close
Fellegi: jól sikerült a magyar elnökség az energiaügyekben
Atom - Egyéb - Olaj

Fellegi: jól sikerült a magyar elnökség az energiaügyekben

Az energiaĂźgyekben nagyon jĂłl sikerĂźlt teljesĂ­teni az EurĂłpai UniĂł soros magyar elnĂśksĂŠgĂŠt: nemcsak elĂŠrte a kitűzĂśtt cĂŠlokat, hanem kezelni tudta az elnĂśksĂŠg alatt bekĂśvetkezett, nem vĂĄrt vĂĄlsĂĄghelyzeteket is, mint a fukusimai atomerőmű tragĂŠdiĂĄja ĂŠs az ĂŠszak-afrikai helyzet kĂśvetkeztĂŠben előĂĄllt piacmozgĂĄsok – mondta Fellegi TamĂĄs nemzeti fejlesztĂŠsi miniszter azt kĂśvetően, hogy pĂŠnteken Luxembourgban lezajlott a magyar elnĂśksĂŠg alatt tartott utolsĂł energia tĂŠmĂĄjĂş tanĂĄcsĂźlĂŠs is.

Fellegi TamĂĄs szerint az elnĂśksĂŠg minden feladatĂĄt időre teljesĂ­teni tudta. Az egyetlen hĂĄtralĂŠvő tĂŠma a piacok integritĂĄsĂĄt ĂŠs ĂĄtlĂĄthatĂłsĂĄgĂĄt biztosĂ­tĂł jogszabĂĄlycsomag elfogadĂĄsa, ahol az EurĂłpai Parlamenttel mĂŠg egyeztetĂŠsekre van szĂźksĂŠg, de remĂŠnyei szerint ezt is sikerĂźl lezĂĄrni a magyar elnĂśksĂŠg vĂŠgĂŠig. A tanĂĄcson belĂźl mĂĄr sikerĂźlt kialakĂ­tani a konszenzusos dĂśntĂŠst a csomag tartalmĂĄrĂłl ĂŠs szĂśvegezĂŠsĂŠről – tette hozzĂĄ. Úgy vĂŠlte, ha a vĂŠglegesĂ­tĂŠs ĂĄt is csĂşszik a jĂşliusban kezdődő Ăşj, lengyel elnĂśksĂŠgre, az ĂŠrdem akkor is a magyar elnĂśksĂŠgĂŠ marad. FukusimĂĄval ĂŠs Észak-AfrikĂĄval kapcsolatban hangoztatta: az elnĂśksĂŠg nagyon gyorsan reagĂĄlni tudott az esemĂŠnyekre, hiszen mĂĄr alig nĂŠhĂĄny nappal azok bekĂśvetkezte utĂĄn rendkĂ­vĂźli miniszteri ĂźlĂŠst hĂ­vott Ăśssze, ahol sikerĂźlt a vitĂĄt olyan pĂĄlyĂĄra ĂĄllĂ­tani, amely konstruktĂ­v eredmĂŠnyekhez vezetett.

Az elnĂśksĂŠg ĂŠs az EurĂłpai BizottsĂĄg munkĂĄjĂĄnak kĂśszĂśnhetően Ă­gy sikerĂźlt az atomerőművek stressz-tesztjĂŠnek mechanizmusĂĄt ĂŠs tartalmĂĄt kidolgozni, ĂŠs konszenzusos dĂśntĂŠst elĂŠrni a 27 tagĂĄllammal. SikerĂźlt tovĂĄbbĂĄ a teszteknek megnyerni azokat az orszĂĄgokat is, amelyek kĂśzvetlenĂźl az EU hatĂĄrai mentĂŠn talĂĄlhatĂłk, kĂśztĂźk OroszorszĂĄgot ĂŠs UkrajnĂĄt. EurĂłpa szĂĄmos orszĂĄgĂĄban orosz technolĂłgiĂĄval műkĂśdtetik az atomerőműveket – emlĂŠkeztetett a miniszter. Elmondta, MagyarorszĂĄg az elnĂśki tevĂŠkenysĂŠgtől fĂźggetlenĂźl, kĂźlĂśn is szoros, jĂł egyĂźttműkĂśdĂŠsben dolgozik az orosz partnerekkel a paksi stressz-teszt kĂŠrdĂŠseiben, ĂŠs ĂĄltalĂĄban a nukleĂĄris tĂŠmĂĄkban. Fellegi TamĂĄs Ăşgy vĂŠlte, hogy a magyar elnĂśksĂŠg alatt a nemzetkĂśzi energiapiacok szempontjĂĄbĂłl stratĂŠgiai vĂĄltĂĄs, vĂĄltozĂĄs kĂśvetkezett be. Ennek lĂŠnyege, hogy az eddigi gondolkodĂĄshoz kĂŠpest kĂśzponti elemkĂŠnt jelent meg a nukleĂĄris biztonsĂĄg kĂŠrdĂŠse, amely stratĂŠgiai szinten ĂŠs a napi műkĂśdĂŠs szintjĂŠn is Ăşj, meghatĂĄrozĂł dimenziĂł a dĂśntĂŠshozatalban.

