close
Újabb emelkedő előtt az olajár
Egyéb - Olaj

Újabb emelkedő előtt az olajár

Az OPEC egyelőre vĂĄr a termelĂŠs nĂśvelĂŠsĂŠvel

HĂŠtfőn kicsit megtĂśrt az olajĂĄr kĂŠt hete folyamatos emelkedĂŠse, de a trendvĂĄltozĂĄsrĂłl nem beszĂŠlhetĂźnk. A hĂŠten Ăşjabb rekordot vĂŠlhetően nem dĂśntenek a hazai ĂźzemanyagĂĄrak, mert a forint erősĂśdĂŠse nagyjĂĄbĂłl ellensĂşlyozni tudta a vilĂĄgpiaci ĂĄrak 2-2,5 szĂĄzalĂŠkos emelkedĂŠsĂŠt – Ă­rja a NĂŠpszabadsĂĄg.

Átmenetileg megĂĄllt a hazai ĂźzemanyagĂĄrak emelkedĂŠse, de a jĂśvő nem sok jĂłval kecsegtet. A forint ugyanis annyit mĂĄr nem tud erősĂśdni a dollĂĄrhoz kĂŠpest, hogy azzal semlegesĂ­tse a vilĂĄgpiaci kőolajĂĄrak jĂśvőbeni emelkedĂŠsĂŠt. A Bloombergnek nyilatkozĂł elemzők most korrekciĂłrĂłl beszĂŠlnek. Ken Hasegawa, a tokiĂłi Newedge munkatĂĄrsa szerint a kőolaj irĂĄnti igĂŠny aprĂł megtorpanĂĄsokkal, de tovĂĄbb nĂśvekszik az idĂŠn, s most ĂŠppen csak szuszszan egyet az ĂĄr, ami az egy hĂłnap alatt produkĂĄlt 10 dollĂĄros drĂĄgulĂĄs utĂĄn ĂŠrthető is. New Yorkban az amerikai WTI alaptĂ­pusĂŠrt tegnap 81 dollĂĄrt kellett fizetni hordĂłnkĂŠnt, mĂ­g az eurĂłpai referenciĂĄnak szĂĄmĂ­tĂł ĂŠszaki-tengeri Brent jegyzĂŠse 79 dollĂĄron ĂĄllt Londonban, tĂśkĂŠletesen megfelelve a Magyar Nemzeti Bank vĂĄrakozĂĄsainak. A jegybanki elemzők februĂĄr vĂŠgĂŠn publikĂĄlt inflĂĄciĂłs jelentĂŠsĂźkben az idĂŠn 79,4 dollĂĄrral vettĂŠk szĂĄmĂ­tĂĄsba a Brent ĂĄrĂĄt. A jĂśvő ĂŠvre azonban mĂĄr 85 dollĂĄros ĂĄrral kalkulĂĄlnak.

Toby Hassall, a CWA elemzője szerint előbb a kĂ­nĂĄlati oldalon ĂŠrzĂŠkelhető felesleget kell felszĂ­vnia a piacnak, mielőbb nagyobb lendĂźletet venne a drĂĄgulĂĄs. A pillanatnyi megtorpanĂĄsban az amerikai fogyasztĂłi hangulat pĂŠnteken kĂśzzĂŠtett, a vĂĄrtnĂĄl gyengĂŠbb alakulĂĄsa jĂĄtszotta a főszerepet, de az ipari termelĂŠsnek a februĂĄrban tapasztalt lassabb Ăźtemű erősĂśdĂŠse is visszafogĂł tĂŠnyező volt.

