close
Verseny nélkül a Gazpromé lesz a szerb olajcég
Egyéb - Olaj

Verseny nélkül a Gazpromé lesz a szerb olajcég

Vojiszlav Kostunica ĂşjĂŠvi nyilatkozatĂĄban 2008-at az energia ĂŠvĂŠnek nevezte. A miniszterelnĂśk optimizmusa a szerb kormĂĄny ĂŠs az orosz Gazprom egyelőre csak halvĂĄny kĂśrvonalakban lĂŠtező szerződĂŠsĂŠre tĂĄmaszkodik, amelynek ĂŠrtelmĂŠben a Nyugat-EurĂłpĂĄt majdan gĂĄzzal ellĂĄtĂł vezetĂŠkek egyike, vagy annak leĂĄgazĂĄsa ĂĄtszeli SzerbiĂĄt, ĂŠs VajdasĂĄgban ĂŠpĂ­tendő tĂĄrolĂłval egyĂźtt gondmentessĂŠ teszi az orszĂĄg energiaellĂĄtĂĄsĂĄt – Ă­rja a NĂŠpszabadsĂĄg.

Eddig a jĂł hĂ­r. A rosszat a kormĂĄny sebtĂŠben titkosĂ­totta, de nem elĂŠg gyorsan ahhoz, hogy elzĂĄrva maradjon a kĂśzvĂŠlemĂŠny elől. Így aztĂĄn mĂŠg az óÊvben fĂŠny derĂźlt rĂĄ: Vlagyimir Putyin elnĂśkĂśt alighanem meghatotta, hogy szerb hazafiak – akik amĂşgy meg nem hajolnĂĄnak az ĂĄtkos Nyugat zsarolĂĄsai előtt – ĂŠgő gyertyĂĄval a kezĂźkben kĂŠrtek a belgrĂĄdi orosz kĂśvetsĂŠg előtt egy erĂŠlyes “Nyet!”-et (mĂĄrmint KoszovĂł fĂźggetlensĂŠgĂŠre).

A hĂĄlĂĄt azonban lehet, hogy MoszkvĂĄban mĂĄskĂŠnt ĂŠrtelmezik. A kiszivĂĄrgott ĂŠrtesĂźlĂŠs szerint a Gazprom nemzetkĂśzi versenyeztetĂŠs nĂŠlkĂźl akar tĂśbbsĂŠgi tulajdonhoz jutni a szerb olajiparban (NIS), s azĂŠrt 400 milliĂł eurĂłt kĂŠsz adni. Ezen felĂźl 500 milliĂłt fektetne a jĂśvőben hatĂĄridőhĂśz nem kĂśtĂśtt fejlesztĂŠsekbe. ÁllĂ­tĂłlag 2012-ig megĂŠpĂ­ti a gĂĄzvezetĂŠk 10 milliĂĄrd kĂśbmĂŠter kapacitĂĄsĂş szerbiai szakaszĂĄt ĂŠs a 300 milliĂł kĂśbmĂŠteres bĂĄnĂĄti tĂĄrolĂłt.

Borisz Tadics azt nyilatkozta, hogy minden erejĂŠvel kĂźzdeni fog az orszĂĄgra kedvezőtlen egyezsĂŠg ellen, de a szerb elnĂśknek erre nincs kellő meghatalmazĂĄsa. TĂśbbet tehetnĂŠnek a kormĂĄnyzĂł koalĂ­ciĂłt alkotĂł pĂĄrtok, de pĂŠldĂĄul a legnagyobb partner, a Demokrata PĂĄrt (DS) nem mozdult mostanĂĄig. A főleg gazdasĂĄgi szakĂŠrtőket tĂśmĂśrĂ­tő kisebbik G-17 nĂŠgy minisztere a kabinet tĂĄrgyalĂĄsi ĂĄllĂĄspontja ellen szavazott. ElnĂśke, a gazdasĂĄgi tĂĄrcĂĄt vezető Mladjan Dinkics pedig kihĂĄtrĂĄlt a szerb-orosz gazdasĂĄgi egyĂźttműkĂśdĂŠsi bizottsĂĄgbĂłl.

