt – Ă­rja  NĂŠpszava.

A kontinens mĂĄs orszĂĄgainak fogyasztĂłit ezĂşttal nem egy orosz-­ukrĂĄn gĂĄzhĂĄborĂş, hanem az egĂŠsz orszĂĄg gĂĄzellĂĄtĂĄsĂĄĂŠrt felelős ĂŠs a teljes szĂĄllĂ­tĂĄsi infrastruktĂşrĂĄt birtoklĂł Naftogaz ĂĄllami szolgĂĄltatĂł csőd kĂśzeli ĂĄllapota aggaszthatja. A posztszovjet orszĂĄg rĂŠgi-Ăşj miniszterelnĂśkĂŠnek nevĂŠvel fĂŠmjelzett politikai tĂśmb ĂŠs a hozzĂĄ hasonlĂłan szintĂŠn Nyugat-barĂĄt Mi UkrajnĂĄnk-NĂŠpi ÖnvĂŠdelem pĂĄrtszĂśvetsĂŠg alkotta koalĂ­ciĂł vezetője azok utĂĄn beszĂŠlt az ukrĂĄn gĂĄzĂłriĂĄs katasztrofĂĄlis pĂŠnzĂźgyi mĂŠrlegĂŠről, hogy talĂĄlkozott az ĂĄllami rĂŠszvĂŠnytĂĄrsasĂĄgkĂŠnt műkĂśdő vĂĄllalat Ăşj vezetőjĂŠvel. Az Oleg DubinĂĄval lezajlott tanĂĄcskozĂĄs utĂĄn Timosenko elmondta: az orszĂĄg belső ellĂĄtĂĄsĂŠrt ĂŠs a tranzitĂŠrt egyarĂĄnt felelős Naftogaz a teljes csőd szĂŠlĂŠn ĂĄll. Csak 2007 folyamĂĄn tĂśbb mint 5 milliĂĄrd hrivnya (egymilliĂĄrd dollĂĄr) vesztesĂŠget termelt. Szavai szerint ĂĄtlĂĄthatatlan a mamutcĂŠg gazdĂĄlkodĂĄsa. EladĂłsodĂĄsa nemzeti kockĂĄzatot jelent, mivel hitelezői a kormĂĄnyfő megfogalmazĂĄsĂĄval ĂŠlve „kĂŠtes Ăźzleti vĂĄllalkozĂĄsok, ĂŠs nem tudni, milyen kĂŠtes terveik vannak” a nem csak ukrĂĄn szempontbĂłl stratĂŠgiai fontossĂĄgĂş intĂŠzmĂŠnnyel.

A negyvenhetedik szĂźletĂŠsnapjĂĄt a kĂśzelmĂşltban Ăźnneplő ukrĂĄn miniszterelnĂśk valĂłtlannak nevezte azt a korĂĄbbi informĂĄciĂłt, miszerint a fĂśld alatti tĂĄrozĂłkban 30 milliĂĄrd kĂśbmĂŠter tartalĂŠk lenne: „Abban semmi sincs, rĂĄadĂĄsul tĂśrvĂŠnytelen mĂłdon 25 ĂŠvre bĂŠrbe adtĂĄk a tĂĄrozĂłkat kĂŠtes ĂĄrnyĂŠkgazdasĂĄgi szereplőknek.” A kormĂĄnyfő azonnal kormĂĄnyzati vizsgĂĄlĂłbizottsĂĄg lĂŠtrehozĂĄsĂĄra tett javaslatot – amiben a főĂźgyĂŠszsĂŠg ĂŠs a titkosszolgĂĄlat nyomozĂłit is lĂĄtni kĂ­vĂĄnja -, ami mĂĄr jĂśvő hĂŠten, a pravoszlĂĄv karĂĄcsonyt kĂśvetően munkĂĄhoz lĂĄt, s egy hĂłnapot kap a felelősĂśk neveinek megĂĄllapĂ­tĂĄsĂĄra. Timosenko burkoltan elődjĂŠt, Viktor Janukovicsot ĂŠs annak kormĂĄnyĂĄt tette felelőssĂŠ a kialakult helyzet miatt, ugyanakkor kĂśzlemĂŠnyĂŠben igyekezett megnyugtatni az eurĂłpai ĂŠs az ukrajnai fogyasztĂłkat egyarĂĄnt arrĂłl, hogy kabinetje nem engedi meg a hazai ĂŠs nemzetkĂśzi gĂĄzpiac ĂŠs -tranzit megingĂĄsĂĄt.

KĂśzben kiderĂźlt: Timosenko sĂźrgősen MoszkvĂĄba kĂŠszĂźl, s noha hivatalosan mĂŠg nem tudni pontos cĂŠljĂĄt ĂŠs programjĂĄt, feltĂŠtelezhetően a kĂŠt szomszĂŠdos orszĂĄg kĂśzĂśtti energiaipari viszonyok alakulĂĄsĂĄrĂłl szeretne szĂłt ejteni az orosz partnerekkel. ÁllĂ­tĂłlag azt szeretnĂŠ tisztĂĄzni, lehet-e kĂśze a Kremlnek az ukrĂĄn Naftogaz csőd kĂśzeli helyzetbe juttatĂĄsĂĄhoz.