close
Végül csak fizetett a Panrusgáz
Egyéb - Gáz

Végül csak fizetett a Panrusgáz

NĂŠmi huzavona utĂĄn a gĂĄzkereskedelembe ĂŠkelt cĂŠg is lerĂłtta a kĂśtelezettsĂŠget

 

A NĂŠpszabadsĂĄg ĂŠrtesĂźlĂŠsei szerint a magyar–orosz kĂśzponti gĂĄzkereskedelembe ĂŠkelődő PanrusgĂĄz, ha kĂŠsve is, de mĂŠgiscsak befizette a rĂĄ eső, mintegy 5 milliĂĄrd forintot kitevő vĂĄlsĂĄgadĂłt. Az 1996 Ăłta mĂŠg mindig ĂŠrvĂŠnyes magyar–orosz gĂĄzbehozatali szerződĂŠs Ăłta a tĂĄrsasĂĄg 50 szĂĄzalĂŠkban a magyar nagykereskedő, 50 szĂĄzalĂŠkban pedig az orosz beszĂĄllĂ­tĂł tulajdonĂĄban ĂĄll. Orosz oldalon azĂłta is vĂĄltozatlanul az ĂĄllami Gazprom ĂĄll, mĂ­g a magyar vevő – azaz a kĂśzponti magyar nagykereskedő – időkĂśzben a MoltĂłl a nĂŠmet E.ON-hoz kerĂźlt ĂĄt. A tĂĄrsasĂĄg iparĂĄgi forrĂĄsok szerint kĂźlĂśnĂśsebb tevĂŠkenysĂŠget nem vĂŠgez, viszont lĂŠtrehozĂĄsa a szerződĂŠskĂśtĂŠs egyik feltĂŠtele volt. Így a magyarorszĂĄgi gĂĄzszĂĄllĂ­tĂĄsok – ĂŠvi mintegy fĂŠlezermilliĂĄrd forintot kitevő – jelentős rĂŠsze ĂĄtfolyik rajta. Ezen ĂŠvi tĂśbb szĂĄzmilliĂł forint hasznot ĂŠr el, amit visszaoszt a tulajdonosoknak.

 

Noha a tĂĄrsasĂĄg igen zĂĄrkĂłzott, tavalyi hĂ­rek szerint a Kreml csĂşcsĂĄig ĂŠrő felhĂĄborodĂĄssal vette tudomĂĄsul a vĂĄlsĂĄgadĂł bevezetĂŠsĂŠt. Az egy szĂĄzalĂŠk kĂśrĂźli sarcot ugyanis ĂĄrbevĂŠtelarĂĄnyosan szabtĂĄk ki, amire a tĂĄrsasĂĄgnak – kĂśnyvei alapjĂĄn – nyilvĂĄnvalĂłan nem volt pĂŠnze. Az ĂĄrbevĂŠtel-arĂĄnyos vĂĄlsĂĄgadĂłt a kormĂĄny a „piactisztĂ­tĂĄs” alig titkolt szĂĄndĂŠkĂĄval hozta lĂŠtre (a kĂśltsĂŠgvetĂŠs bevĂŠteleinek biztosĂ­tĂĄsa mellett): egy ilyen szabĂĄly ugyanis teljesen tĂśnkreteheti azokat a cĂŠgeket, amelyeknek nincs megfelelő szintű nyeresĂŠgĂźk.

 

A PanrusgĂĄz elĂŠgedetlensĂŠge hĂ­rek szerint a magyar–orosz kormĂĄnykĂśzi tĂĄrgyalĂĄsokon az orosz fĂŠl egyik ĂźtőkĂĄrtyĂĄjĂĄvĂĄ vĂĄlt. A tavalyi hatĂĄridőre vĂŠgĂźl a tĂĄrsasĂĄg nem is fizette be az adĂłt. LegalĂĄbbis erre utalt a nemzetgazdasĂĄgi tĂĄrca cĂŠgneveket nem tartalmazĂł januĂĄri kimutatĂĄsa, amelyből iparĂĄgi hĂ­rek alapjĂĄn levont kĂśvetkeztetĂŠsĂźnket senki nem cĂĄfolta. Noha ebben az időszakban orosz kĂśrĂśkből mĂŠg a januĂĄri gĂĄzbeszĂĄllĂ­tĂĄsokat illetően is elhangzottak fenyegető kijelentĂŠsek, vĂŠgĂźl nem voltak fennakadĂĄsok. Az igaz, hogy az ĂŠv elejĂŠn alig jĂśtt be gĂĄz, de ezt a tĂĄrsasĂĄgok bĂĄrmikor megtehetik, ha valami ok folytĂĄn inkĂĄbb a korĂĄbban feltĂśltĂśtt hazai tĂĄrolĂłkat kĂ­vĂĄnjĂĄk igĂŠnybe venni. A „vidd vagy fizess” elvű szerződĂŠsek alapjĂĄn előbb-utĂłbb Ăşgyis ki kell nyitnunk az importcsapokat, de legalĂĄbbis fizetni biztosan szĂźksĂŠges a leszerződĂśtt mennyisĂŠgĂŠrt.

 

SzakĂŠrtők szerint a tetemes adĂłbefizetĂŠs a magyar–orosz gazdasĂĄgpolitikai kapcsolatok bizonyos fokĂş enyhĂźlĂŠsĂŠre utal. Ugyanakkor viszont, mĂ­g a magyar kormĂĄny a Mol ĂśtĂśdĂŠnek orosz kĂŠzből valĂł fĂŠlezermilliĂĄrdos kivĂĄsĂĄrlĂĄsĂĄbĂłl minden lehetsĂŠges kommunikĂĄciĂłs lehetősĂŠget kiaknĂĄzott, addig az orosz fĂŠl az ĂśtmilliĂĄrdos adĂłbefizetĂŠs PR-lehetősĂŠgeit lĂĄthatĂłlag nem kĂ­vĂĄnja kihasznĂĄlni.

Â