close
Az MVM-hez kerülne a magyar Déli áramlat
Egyéb - Gáz

Az MVM-hez kerülne a magyar Déli áramlat

Az állami Magyar Villamos Művek (MVM) a pénteki közgyűlésen tulajdonosi felhatalmazást kapott arra, hogy megfelelő vizsgálatok után megvásárolja a szintén állami Magyar Fejlesztési Banktól (MFB) az orosz Déli áramlat gázvezeték magyarországi kivitelezésére alapított vegyes vállalat minket illető 50 százalékát – tette közzé  az áramholding – írja a Népszabadság.

 

A tervezett vételárat nem közölték. A honi szakasz kivételezéséről 2009-ben írt alá megegyezést az akkori magyar, illetve orosz kormány. A közös megvalósításra 2010 márciusában alapították meg a Déli Áramlat Magyarország Zrt.-t. Ebben a kormány a magyar fél képviseletére az államiMFB-t jelölte ki. Az Orbán-kormány megalakulása óta komoly gázpiaci szerepet is szán azMVM-nek, de szakértők szerint a Déli áramlat honi kezelésére az elmúlt hónapokban az átmenet nyomta rá a bélyegét. Ráadásul a Mol és a Gazprom a napokban lemondott a 2015-ben megvalósítani tervezett szakasz magyar gáztárolójának közös kialakításáról. Ez azonban a jelek szerint nem szegi a Gazprom kedvét, amely rendre a megvalósítás gyorsítását hirdeti. A tegnapi MVM-közgyűlés nyomán a cég 25 milliárd forint tőkeemeléssel saját telekommunikációs hálózatából létrehozza az MVM Net Zrt.-t. Ez idén többek között a kormány számára végez távközlési szolgáltatásokat. Az új társaság biztosítja az áram-rendszerirányítást végző, illetve a központi vezetékeket birtokló MVM-leánycég, a Mavir távközlési infrastruktúráját is. A közgyűlésen úgy értékelték, hogy az EU rendelkezéseinek megfelelően teljesen leválasztották a Mavir szakmai tevékenységét az MVM-étől.


Többnyire kérdőmondatokat használok, csillagásznak, atomfizikusnak készültem, de végül újságíró lettem. Húsz éve foglalkozom energiaügyekkel. Tizenhét éve, egy programozó barátommal alapítottuk az energiainfo-t, mindazoknak, akiket nemcsak a "mi" érdekel, hanem a "hogyan" is. Hiszek benne, hogy a kételkedés, és a nyitottság visz előbbre.