Dinkics utĂłbb a sajtĂłban ismertette kifogĂĄsait: az ajĂĄnlat csak vĂŠdekezĂŠsre ad lehetősĂŠget, nem tartalmazza a NIS kezdő ĂĄrĂĄt, sem azt, hogy Szerbia mit kap cserĂŠbe. Nincs rĂĄ garancia, hogy a DĂŠli ĂĄramlat egyĂĄltalĂĄn ĂĄthalad SzerbiĂĄn, viszont ha egyik ĂĄga el is kanyarodik errefelĂŠ, rendkĂ­vĂźl kicsi lesz a kapacitĂĄsa, ĂŠs csak 2013-ban lesz ĂźzemkĂŠpes. Ennyi bizonytalansĂĄgĂŠrt negyed vagy ĂśtĂśd ĂĄron kell odaadni a NIS-t. A kormĂĄny elutasĂ­totta Dinkics indĂ­tvĂĄnyĂĄt, hogy nemzetkĂśzi tenderen adjĂĄk el a szerb olajipart, s a tĂśbbsĂŠgi rĂŠszvĂŠnycsomag kezdő ĂĄra legyen 2,5 milliĂĄrd eurĂł. Ám elfogadta, hogy a Gazpromot kĂśtelezni kell a kĂśrnyezetvĂŠdelmi szabvĂĄnyok betartĂĄsĂĄra, valamint a tĂśbbi rĂŠszvĂŠny megvĂĄsĂĄrlĂĄsĂĄra. Ez a rĂŠszlet nemcsak a NIS dolgozĂłit ĂŠrinti, hanem a lakossĂĄgnak azt a rĂŠszĂŠt is, amely a kĂśzeljĂśvőben juthat ingyenesen a cĂŠg rĂŠszvĂŠnyeihez a privatizĂĄciĂłs akciĂł sorĂĄn.

A szerb-orosz tĂĄrgyalĂĄs januĂĄr derekĂĄn kezdődik, s a belgrĂĄdi kormĂĄny remĂŠnyei szerint hamar lĂŠtrejĂśn a megĂĄllapodĂĄs.

Egy Mol-cĂŠlpont kilőve

A Mol nem kĂ­vĂĄnta kommentĂĄlni a NIS-sel kapcsolatos hĂ­reket. MindazonĂĄltal a magyar tĂĄrsasĂĄg az utĂłbbi időkben is folyamatosan kinyilvĂĄnĂ­totta ĂŠrdeklődĂŠsĂŠt dĂŠli szomszĂŠdunk kĂśzponti olajfinomĂ­tĂł, Ăźzemanyag nagy- ĂŠs kiskereskedő cĂŠge irĂĄnt. A Mol vezetői tĂśbbszĂśr kijelentettĂŠk: vĂĄrnak a pĂĄlyĂĄzati kiĂ­rĂĄsra. A NIS irĂĄnt előzetesen ĂŠrdeklődĂŠst mutatott az osztrĂĄk-gĂśrĂśg OMV-Hellenic Petroleum pĂĄros, a lengyel PKN ĂŠs a romĂĄn Rompetrol is. Ezek a tĂĄrsasĂĄgok, esetleg bĂ­zva az uniĂł nyomĂĄsĂĄban, talĂĄn mĂŠg lĂĄtnak esĂŠlyt arra, hogy a szerb kabinet visszakozik, ĂŠs mĂŠgis nyilvĂĄnos pĂĄlyĂĄzatot Ă­r ki a NIS-re.

