close
Nyerésre áll az MVM
Egyéb - Gáz

Nyerésre áll az MVM

Eladtåk a stratÊgiai gåzkÊszletet 

Az ĂĄllami Magyar Villamos Művek (MVM) mĂĄr el is adta azt a 200 milliĂł kĂśbmĂŠter gĂĄzt, amit a nemzeti fejlesztĂŠsi miniszter egy ĂĄprilisi rendelettel csĂ­pett le a felhalmozott 1200 milliĂł kĂśbmĂŠternyi stratĂŠgiai gĂĄzkĂŠszletből, nĂŠmi kĂśrĂźlĂ­rĂĄssal ĂŠlve egyenesen az ĂĄllami holding szĂĄmĂĄra – derĂźl ki az ĂŠrtĂŠkesĂ­tĂŠsi eljĂĄrĂĄst lebonyolĂ­tĂł leĂĄnyvĂĄllalat, az MVM Partner internetoldalĂĄrĂłl. Az eladĂĄsi ĂĄr fix volt, ami alacsonyabb a mĂĄs forrĂĄsbĂłl beszerezhetőnĂŠl. IparĂĄgi forrĂĄsok szerint a kĂŠszleteket mĂŠg ennĂŠl is jĂłval alacsonyabb ĂĄron tĂślthettĂŠk fel, de ez nem nyilvĂĄnos. (Az eredeti beszĂĄllĂ­tĂł az azĂłta engedĂŠlyĂŠt elvesztő EMFESZ Kft. volt.) Vagyis az MVM a tovĂĄbbadĂĄssal a miniszter engedĂŠlye nyomĂĄn jelentős haszonra tehetett szert. A miniszteri rendelet ĂŠrtelmĂŠben jĂśvő ĂŠv kĂśzepĂŠig a most kitĂĄrolt stratĂŠgiai gĂĄzkĂŠszleteket az MVM-nek vissza kell pĂłtolnia – Ă­rja a NĂŠpszabadsĂĄg.

Az MVM Partner ZRt. megtette a szĂźksĂŠges előkĂŠszĂźleteket ahhoz, hogy 2011. jĂşlius 1-jĂŠn a rendeleteknek megfelelően ĂĄtvegye a 6,8 milliĂł gigajoule (200 milliĂł kĂśbmĂŠternyi) fĂśldgĂĄzt, illetve az ahhoz tartozĂł be- ĂŠs kitĂĄrolĂĄsi kapacitĂĄst – kĂśzĂślte a NĂŠpszabadsĂĄg megkeresĂŠsĂŠre az ĂĄllami cĂŠgcsoport.

Az MVM Partner nyĂ­lt ajĂĄnlatot tett kĂśzzĂŠ a rendeletben megnevezett tĂĄvhő- ĂŠs kapcsoltan hőtermelő tĂĄrsasĂĄgok rĂŠszĂŠre. A szerződĂŠskĂśtĂŠsek folyamatban vannak, jĂşlius 1-jĂŠtől megkezdik a szĂĄllĂ­tĂĄst szerződĂŠses partnereiknek – szĂśgezik le. Az MVM a januĂĄrban elfogadott stratĂŠgiĂĄnak megfelelően a verseny ĂŠlĂŠnkĂ­tĂŠsĂŠvel a hazai fĂśldgĂĄzpiac aktĂ­v szereplője kĂ­vĂĄn lenni. A csoport villamosenergia-piacon szerzett tapasztalatai, kereskedelmi rendszerei ĂŠs a kĂŠpzett szakemberĂĄllomĂĄnya biztosĂ­tja a cĂŠl sikeres megvalĂłsĂ­tĂĄsĂĄt – teszik hozzĂĄ.