close
Szélerőműpark épül a nyugat-csehországi Stríbro mellett
Egyéb - Megújuló

Szélerőműpark épül a nyugat-csehországi Stríbro mellett

SzĂŠlerőműpark ĂŠpĂźl nĂŠgy ĂŠven belĂźl a nyugat-csehorszĂĄgi StrĂ­bro mellett. Az Üsszesen 13 turbina teljesĂ­tmĂŠnye kĂŠt-kĂŠt megawatt lesz – jelentette be szombaton Josef SedlĂĄk, a Cseh Energetikai Művek (CEZ) megĂşjulĂł energiĂĄĂŠrt felelős igazgatĂłja. A megĂĄllapodĂĄst az Ăşj szĂŠlerőműpark lĂŠtrehozĂĄsĂĄrĂłl a hĂŠt vĂŠgĂŠn Ă­rtĂĄk alĂĄ a felek.
“Műszaki ĂŠs meteorolĂłgiai szempontbĂłl a rĂŠgiĂł nagyon kedvező a szĂŠlerőművek ĂźzemeltetĂŠsĂŠre” – mondta ĂşjsĂĄgĂ­rĂłknak
SedlĂĄk. “A CEZ cĂŠlja, hogy a kĂśvetkező hĂĄrom-nĂŠgy ĂŠv alatt a Cseh KĂśztĂĄrsasĂĄg kĂźlĂśnbĂśző rĂŠszein Ăśsszesen tĂśbb mint 100 megawatt teljesĂ­tmĂŠnyű szĂŠlerőműveket ĂŠpĂ­tsĂźnk” – fejtette ki az igazgatĂł.

A CEZ terveit tĂśbb rĂŠgiĂłban a helyi telepĂźlĂŠsek ĂśnkormĂĄnyzatai elutasĂ­tottĂĄk, mĂĄsutt a hadsereg ellenezte felĂŠpĂ­tĂŠsĂźket.
StrĂ­bro polgĂĄrmestere azonban elĂŠgedett. “A CEZ stabil ĂŠs jĂł partner. A megĂĄllapodĂĄs azt is tartalmazza, hogy a cĂŠg hozzĂĄjĂĄrul a telepĂźlĂŠs fejlesztĂŠsĂŠhez” – mondta Miroslav Nenutil, polgĂĄrmester.

Új szĂŠlerőműparkok lĂŠtesĂ­tĂŠse rĂŠsze a CEZ hosszabb tĂĄvĂş tervĂŠnek, hogy nĂśvelje a megĂşjulĂł forrĂĄsokbĂłl szĂĄrmazĂł energiatermelĂŠsĂŠt.
“Azt tervezzĂźk, hogy 2020-ig meghĂĄromszorozzuk a megĂşjulĂł forrĂĄsokbĂłl, elsősorban szĂŠlerőművekből ĂŠs a biomasszĂĄbĂłl, szĂĄrmazĂł ĂĄramtermelĂŠsĂźnket a 2005-Ăśs helyzethez kĂŠpest” – magyarĂĄzta a tervet Alan Svoboda, a CEZ egyik csĂşcsmenedzsere.

Ugyanakkor bejelentette: a Dukovany atomerőmű kĂśrnyĂŠkĂŠre tervezett szĂŠlerőműpark Ăźgye elhĂşzĂłdik, mert nĂŠhĂĄny telepĂźlĂŠs nem hajlandĂł kiadni a szĂźksĂŠges beleegyezĂŠseket. “Elismerem, hogy problĂŠmĂĄink vannak. Úgy vĂŠlem azonban, hogy minden jĂł Ăşton van, s folytatjuk az egyezkedĂŠseket” – vĂĄlaszolta egy kĂŠrdĂŠsre Alan Svoboda.