close
Megoldódott az orosz-fehérorosz áramviszály
Áram - Egyéb

Megoldódott az orosz-fehérorosz áramviszály

FehĂŠroroszorszĂĄg pĂŠntektől az orosz ĂĄramimport felĂŠt kapta, mert nem egyenlĂ­tette ki tartozĂĄsait. BĂĄr az orszĂĄgot nem ĂŠrinti ĂŠrzĂŠkenyen a vĂĄltozĂĄs, a kĂŠt ĂĄllami energiavĂĄllalat egy nappal az orosz lĂŠpĂŠs utĂĄn eredmĂŠnyes tĂĄrgyalĂĄst folytatott. A belarusz fĂŠl pĂĄr hĂŠten belĂźl kifizeti a tartozĂĄst, az orosz fĂŠl pedig ismĂŠt a korĂĄbbi mennyisĂŠget kĂźldte hĂŠtfőtől.

Az orosz Inter RAO, ĂĄramszolgĂĄltatĂł korĂĄbbi Ă­gĂŠretĂŠnek megfelelően felĂŠre csĂśkkentette a FehĂŠroroszorszĂĄgba kĂźldĂśtt elektromos ĂĄram mennyisĂŠgĂŠt, mert Minszk kĂŠsekedik bizonyos Ăśsszegek visszafizetĂŠsĂŠvel. Ljudmila Zenkovics belarusz energiaminisztĂŠriumi szĂłvivő jelentette be pĂŠnteken, hogy az azt megelőző napon OroszorszĂĄg a fehĂŠrorosz 54 milliĂĄrd dollĂĄrnyi tartozĂĄs miatt lĂŠpett. HozzĂĄtette, ezt a fogyasztĂłk nem ĂŠrzĂŠkelhetik, mivel az orosz import a belarusz szĂźksĂŠgleteknek csak 12 szĂĄzalĂŠkĂĄt teszi ki, ez a mennyisĂŠg feleződĂśtt most.

Az Inter RAO jĂşnius 9-ĂŠn 7 szĂĄzalĂŠkra csĂśkkentette a kĂźldĂśtt ĂĄramot. A fehĂŠrorosz Belenergo ĂŠs az Inter RAO jĂşnius 10-ĂŠn tĂĄrgyalt a tartozĂĄs visszafizetĂŠsĂŠnek rendjĂŠről. A Belenergo főigazgatĂłja, Alekszej Sirma a vĂĄllalat mĂĄs vezetőivel lĂĄtogatott MoszkvĂĄba, hogy orosz szakĂŠrtőkkel konzultĂĄljon. A talĂĄlkozĂłn sikerĂźlt megegyezni a tartozĂĄs kiegyenlĂ­tĂŠsĂŠnek mikĂŠntjĂŠről, az erről szĂłlĂł szerződĂŠst a megbeszĂŠlĂŠs vĂŠgeztĂŠvel Ă­rtĂĄk alĂĄ a felek. Eszerint jĂşlius 5-ig fizeti ki OroszorszĂĄgnak Minsz azt a pĂŠnzt, amivel az elektromos ĂĄramĂŠrt tartozik, Moszkva pedig jĂşnius 13-ĂĄn nulla ĂłrĂĄtĂłl a korĂĄbbi ĂĄrammennyisĂŠget kĂźldi.

A kĂŠt vĂĄllalat erre az ĂŠvre 3 milliĂĄrd kWh adĂĄsvĂŠtelĂŠről ĂĄllapodott meg korĂĄbban. Tavaly FehĂŠroroszorszĂĄg Ăśsszesen 37,46 milliĂĄrd kWh-t hasznĂĄlt fel, ebből a Belenergo erőművei 32.2 milliĂĄrdot, mĂĄs lĂŠtesĂ­tmĂŠnyek 2,26 milliĂĄrd kWh-t termeltek meg. FehĂŠroroszorszĂĄg annak ellenĂŠre importĂĄl ĂĄramot, hogy kĂŠpes ellĂĄtni sajĂĄt szĂźksĂŠgleteit, mivel szeretnĂŠ az energiakĂśltsĂŠgeit diverzifikĂĄlni, ĂŠs ezt az utat tartja gazdasĂĄgilag cĂŠlravezetőnek.