close
Százmilliárd dollár ment el tavaly a megújulók fejlesztésée
Egyéb - Megújuló

Százmilliárd dollár ment el tavaly a megújulók fejlesztésée

A megĂşjulĂł energiaforrĂĄsok lĂĄtvĂĄnyos fejlődĂŠsen mentek keresztĂźl a KiotĂłi-egyezmĂŠny 1997-es ĂŠletbelĂŠpĂŠse Ăłta. Mindezt kivĂĄlĂłan demonstrĂĄljĂĄk az elmĂşlt 10 ĂŠvben tapasztalt befektetĂŠsek. Tavaly ugyanis a megĂşjulĂł energiaforrĂĄsokba invesztĂĄlt Ăśsszegek globĂĄlisan meghaladtĂĄk a 100 milliĂĄrd dollĂĄrt – derĂźlt ki a Renewable Energy Policy Network for the 21st Century, rĂśviden a Ren21 tĂĄrsasĂĄg adataibĂłl.

A fenti Ăśsszegből legalĂĄbb 66 milliĂĄrd dollĂĄr ment el „új” megĂşjulĂł forrĂĄsok fejlesztĂŠsĂŠre, szemben a 10 ĂŠvvel ezelőtti 8 milliĂĄrddal, valamint 15-20 milliĂĄrdot kĂśltĂśttek nagyobb vĂ­zenergiĂĄs projektekre, 10-12 milliĂĄrdot Ăşj fotovoltatikus napelemgyĂĄrakra, illetve 16 milliĂĄrdot kutatĂĄsokra.

Annak ellenĂŠre, hogy a vĂ­zerőművekre igen komoly Ăśsszegeket fordĂ­tottak a beruhĂĄzĂłk, ma mĂĄr a szĂŠlenergiĂĄra kĂśltenek a legtĂśbbet egy ĂŠvben. Az ezredfordulĂł Ăłta 25-30 szĂĄzalĂŠkkal emelkedik a szĂŠlenergia rĂŠszarĂĄnya ĂŠvente, Ă­gy tavaly mĂĄr elĂŠrte a 93 gigawattot, szemben az 1997-es 7,5 gigawattal.

A kisebb vĂ­zerőművek ĂŠs a biomassza globĂĄlis kapacitĂĄsa 73 ĂŠs 44 gigawatt volt 2006-ban, mĂ­g a geotermĂĄlis erőművek 10 gigawattot vittek el. A kĂśzvetlenĂźl a hĂĄlĂłzatra kapcsolt napenergia hasznosĂ­tĂĄsa 50-60 szĂĄzalĂŠkkal emelkedik ĂŠvente, mĂĄra nagyjĂĄbĂłl 8 gigawattot tesz ki.

Mindent Ăśsszevetve az Ăşj megĂşjulĂł forrĂĄsok mintegy 240 gigawatt kapacitĂĄst tesznek ki, ami mellett mĂŠg szĂĄmĂ­tĂĄsba kell venni 1000 gigawatt vĂ­zerőművet is. A vilĂĄg teljes villamos energia szĂźksĂŠglete egyĂŠbirĂĄnt mintegy 4300 gigawatt.

A vĂ­zmelegĂ­tĂŠsre hasznĂĄlt napenergia ĂŠs a bioĂźzemanyagok is ĂŠvi 15-20 szĂĄzalĂŠkos bővĂźlĂŠsĂŠvel szĂĄmol a Ren21. A hĂĄztartĂĄsok tetőin elhelyezett vĂ­zmelegĂ­tĂŠsre hasznĂĄlt szolĂĄrcellĂĄk ma mĂĄr tĂśbb mint 50 milliĂł hĂĄztartĂĄsban vannak jelen. Az ĂŠves bioĂźzemanyag termelĂŠs pedig tavaly meghaladta az 50 milliĂĄrd litert, mely mintegy 3 szĂĄzalĂŠk a vilĂĄg ĂźzemanyagfogyasztĂĄsĂĄnak.