close
Sokan letekerték a termosztátot
Egyéb - Gáz

Sokan letekerték a termosztátot

A szakmĂĄval tĂśrődĂźnk, nem politizĂĄlunk – vĂĄlaszolta a gĂĄzpiac kormĂĄnyzati indĂ­ttatĂĄsĂş ĂĄtalakĂ­tĂĄsĂĄt ĂŠrintő kĂŠrdĂŠseinkre az FGSZ FĂśldgĂĄzszĂĄllĂ­tĂł Zrt. vezĂŠrigazgatĂłja, Zsuga JĂĄnos, aki szerint a rendkĂ­vĂźli hideg ellenĂŠre nem fogy annyi gĂĄz az orszĂĄgban, mint a korĂĄbbi teleken, mert az emberek takarĂŠkoskodnak – Ă­rja a NĂŠpszabadsĂĄg.

– Hogy áll a gázcsata?

– HĂŠtfőn, mĂ­nusz tĂ­zfokos ĂĄtlaghőmĂŠrsĂŠklet mellett mĂŠrtĂźk az idei tĂŠl eddigi legnagyobb, 75 milliĂł kĂśbmĂŠteres napi fogyasztĂĄsĂĄt. Valamennyi forrĂĄs, Ă­gy a keleti, nyugati irĂĄnyĂş behozatal, a stratĂŠgiai ĂŠs a kereskedelmi tĂĄrolĂłk, valamint a hazai kitermelĂŠs is teljes mĂŠrtĂŠkben rendelkezĂŠsre ĂĄllt. A nagynyomĂĄsĂş gĂĄzvezetĂŠkrendszer minden problĂŠma nĂŠlkĂźl műkĂśdĂśtt, amiĂŠrt ezĂşton is elismerĂŠs illet valamennyi gĂĄzpiaci szereplőt. ElfagyĂĄs miatt csupĂĄn nĂŠhĂĄny tucat helyen volt szĂźksĂŠg karbantartĂĄsi, Ăźzemzavar-elhĂĄrĂ­tĂĄsi munkĂĄlatokra. A helyenkĂŠnt mĂŠrt mĂ­nusz hĂşsz fok rendkĂ­vĂźli, de emiatt egyetlen fogyasztĂł sem maradt ellĂĄtatlanul. A honi gĂĄzszĂĄllĂ­tĂłrendszernek megfelelő tartalĂŠkai vannak: ha valami elfagy, a javĂ­tĂĄsig a helyettesĂ­tĂŠs lĂŠp műkĂśdĂŠsbe. A rendkĂ­vĂźli hidegre tekintettel munkatĂĄrsaink fokozott kĂŠszenlĂŠtben ĂĄllnak, ami a fogyasztĂłknak semminemű tĂśbbletkĂśltsĂŠget nem jelent: emiatt biztosan nem kell emelni a gĂĄz ĂĄrĂĄt.

– OroszorszĂĄg miĂŠrt kivĂŠtelezik velĂźnk? SzlovĂĄkia, Ausztria, BulgĂĄria ĂŠs mĂŠg szĂĄmos ĂĄllam az orosz beszĂĄllĂ­tĂĄsok jelentős visszaesĂŠsĂŠről szĂĄmol be, rĂĄadĂĄsul osztrĂĄk irĂĄnybĂłl nĂĄlunk is visszaesett a szint.

– HangsĂşlyozom: ebben a fűtĂŠsi szezonban mindeddig semmi problĂŠma nem volt a forrĂĄsokkal, beleĂŠrtve a keleti ĂŠs a nyugati irĂĄnyĂş, orosz eredetű betĂĄplĂĄlĂĄst is. Hogy ennek mi az oka, arrĂłl csak feltĂŠtelezĂŠseink lehetnĂŠnek, de szĂĄmunkra inkĂĄbb az a fontos, hogy MagyarorszĂĄg irĂĄnyĂĄba a rendkĂ­vĂźli időjĂĄrĂĄs alatt is folyamatos volt a szĂĄllĂ­tĂĄs.

