close
Eladták részvényeiket a CEZ menedzserei
Áram - Egyéb

Eladták részvényeiket a CEZ menedzserei

Százmilliókért adták el cégük tulajdonukban lévő részvényeit a Cseh Energetikai Művek (CEZ) menedzserei. A Cseh Nemzeti Bank honlapján közzétett menedzseri üzletek kimutatásából kitűnik, hogy Martin Roman a CEZ vezérigazgatója és a menedzsment három további tagja május 27-e és június elseje között összesen 450 ezer tulajdonában lévő CEZ-részvényt adott el összesen 420 millió koronáért azaz 17,14 millió euróért.

Roman a prágai tőzsdén 330 000 saját tulajdonában lévő CEZ-részvényt adott el, amelyekért 309,44 millió koronát kapott. A CEZ vezetői az úgynevezett opciós program keretében juthatnak a CEZ részvényeihez. Ezt azt jelenti, hogy a menedzsment minden tagja tisztsége elfoglalásakor jogot szerez bizonyos mennyiségű részvény megvásárlására az éppen aktuális áron. Ezeket a részvényeket azután legkorábban két év és legkésőbb 3,5 év múlva akkor adhatja el, amikor az árfolyamuk kedvező.

A szabályok szerint az igazgató tanács elnökének évente 150 ezer részvényre, az alelnöknek 100 ezer, a második alelnöknek 70 ezer CEZ-részvényre stb. van joga. Más kiválasztott menedzsereknek 10 ezer és 50 ezer között van joga részvényeket vásárolni. Az opciós programot a múltban már több ízben élesen bírálták, követelték megszüntetését, de a kétharmadrészt állami kézben lévő energetikai cég mindezek ellenére továbbra is használja sokmilliós haszonhoz juttatva így a vezetőség tagjait.