close
Az örök üzemanyag sem olcsó
Egyéb - Megújuló

Az örök üzemanyag sem olcsó

Ha teljesen ki tudnĂĄnk hasznĂĄlni a Nap FĂśldĂźnkre sugĂĄrzott energiĂĄjĂĄt, egĂŠsz bolygĂłnk energiaigĂŠnyĂŠt (jelenleg 15 terawatt, vagyis 15 milliĂł megawatt) ki lehetne vele elĂŠgĂ­teni. RĂĄadĂĄsul ez az Ăźzemanyag ingyen ĂŠs folyamatosan ĂŠrkezik hozzĂĄnk. Hogy a napenergia hasznosĂ­tĂĄsa mĂŠgsem hoz egyszerű, minden energiagondunkat megvĂĄltĂł megoldĂĄst, annak tĂśbb oka is van – Ă­rja a NĂŠpszabadsĂĄg.

A legkĂŠzenfekvőbb ok, hogy ĂŠjszaka nem sĂźt a nap, ĂŠs amellett nappal is a FĂśld terĂźletĂŠnek csak egy rĂŠsze kap rendszeres, tartĂłs sugĂĄrzĂĄst. Ezeken a gondokon azonban lehet segĂ­teni az energiatĂĄrolĂĄs kĂźlĂśnfĂŠle mĂłdozataival – igaz, nem olcsĂłn, ĂŠs sok esetben kĂśrnyezetterhelő mĂłdon (pĂŠldĂĄul akkumulĂĄtorokkal). LĂŠnyegesebb hĂĄrom mĂĄsik, egymĂĄssal is ĂśsszefĂźggő problĂŠma: az egyik technikai, a mĂĄsik gazdasĂĄgi, a harmadik kĂśrnyezeti. KezdjĂźk a viszonylag egyszerű gazdasĂĄgi kĂŠrdĂŠssel. A fotovillamos (FV) eszkĂśzĂśk – mint a napelemek – drĂĄgĂĄk. Persze, mihez kĂŠpest? Amikor szinte naprĂłl napra emelkedik a kőolaj ĂŠs a fĂśldgĂĄz ĂĄra, a megĂşjulĂł forrĂĄsokbĂłl szĂĄrmazĂł energiatermelĂŠs relatĂ­ve egyre kifizetődőbbĂŠ vĂĄlik. Egyes orszĂĄgokban, ahol igen drĂĄga a villamos energia, ĂŠs napsĂźtĂŠs is bőven van (Kalifornia, JapĂĄn, SpanyolorszĂĄg pĂŠldĂĄul), mĂĄr kĂśzelĂ­ti a hagyomĂĄnyos energiaforrĂĄsokkal előĂĄllĂ­tott energia kĂśltsĂŠgeit. Emellett a megĂşjulĂł forrĂĄsok (vĂ­z, nap, szĂŠl, ĂĄr-apĂĄly stb.) nem termelnek ĂźveghĂĄzhatĂĄsĂş gĂĄzokat – viszont, a berendezĂŠsek gyĂĄrtĂĄsa ĂŠs az előĂĄllĂ­tott energia tĂĄrolĂĄsa maga is terheli a kĂśrnyezetet. Mindenesetre nem rossz Ăźzlet az alternatĂ­v energiaforrĂĄsok hasznosĂ­tĂĄsa, ĂŠrthető, hogy ez az ĂźzletĂĄg naprĂłl napra meredeken bővĂźl. Az orszĂĄgok tĂśbbsĂŠgĂŠben jelentős tĂĄmogatĂĄst ĂŠlveznek a megĂşjulĂł forrĂĄsokat hasznosĂ­tĂł energiatermelő rendszerek. NĂŠmetorszĂĄgban pĂŠldĂĄul, ahol kiterjedten hasznĂĄljĂĄk az FV-eszkĂśzĂśket, 3 gigawattot nyernek napenergiĂĄbĂłl, ĂŠs immĂĄr tĂśbb mint 300 ezer tetőn vannak ilyen panelek. A nĂŠmet parlament mĂĄr 2003-ban elfogadta, hogy a felesleges napenergiĂĄt a normĂĄl fogyasztĂłi ĂĄrnak mintegy hĂĄromszorosĂĄĂŠrt vissza kell vĂĄsĂĄrolni a hĂĄlĂłzatba, ĂŠs ez a rendelkezĂŠs egĂŠszen 2024-ig ĂŠrvĂŠnyes.