– Az osztrĂĄk oldali visszaesĂŠs tekintetĂŠben fogalmazzunk pontosan. A mĂşlt hĂŠt pĂŠnteken, szombaton a megszakĂ­thatĂł ellĂĄtĂĄst szerződĂŠsben vĂĄllalĂł magyarorszĂĄgi vĂĄsĂĄrlĂłk abbĂłl az irĂĄnybĂłl valĂłban kevesebb gĂĄzt kaptak, az eljĂĄrĂĄsrendnek megfelelően. Ez nem rendkĂ­vĂźli, hanem a normĂĄl Ăźzletmenet rĂŠsze. NagysĂĄgrendileg minimĂĄlis, napi egymilliĂł kĂśbmĂŠterről beszĂŠlĂźnk, ĂŠs mĂĄra ezeket a szĂĄllĂ­tĂĄsokat is teljesĂ­tik. TudomĂĄsom szerint a lĂŠpĂŠs egyik vevőt sem ĂŠrte vĂĄratlanul, hiszen hangsĂşlyozottan szerződĂŠses csĂśkkentĂŠsről volt szĂł. Ebből szĂĄrmazĂł kĂĄrokrĂłl sem tudunk.

– Mekkora hideget, illetve igényt bír el a honi gázrendszer?

– RĂŠgen azt mondtĂĄk, a hĂĄlĂłzat mĂ­nusz 8 fokos napi kĂśzĂŠphőmĂŠrsĂŠkletig kĂŠpes garantĂĄlni az ellĂĄtĂĄst. Most nem tudnĂĄm megmondani, ez alatt mennyivel vagyunk kĂŠpesek a fennakadĂĄsmentes ĂźzemeltetĂŠsre. Az eddigimagyarorszĂĄgi rekordfogyasztĂĄst 2006. januĂĄr 23-ĂĄn mĂŠrtĂźk, amikor kĂśzel mĂ­nusz 13 fokos ĂĄtlaghőmĂŠrsĂŠklet mellett egy nap alatt 90 milliĂł kĂśbmĂŠter fogyott. Most ugyanekkora hőmĂŠrsĂŠkletnĂŠl is jĂłval kevesebb lenne az igĂŠny, ugyanis egyre tĂśbbet takarĂŠkoskodunk. Az elmĂşlt ĂŠvekben az emberek otthonaikban lejjebb tekertĂŠk a termosztĂĄtot. A szobĂĄban mĂĄr elĂŠg a 21 fok, sokan odafigyelnek ĂŠs ĂĄldoznak a szigetelĂŠsre, kevesebben „fűtik az utcĂĄt”. Azonos kĂśrĂźlmĂŠnyek kĂśzĂśtt most mintegy 15 szĂĄzalĂŠkkal alacsonyabb fogyasztĂĄst mĂŠrĂźnk, mint hat ĂŠve.

Jelentősen megerősĂśdĂśtt az ellĂĄtĂłrendszer is. Az FGSZ – egyenkĂŠnt tĂ­zmilliĂĄrdos nagysĂĄgrendű beruhĂĄzĂĄsokkal – kibővĂ­tette az ukrĂĄn irĂĄnyĂş beregdarĂłci betĂĄplĂĄlĂĄst, ĂĄtadtuk a hazĂĄnkat RomĂĄniĂĄval ĂŠs HorvĂĄtorszĂĄggal ĂśsszekĂśtő gĂĄzvezetĂŠket. Évente hasonlĂł nagysĂĄgrendű Ăśszszegeket kĂśltĂźnk karbantartĂĄsra: a gĂĄzellĂĄtĂĄs folyamatossĂĄga energiabiztonsĂĄgi kĂŠrdĂŠs. Emellett elkĂŠszĂźlt MagyarorszĂĄgon a – kereskedelmi kĂŠszlettel is rendelkező – stratĂŠgiai tĂĄrolĂł; az E.ON szintĂŠn jelentős bővĂ­tĂŠseket hajtott vĂŠgre a tĂĄrolĂłin.