close
Kiegészítenék az energiastratégiát az ipari fogyasztók
Áram - Egyéb - Gáz - Olaj

Kiegészítenék az energiastratégiát az ipari fogyasztók

Az energiastratĂŠgia egĂŠszĂźljĂśn ki az energiastratĂŠgia ĂŠs a gazdasĂĄgfejlesztĂŠsi stratĂŠgia kĂślcsĂśnhatĂĄsĂĄnak bemutatĂĄsĂĄval – javasolja az Ipenerg Ipari EnergiafogyasztĂłk ÉrdekkĂŠpviselete EgyesĂźlĂŠse (Ipenerg).

Zarándy Tamás az érdekvédelmi szervezet szakértője csütörtökön Budapesten sajtóbeszélgetésen emlékeztetett arra, hogy a stratégia társadalmi vitájához péntekig lehet véleményt beadni a Nemzeti Fejlesztési Minisztériumba. A vállalkozások energiahatékonyságának ösztönzésére a nemzetközi tapasztalatok alapján a leghatékonyabb modellnek az Európai Unió által is támogatott hosszú távú szerződések (Long Term Agreement, LTA) rendszerét javasolja az Ipenerg.

Ebben a rendszerben a vĂĄllalkozĂĄsok energiahatĂŠkonysĂĄgi vĂĄllalĂĄsokat tesznek, amelyet az ĂĄllam pĂŠnzbeli, ĂŠs egyĂŠb ĂśsztĂśnzőkkel tĂĄmogat. KialakĂ­thatĂłk olyan pĂŠnzbeli tĂĄmogatĂĄsi formĂĄk, amelyek kĂśltsĂŠgvetĂŠsi kiadĂĄssal nem jĂĄrnak, Ă­gy bevezetĂŠsĂźk nem rontja a pĂŠnzĂźgyi egyensĂşlyt – magyarĂĄzta ZarĂĄndy TamĂĄs. HozzĂĄtette: a vĂĄllalkozĂĄsok energiamegtakarĂ­tĂĄsa hasonlĂł nagysĂĄgrendĹą lehet, mint a lakossĂĄgĂŠ. Az energiakĂśltsĂŠgek csĂśkkentĂŠsĂŠnek mĂĄsik fontos tĂŠnyezője a versenytĂĄrsakĂŠnĂĄl nem drĂĄgĂĄbb energiaĂĄrak. Ehhez az infrastruktĂşra bővĂ­tĂŠse mellett biztosĂ­tani kell a vezetĂŠkekhez valĂł szabad hozzĂĄfĂŠrĂŠst minden fogyasztĂł szĂĄmĂĄra ĂŠs olyan kereskedelmi szabĂĄlyokat kell alkalmazni, amelyek ĂśsztĂśnzki a versenyt.

A nemzeti energiastratĂŠgiĂĄban nagyobb hangsĂşlyt kellene kapnia a regionĂĄlis energiapiac lĂŠtrehozĂĄsĂĄnak. Az energiĂĄnak, a termĂŠk ĂĄrĂĄra rĂĄrakĂłdĂł dĂ­jaknak a kĂśltsĂŠghatĂŠkonysĂĄgot kell ĂśsztĂśnĂśzniĂźk. SzĂźksĂŠges az is, hogy az energiabiztonsĂĄgot ne legyen drĂĄgĂĄbb a kelletĂŠnĂŠl. ZarĂĄndy TamĂĄs magyarĂĄzta szerint pĂŠldĂĄul a stratĂŠgiai tĂĄrolĂłt Ăźzemeltető tĂĄrsasĂĄg, az MMBF BiztonsĂĄgi FĂśldgĂĄztĂĄrolĂł Zrt.kĂśltsĂŠgvetĂŠse felĂźltervezett. A honlapon korĂĄbban megjelent tĂĄjĂŠkoztatĂĄs szerint 22 milliĂĄrd forint bevĂŠtellel szemben 18 milliĂĄrd forint kiadĂĄs ĂĄll. Ugyanakkor, ha jogszabĂĄly alapjĂĄn 200 milliĂł kĂśbmĂŠtert fel lehetett szabadĂ­tani az 1,2 milliĂĄrd kĂśbmĂŠter stratĂŠgiai fĂśldgĂĄzkĂŠszletből, az jelzi azt, hogy alacsonyabb “biztonsĂĄgi szint” is elegendő lenne.

Az ipari energiafogyasztĂłk ĂŠrdeke az, hogy a belfĂśldi energiaĂĄrakba beĂŠpĂźlő tĂĄmogatĂĄsok Ăśsszhangban legyenek a tĂĄrsadalmi hasznossĂĄgukkal. Az Ipenergmegfogalmazta javaslatait arra is, hogy mit tartalmazzon majd az energiastratĂŠgia cselekvĂŠsi terve. Ebben szerepel pĂŠldĂĄul az, hogy mĂĄr a 2013-2014-es gĂĄzĂŠvben a fejlesztĂŠsek rĂŠvĂŠn a magyar “szervesen” kapcsolĂłdjon a nyugat-eurĂłpai gĂĄzrendszerhez ĂŠs fĂśldgĂĄzpiachoz. ZarĂĄndy TamĂĄs ĂşjsĂĄgĂ­rĂłi kĂŠrdĂŠsre azt mondta, hogy a magyar tĂĄrgyalĂĄsi pozĂ­ciĂłt javĂ­tja majd az orosz gĂĄzeladĂłval a 2014 vĂŠgĂŠn lejĂĄrĂł hosszĂş tĂĄvĂş szerződĂŠs utĂĄn az, ha MagyarorszĂĄgra mĂĄs irĂĄnybĂłl is ĂŠrkezhet nagyobb mennyisĂŠgben fĂśldgĂĄz.Az intĂŠzkedĂŠsi tervben fontosnak tartanĂĄ az Ipenerg, hogy a lakossĂĄgi ĂĄramĂĄr emelkedĂŠsĂŠnek elkerĂźlĂŠsĂŠre ĂŠs a gazdasĂĄg versenykĂŠpessĂŠgĂŠnek ĂŠrdekĂŠben a villamos energia ĂĄrĂĄba beĂŠpĂźlő tĂĄmogatĂĄsok 2011 ĂŠs 2030 kĂśzĂśtt ne haladjĂĄk meg a kilowattĂłrĂĄnkĂŠnt 1,50 forintot. A kormĂĄny olyan komplex telepĂźlĂŠsgazdĂĄlkodĂĄsi rendszereket ĂśsztĂśnĂśzzĂśn, ahola kommunĂĄlis hulladĂŠkot elĂŠgetik, nem “lerakjĂĄk”.

Fontos, hogy a lakossági ártámogatást csak a szociálisan rászorulók kapják. A jelenleginél komplexebb fogyasztóvédelmi szabályokat is javasol az Ipenerg, mert a vállalkozásoknál vannak olyan problémák, amelyeket a jelenlegi szabályozás nem tud kezelni. Az árak alakításában és a szabályozásban fontos figyelembe venni azt, hogy a multinacionális vállalatok a munkahelyeket érintő döntéseiket az adott ország feltételei alapján hozzák meg, és ott tartanak meg és teremtenek munkahelyeket, ahol nem jelentenek versenyhátrányt az energia árak. A gyártott termék értékesítési ára ugyanis közel azonos, de az ország szempontjából nem mindegy, hogy hol gyártják.

Â