A legkĂŠnyesebb kĂŠrdĂŠs a technikĂĄhoz kĂśtődik. A napjainkban legelterjedtebben hasznĂĄlt FV-eszkĂśzĂśk szilĂ­ciumalapĂş fĂŠlvezetők. MűkĂśdĂŠsĂźk alapja, hogy amikor egy foton ĂźtkĂśzik belĂŠjĂźk, egy elektront lĂśknek ki. Ezekből az elektronokbĂłl ĂĄram keletkezik. Csakhogy minden fĂŠlvezető anyagnak van egy jellemző “energiarĂŠse”, ami azt jelenti, a foton energiĂĄjĂĄnak nagyobbnak kell lennie egy hatĂĄrĂŠrtĂŠknĂŠl, hogy kiĂźthessen elektront. A FĂśldre ĂŠrkező napsugĂĄrzĂĄs nem egyĂśntetű, hanem kĂźlĂśnbĂśző hullĂĄmhosszĂşsĂĄgĂş sugarak “elegye”. Amelyik foton nem kĂŠpes elektron kiszabadĂ­tĂĄsĂĄra, az tĂśbbnyire hőt termel. Mindent ĂśsszevĂŠve, a jelenleg hasznĂĄlatos FV-eszkĂśzĂśk hatĂĄsfoka bizony alacsony, a csĂşcsĂŠrtĂŠk 20 szĂĄzalĂŠk kĂśrĂźl jĂĄr. No persze laboratĂłriumokban, Ăşj kĂ­sĂŠrleti megoldĂĄsokkal, mĂĄs anyagokat hasznĂĄlva, akĂĄr 50 szĂĄzalĂŠkos hatĂĄsfokot is el tudtak mĂĄr ĂŠrni, de ezek mĂŠg a jĂśvő Ă­gĂŠretei. Az egyik elmĂŠs mĂłdszer a beeső napsugarat kĂźlĂśnbĂśző hullĂĄmhosszĂşsĂĄgĂş sugarakra bontja, ĂŠs Ăşgy tereli, hogy olyan anyagra essenek, amelyik a legkedvezőbb az elektronkinyerĂŠs szempontjĂĄbĂłl. A kidolgozĂł kutatĂłk ĂĄllĂ­tjĂĄk, hogy ezzel a mĂłdszerrel 50 szĂĄzalĂŠkos hatĂĄsfokot tudnak majd elĂŠrni, ĂŠs az eszkĂśzĂśk ĂĄra is elviselhető lesz. Mindenesetre sokat mond, hogy az amerikai hadsereg kutatĂĄstĂĄmogatĂł szervezete, a DARPA 33 milliĂł dollĂĄrral jĂĄrul a projekthez.

Teljesen mĂĄs utat kĂśvetnek a napsugĂĄrzĂĄs megawatt nagysĂĄgrendű hasznosĂ­tĂĄsĂĄt Ă­gĂŠrő naptornyok. Ezek gigantikus ĂŠpĂ­tmĂŠnyek, amelyeknĂŠl a Nap jĂĄrĂĄsĂĄt kĂśvető tĂźkrĂśk ezrei vetĂ­tik a sugarakat egy nagyon magas tornyon lĂŠvő koncentrĂĄtorra, ĂŠs itt vizet, de mĂŠg inkĂĄbb olvadt sĂłt (pĂŠldĂĄul nĂĄtrium- ĂŠs kĂĄlium-nitrĂĄt keverĂŠkĂŠt) hevĂ­tenek fel. Az Ă­gy keletkező gőzt turbinĂĄkhoz vezetik, ĂŠs innen kezdve hagyomĂĄnyos hőerőműkĂŠnt termel ĂĄramot. A naptornyok mĂĄr nemcsak tervezői ĂĄlmok, az ausztrĂĄliai Új-DĂŠl-Walesben pĂŠldĂĄul mintegy 50 MW teljesĂ­tmĂŠnyű erőmű ĂŠpĂźl (igaz, eredetileg 200 MW-ra terveztĂŠk, amihez egy kilomĂŠter [!] magas, a talpĂĄnĂĄl 130 mĂŠter ĂĄtmĂŠrőjű tornyot kellene megĂŠpĂ­teni, ĂŠs a beruhĂĄzĂĄs majd egymilliĂĄrd dollĂĄrra rĂşg).

A technika fejlődik, a tudomĂĄny Ăşj lehetősĂŠgeket kĂ­nĂĄl. A napenergia hasznosĂ­tĂĄsa Ă­gĂŠretes jĂśvő előtt ĂĄll.