close
Már nem csak álom a szaharai áram
Egyéb - Megújuló

Már nem csak álom a szaharai áram

Lassan formĂĄlĂłdik az EurĂłpai UniĂł tĂśrtĂŠnelmĂŠnek egyik legnagyobb energetikai befektetĂŠse a Desertec, amely a SzaharĂĄba telepĂ­tendő naperőművekkel fedeznĂŠ EurĂłpa energiaszĂźksĂŠgletĂŠnek 15 szĂĄzalĂŠkĂĄt.

KĂśzhelynek szĂĄmĂ­t, hogy a sivatagban kĂŠt dolog szinte korlĂĄtlan mennyisĂŠgben fordul elő: homok ĂŠs napfĂŠny. A Desertec nĂŠven meghirdetett projekt ĂŠppen ezĂŠrt a Szahara ĂŠszak-afrikai peremĂŠre koncentrĂĄl: a tervek szerint az EurĂłpai UniĂł tĂśrtĂŠnetĂŠnek egyik legnagyobb energetikai beruhĂĄzĂĄsĂĄval a sivatagban felĂŠpĂ­tendő naperőművekkel 2050-re az Ăśreg kontinens ĂĄramellĂĄtĂĄsĂĄnak 15 szĂĄzalĂŠkĂĄt fedezhetnĂŠk.

Ami mĂŠg nĂŠhĂĄny ĂŠvvel ezelőtt is inkĂĄbb a fantĂĄzia birodalmĂĄba tartozott, lassan formĂĄt Ăślt: a jĂśvendő ĂŠvtizedek naperőműveinek első, referenciaberuhĂĄzĂĄsĂĄt idĂŠn megkezdik MarokkĂłban – jelentette be a Desertec tervező- ĂŠs kivitelezőirodĂĄja a Dii ĂŠs a marokkĂłi energetikai kormĂĄnyhivatal pĂŠnteken. A Desertec ĂĄltal a sivatagba ĂĄlmodott naperőművekhez kĂŠpest a lĂŠtesĂ­tmĂŠny viszonylag kicsiny kapacitĂĄsĂş lesz, alig 10 megawattos, ĂĄm mĂĄr 2012-re elkĂŠszĂźlnek a nagy naperőművek tervrajzai, ĂŠs a Desertec-ben rĂŠsztvevő konszernek szĂĄmĂ­tĂĄsai szerint 2050-ig 400 milliĂĄrd eurĂłt fektetnek be a projektbe.

MarokkĂłra nem vĂŠletlenĂźl esett a vĂĄlasztĂĄs az első naperőmű megĂŠpĂ­tĂŠsĂŠre: rĂŠszben a sivatagi kirĂĄlysĂĄg ĂŠs SpanyolorszĂĄg kĂśzĂśtt mĂĄr kiĂŠpĂźlt a modern ĂĄramszĂĄllĂ­tĂł rendszer, Ă­gy a megtermelt elektromos energiĂĄt viszonylag kĂśnnyen lehet EurĂłpĂĄba exportĂĄlni, rĂŠszben pedig Marokkó  – az ĂŠsazk-afrikai orszĂĄgok kĂśzĂźl szinte egyedĂźlikĂŠnt – nem rendelkezik fosszilis energiaforrĂĄsokkal, Ă­gy kĂŠnytelen energiaszĂźksĂŠgletĂŠt szinte kizĂĄrĂłlag kĂźlfĂśldről fedezni. Ennek a fĂźggĂŠsnek a csĂśkkentĂŠse ĂŠrdekĂŠben MarokkĂł komoly beruhĂĄzĂĄsokat fontolgat a jĂśvőben a napenergia terĂźletĂŠn.