close
Kormányhatározat készült a Mol visszavásárlásáról
Egyéb - Olaj

Kormányhatározat készült a Mol visszavásárlásáról

Az OrszĂĄggyűlĂŠs jĂşlius 15-ig hagyhatja jĂłvĂĄ a Mol-rĂŠszvĂŠnyek visszavĂĄsĂĄrlĂĄsĂĄt. A Nemzeti FejlesztĂŠsi MinisztĂŠrium szombaton azt is kĂśzĂślte: Fellegi TamĂĄs nemzeti fejlesztĂŠsi miniszter korĂĄbbi bejelentĂŠsĂŠnek megfelelően a kĂŠpviselők teljes egĂŠszĂŠben megismerhetik a visszavĂĄsĂĄrlĂĄsrĂłl szĂłlĂł szerződĂŠst. A kormĂĄny dĂśntĂŠse alapjĂĄn a kijelĂślt vevő a Magyar Nemzeti Vagyonkezelő Zrt. lesz.

A kormĂĄny hatĂĄrozatĂĄban megerősĂ­tette, hogy tĂĄmogatja a MOL 21,2 szĂĄzalĂŠkos rĂŠszesedĂŠsĂŠnek ĂĄllami megvĂĄsĂĄrlĂĄsĂĄt. A nemzeti fejlesztĂŠsi miniszter a Magyar Nemzeti Vagyonkezelő Zrt.-t, mint kijelĂślt vevőt bĂ­zhatja meg a rĂŠszvĂŠnycsomag feletti tulajdonosi jogok gyakorlĂĄsĂĄval. A visszavĂĄsĂĄrlĂĄsrĂłl szĂłlĂł szerződĂŠst az OrszĂĄggyűlĂŠs az ĂĄtlĂĄthatĂłsĂĄg ĂŠs a megalapozott dĂśntĂŠshozatal ĂŠrdekĂŠben nyĂ­lt plenĂĄris ĂźlĂŠsen vitatja meg, annak tehĂĄt minden rĂŠszlete megismerhető. A szerződĂŠs ĂŠs az abban foglalt fizetĂŠsi feltĂŠtelek csak a parlamenti jĂłvĂĄhagyĂĄst kĂśvetően vĂĄlnak kĂśtelező ĂŠrvĂŠnyűvĂŠ. A kormĂĄny az orszĂĄggyűlĂŠsi hatĂĄrozati javaslat elfogadĂĄsa esetĂŠn a megtett intĂŠzkedĂŠsekről ĂŠs a szerződĂŠs teljesĂźlĂŠsĂŠről az idei ĂŠv vĂŠgĂŠig jelentĂŠst kĂŠszĂ­t.

A kormĂĄny felhatalmazta a nemzetgazdasĂĄgi minisztert a vĂŠtelĂĄr fedezetĂŠĂźl szolgĂĄlĂł kĂśzponti kĂśltsĂŠgvetĂŠsi forrĂĄsok biztosĂ­tĂĄsĂĄra, a szerződĂŠsben vĂĄllalt kĂśtelezettsĂŠgek teljesĂ­tĂŠsĂŠhez szĂźksĂŠges jogszabĂĄlyi feltĂŠtelek megteremtĂŠsĂŠre, egyebek mellett a 2011. ĂŠvi kĂśltsĂŠgvetĂŠsi tĂśrvĂŠny megfelelő mĂłdosĂ­tĂĄsĂĄnak kezdemĂŠnyezĂŠsĂŠre.

A kĂśzlemĂŠny szerint a MOL 21,2 szĂĄzalĂŠkos rĂŠszvĂŠnycsomagjĂĄnak hazai kĂŠzbe kerĂźlĂŠse kiemelt politikai ĂŠs gazdasĂĄgtĂśrtĂŠneti jelentősĂŠgű esemĂŠny. A nyolcvanas ĂŠvek mĂĄsodik felĂŠben megindult spontĂĄn privatizĂĄciĂł kezdetei Ăłta előszĂśr fordul elő, hogy az ĂĄllam a kĂśzjĂł ĂŠrdekĂŠben visszavĂĄsĂĄrol egy, az orszĂĄg pĂŠnzĂźgyi mozgĂĄsterĂŠt ĂŠs energiafĂźggetlensĂŠgĂŠt nĂśvelő, stratĂŠgiailag jelentős nemzeti vagyonelemet – Ă­rja a szaktĂĄrca.OrbĂĄn Viktor miniszterelnĂśk mĂĄjus 24-ĂŠn jelentette be, hogy “MagyarorszĂĄg visszaszerezte a 21,2 szĂĄzalĂŠkos Mol-tulajdonrĂŠszĂŠt OroszorszĂĄgtĂłl”. A magyar ĂĄllam 1,88 milliĂĄrd euróÊrt vĂĄsĂĄrolta meg az orosz energetikai cĂŠgtől, a SzurgutnyeftyegaztĂłl a Mol-rĂŠszvĂŠnyeket.Az ĂĄllam a korĂĄbban felvett IMF-hitelből finanszĂ­rozza a pakett megvĂĄsĂĄrlĂĄsĂĄt, a tranzakciĂłt augusztus 31-ig kell lebonyolĂ­tani.

Az ĂĄllam a korĂĄbban felvett IMF-hitelből finanszĂ­rozza a pakett megvĂĄsĂĄrlĂĄsĂĄt, a tranzakciĂłt augusztus 31-ig kell lebonyolĂ­tani.Fellegi TamĂĄs nemzeti fejlesztĂŠsi miniszter pĂŠnteken benyĂşjtotta a Mol-tĂśrzsrĂŠszvĂŠnyek ĂĄllam javĂĄra tĂśrtĂŠnő vĂĄsĂĄrlĂĄs jĂłvĂĄhagyĂĄsĂĄrĂłl szĂłlĂł orszĂĄggyűlĂŠsi hatĂĄrozati javaslatot, amelynek mellĂŠkletĂŠben szerepel a Surgutneftegas (Szurgutnyeftyegaz) ĂŠs a Magyar Állam kĂśzĂśtt 2011. mĂĄjus 24-ĂŠn lĂŠtrejĂśtt rĂŠszvĂŠny adĂĄsvĂŠteli szerződĂŠs.

A hatĂĄrozati javaslat tartalmazza azt is, hogy a kormĂĄny a megtett intĂŠzkedĂŠsről ĂŠs a szerződĂŠs teljesĂźlĂŠsĂŠről 2011. december 31-ĂŠig tegyen jelentĂŠst az OrszĂĄggyűlĂŠsnek.

 

Â