A miniszter beszĂŠlt arrĂłl is, hogy a nukleĂĄris energia felhasznĂĄlĂĄsĂĄban NĂŠmetorszĂĄg a minap radikĂĄlis dĂśntĂŠst hozott. Ennek ĂŠrtelmĂŠben 2022-ig fokozatosan ugyan, de felszĂĄmolja a teljes atomenergia-termelĂŠst. Ez tĂśbb szempontbĂłl uniĂłs szinten is fontos vĂĄltozĂĄsokat hoz. EgyrĂŠszt NĂŠmetorszĂĄg EurĂłpa legnagyobb villamosenergia-termelő orszĂĄga, ĂŠs dĂśntĂŠse kihat a kĂśzĂŠp- ĂŠs kelet-eurĂłpai rĂŠgiĂł orszĂĄgaira is. MĂĄsrĂŠszt ez a dĂśntĂŠs az energiapiaci ellĂĄtĂĄst is teljesen ĂĄt fogja szabni: jelentősen megnĂśveli az igĂŠnyt a megĂşjulĂł energiaforrĂĄsokra, ĂŠs – ĂĄtmenetileg – jelentősen nĂśvekedni fog a gĂĄzfelhasznĂĄlĂĄs is. Az EU-nak ezt a hatĂĄrozatot figyelembe vĂŠve is biztosĂ­tani kell az energiafĂźggősĂŠg ĂŠs az ellĂĄtĂĄs biztonsĂĄgĂĄnak ĂśsszhangjĂĄt – hangoztatta Fellegi TamĂĄs. Úgy vĂŠlte, ez MagyarorszĂĄg esetĂŠben megerősĂ­ti a kormĂĄnyvĂĄltĂĄs Ăłta kĂśvetett energiapolitikĂĄt is, hiszen, szemben a korĂĄbbi ĂŠvek gyakorlatĂĄval, a jelenlegi kormĂĄny az energiaellĂĄtĂĄs biztonsĂĄgĂĄt, a fĂźggősĂŠg csĂśkkentĂŠsĂŠt jelĂślte meg fő szempontkĂŠnt. A kabinet azt is vilĂĄgossĂĄ tette, hogy noha ebben az energiahatĂŠkonysĂĄg ĂŠs a takarĂŠkossĂĄg kiemelten fontos szempont, pozitĂ­v hatĂĄsai csak hosszabb tĂĄvon tudnak megjelenni. RĂśvid tĂĄvon kĂźlĂśnĂśsen fontos, hogy az orszĂĄg beszerzĂŠsi politikĂĄjĂĄt, a diverzifikĂĄciĂłt, ĂŠs a rĂŠgiĂłban valĂł stratĂŠgiai mozgĂĄst erősĂ­tsĂŠk. Ez is mutatja, hogy a Szurgutnyeftyegaz kivĂĄsĂĄrlĂĄsa a MolbĂłl fontos ĂŠs szĂźksĂŠges lĂŠpĂŠs volt – tette hozzĂĄ.

A tanĂĄcs ĂŠlĂŠn szerzett szemĂŠlyes tapasztalataira vonatkozĂł kĂŠrdĂŠsre Fellegi TamĂĄs egyebek kĂśzĂśtt arrĂłl beszĂŠlt, hogy az elnĂśki munka alatt sokat tanult, ĂŠs a folyamat vissza nem tĂŠrő alkalom volt arra, hogy belelĂĄsson az uniĂł belső műkĂśdĂŠsĂŠbe, azaz azokba a folyamatokba ĂŠs intĂŠzmĂŠnyi tevĂŠkenysĂŠgekbe, amelyek EurĂłpa politikĂĄjĂĄt folytatjĂĄk. Úgy vĂŠlte, “nincs az a tankĂśnyv, az a hazai politizĂĄlĂĄs, amely meg tudja adni azt a tudĂĄst, amelynek rĂŠvĂŠn ĂĄt lehet lĂĄtni a tagĂĄllami szerepeket ĂŠs az uniĂłs szerepeket …, ezt a gyakorlat tudja megadni”. Az elnĂśksĂŠg emellett olyan felkĂŠszĂźlĂŠst kĂ­vĂĄnt meg minden tĂŠmĂĄban, amelyet csak azok alapos megismerĂŠsĂŠvel ĂŠs a tagĂĄllami ĂĄllĂĄspontok tanulmĂĄnyozĂĄsĂĄval lehetett biztosĂ­tani. Az elmĂşlt fĂŠlĂŠv tapasztalatai alapjĂĄn Fellegi TamĂĄs Ăşgy vĂŠlte, a kompromisszumkeresĂŠs – bĂĄr fĂĄrasztĂł, de – megoldhatĂł feladat, “kĂźlĂśnĂśsen ha az elnĂśk kellő nyitottsĂĄggal ĂĄll minden fĂŠl ĂĄllĂĄspontjĂĄhoz, ĂŠs megĂŠrtĂŠssel kezeli az eltĂŠrő pozĂ­ciĂłkat”.