A Gazpromneft ĂĄltal a NIS 51 szĂĄzalĂŠkos pakettjĂŠĂŠrt megajĂĄnlott 400 milliĂł eurĂłs ĂĄrat szakĂŠrtők alulĂŠrtĂŠkeltnek tartjĂĄk, mĂŠg a tovĂĄbbi 500 milliĂłs fejlesztĂŠsi Ă­gĂŠret mellett is. A Mol 2003-ban – a jelenleginĂŠl jĂłval magasabb ĂĄrfolyamon – 505 milliĂł dollĂĄrt fizetett a NIS horvĂĄt “pĂĄrja”, az INA 25 szĂĄzalĂŠk plusz egy szavazatnyi szeletĂŠĂŠrt. Igaz, a NIS-től eltĂŠrően az INA jelentős kitermelő is.

Azon tĂşlmenően, hogy a kĂśzponti magyar olajcĂŠg nem tudja folytatni terjeszkedĂŠsĂŠt a kĂśrnyező orszĂĄgokban, MagyarorszĂĄg szĂĄmĂĄra az Ăźgylet nem feltĂŠtlenĂźl kĂĄros. Viktor Zubkov orosz miniszterelnĂśk december elejĂŠn Budapesten kijelentette: MagyarorszĂĄgon mindenkĂŠppen keresztĂźlhalad majd a DĂŠli ĂĄramlat nevű, OroszorszĂĄgbĂłl BulgĂĄriĂĄn ĂĄt ideĂŠrkező gĂĄzvezetĂŠk, fĂźggetlenĂźl attĂłl, hogy az RomĂĄnia, avagy Szerbia felől kĂśzelĂ­t. Igaz, egyes orosz ĂŠrdekeltek rĂŠszĂŠről ezt kĂśvetően is hangzottak el olyan nyilatkozatok, hogy MagyarorszĂĄg mĂŠgis kimaradhat. Moszkva azonban informĂĄciĂłink szerint tovĂĄbbra is pozitĂ­van Ă­tĂŠli meg a magyar rĂŠszvĂŠtel esĂŠlyeit. A Gazprom a korĂĄbbi hĂ­rek szerint a NIS-ĂŠrt cserĂŠbe egy helyi gĂĄztĂĄrozĂł kialakĂ­tĂĄsĂĄt is beĂ­gĂŠrte, mĂŠgpedig a MagyarorszĂĄgon Szeged mellett tervezett nagy Mol-Gazprom-tĂĄrozĂł kĂśzelĂŠben. SzakĂŠrtők szerint ezt a tervet nem vĂĄltanĂĄ ki a egy szerbiai tĂĄrozĂł, mivel az elsősorban a szomszĂŠdos orszĂĄg hatalmas belfĂśldi gĂĄzhiĂĄnyĂĄt lenne hivatott orvosolni.

A hĂ­r kapcsĂĄn hozzĂĄĂŠrtők felhĂ­vjĂĄk a figyelmet az alapvetően gĂĄzzal foglalkozĂł Gazprom egyre izmosodĂł olajipari tevĂŠkenysĂŠgĂŠre. Az orosz ĂĄllam tĂśbbsĂŠgi irĂĄnyĂ­tĂĄsa alatt ĂĄllĂł mamutcĂŠg ezt az ĂźzletĂĄgĂĄt az ĂĄllami segĂŠdlettel bedĂśntĂśtt, olajipari profilĂş Yukos egyes vagyonelemeinek felvĂĄsĂĄrlĂĄsĂĄval alapozta meg. A sokvĂĄltozĂłs szerbiai alku is azt az orosz stratĂŠgiĂĄt tĂźkrĂśzi, hogy gĂĄzpiaci “engedmĂŠnyekĂŠrt” cserĂŠbe olajipari pozĂ­ciĂłk szerezhetők. Ezt tĂĄmasztja alĂĄ, hogy a NIS-ĂŠrt nem a nagy orosz olajcĂŠgek, az ĂĄllami Rosznyefty vagy a Kreml-barĂĄt Lukoil jelentkezett.