close
Az energiafordulat veszélyes lehet a német iparra
Atom - Egyéb

Az energiafordulat veszélyes lehet a német iparra

A nĂŠmet energiaszektor ĂĄtalakĂ­tĂĄsa nagyvĂĄllalatok ĂŠs egĂŠsz ĂĄgazatok lĂŠtĂŠt sodorhatja veszĂŠlybe NĂŠmetorszĂĄgban – ĂĄllĂ­tja JĂźrgen Grossmann, az RWE energiaszolgĂĄltatĂł vĂĄllalat vezĂŠrigazgatĂłja a SĂźddeutsche Zeitung pĂŠnteki szĂĄmĂĄban megjelent interjĂşban.

Az olyan nagyvĂĄllalatok mint a BASF ĂŠs a Thyssen Krupp Ăśsszezsugorodnak, vagy egyĂĄltalĂĄn megszűnnek lĂŠtezni. Az iparvĂĄllatok elvĂĄndorlĂĄsa nem egy csapĂĄsra megy majd vĂŠgbe, hanem lemorzsolĂłdĂĄssal – vĂŠli az RWE vezĂŠrigazgatĂłja -, mivel az energiaĂĄrak nehezen előre jelezhető alakulĂĄsa visszafogja a befektetői ĂŠrdeklődĂŠst. A vĂĄllalatok kĂŠtszer is megfontoljĂĄk, hogy ĂŠrdemes-e NĂŠmetorszĂĄgban beruhĂĄzniuk.

A nĂŠmet kormĂĄny a kĂśzelmĂşltban hozott hatĂĄrozatot arrĂłl, hogy legkĂŠsőbb 2022 vĂŠgĂŠig bezĂĄrjĂĄk az orszĂĄg atomerőműveit. Az erőművek tĂśbbsĂŠge mĂĄr 2021 vĂŠgĂŠig beszĂźnteti műkĂśdĂŠsĂŠt, de a hĂĄrom legkorszerűbbet – biztonsĂĄgi tartalĂŠkkĂŠnt – vĂŠglegesen egy ĂŠvvel kĂŠsőbb zĂĄrjĂĄk be. A hatĂĄrozat rĂŠsze az is, hogy az ĂĄtmenetileg mĂĄr kikapcsolt nyolc atomerőmű nem ĂşjĂ­tja fel műkĂśdĂŠsĂŠt.

A vezĂŠrigazgatĂł szerint az RWE-nek is mĂłdosĂ­tania kell majd cĂŠlkitűzĂŠseit. A vĂĄllalat mindeddig NĂŠmetorszĂĄgra ĂśsszpontosĂ­totta beruhĂĄzĂĄsait, de a kĂŠsőbbiekben gyorsĂ­thatja nemzetkĂśzi terjeszkedĂŠsĂŠnek tempĂłjĂĄt ĂŠs beruhĂĄzĂĄsai sĂşlypontjĂĄt is kĂźlfĂśldre helyezheti ĂĄt. JĂźrgen Grossmann szerint a dĂśntĂŠshozĂłk alulbecsĂźltĂŠk az energiaipari ĂĄtĂĄllĂĄs kĂśvetkezmĂŠnyeit. “FokozĂłdik az ĂĄramkimaradĂĄsok kockĂĄzata. ValĂłs veszĂŠlyről van szĂł” – mondta, elutasĂ­tva a pĂĄnikkeltĂŠs vĂĄdjĂĄt. Joggal aggĂłdhatnak a energiaipari vezetők a rĂŠszvĂŠnyĂĄrfolyamok csĂśkkenĂŠse miatt is, ami nĂśveli az ellensĂŠges felvĂĄsĂĄrlĂĄsi kĂ­sĂŠrletek valĂłszĂ­nűsĂŠgĂŠt ĂŠs egyĂşttal fokozza az eurĂłpai energiaipari szektorra nehezedő konszolidĂĄciĂłs nyomĂĄst is.

Â