Ezzel szemben ĂĄracĂŠlozĂł hĂ­rkĂŠnt fogadta a piac, hogy a NemzetkĂśzi EnergiaĂźgynĂśksĂŠg (IEA) pĂŠnteken 1,8 szĂĄzalĂŠkkal felfelĂŠ mĂłdosĂ­totta korĂĄbbi előrejelzĂŠsĂŠt, a globĂĄlis kereslet vĂĄrakozĂĄsai szerint napi 86,57 milliĂł hordĂł lesz az idĂŠn. A nĂśvekedĂŠsĂŠrt nem a fejlett orszĂĄgokat tĂśmĂśrĂ­tő 30 tagĂş elit klub, az OECD tagjai a felelősek, hanem az ide nem sorolt, angol nevĂźk kezdőbetűjĂŠből BRIC-csoportkĂŠnt szĂĄmon tartott BrazĂ­lia, OroszorszĂĄg, India ĂŠs KĂ­na. Az energiaĂźgynĂśksĂŠg az OECD-re vonatkozĂł olajkeresleten lefelĂŠ mĂłdosĂ­tott, mert szerinte az első negyedĂŠv eurĂłpai fűtőolajigĂŠnyĂŠt tĂşlbecsĂźltĂŠk, ĂŠs Észak-AmerikĂĄban sem lĂĄtjĂĄk az Ăźzemanyag-fogyasztĂĄs gyors felfutĂĄsĂĄra utalĂł jeleket. Az olajĂĄr azonban nemcsak a kereslettől, hanem a kĂ­nĂĄlati oldal hozzĂĄĂĄllĂĄsĂĄtĂłl is erősen fĂźgg. A Kőolaj-exportĂĄlĂł OrszĂĄgok Szervezete (OPEC) holnap tartja szokĂĄsos termelĂŠsikvĂłta-meghatĂĄrozĂł ĂźlĂŠsĂŠt BĂŠcsben, de a kiszivĂĄrgott hĂ­rek szerint a vilĂĄg ellĂĄtĂĄsĂĄban főszerepet jĂĄtszĂł kartell addig nem kĂ­vĂĄn vĂĄltoztatni a jelenleg elfogadott, 24,85 milliĂł hordĂłs felhozatalon, amĂ­g a jegyzĂŠsĂĄr az ĂĄltaluk elfogadhatĂłnak tartott sĂĄvban mozog. Ali al-Naimi szaĂşdi olajminiszter januĂĄri ĂŠrtĂŠkelĂŠse szerint a 70–80 dollĂĄros sĂĄv „majdnem tĂśkĂŠletes” a szĂĄmukra.

– Ahhoz előbb 65 dollĂĄrra kellene csĂśkkennie az olajĂĄrnak, hogy az idegeskedĂŠs jeleit tapasztalhassuk a kartellnĂŠl –vĂŠlekedett Harry Tchilinguirian, a BNP Paribas elemzője, aki szerint a tĂźrelem ĂŠs a kivĂĄrĂĄs jellemzi majd az OPEC dĂśntĂŠshozĂłit, akikre a kapkodĂĄs sosem volt jellemző. A Bloomberg ĂĄltal megkĂŠrdezett 44 elemző kĂśzĂźl 42-en biztosak a termelĂŠs szinten tartĂĄsĂĄrĂłl szĂłlĂł dĂśntĂŠsben. A kvĂłtĂĄkhoz legutĂłbb 2008 vĂŠgĂŠn nyĂşltak, s azon addig nem is vĂĄltoztatnak, amĂ­g jelentősen meg nem nő a globĂĄlis kereslet, illetve amĂ­g az egyes tagĂĄllamok az ĂśnkĂŠnt vĂĄllalt termelĂŠsĂźk feletti mĂŠrtĂŠkben Ăśntik az olajat a vilĂĄgpiacra. Az elemzők a recessziĂł bekĂśszĂśntĂŠre reagĂĄlĂł, szaĂşdi kezdemĂŠnyezĂŠsre meglĂŠpett 4,2 milliĂł hordĂłs 2008. vĂŠgi kvĂłtacsĂśkkentĂŠst –ilyenre 50 ĂŠve nem volt pĂŠlda –bĂślcs dĂśntĂŠsnek tartottĂĄk, ami visszaterelte az ĂĄrat a szĂĄz dollĂĄr felĂŠ vezető Ăştra. Tavaly 78 szĂĄzalĂŠkkal drĂĄgult az energiahordozĂł. A 4,2 milliĂł hordĂł felĂŠt az OPEC-tagok mĂĄr „visszacsempĂŠsztĂŠk” a piacra, ennek a kartellszintű legalizĂĄlĂĄsa azonban mĂŠg hĂĄtravan. Az olajminiszterek az IEA-nĂĄl Ăłvatosabbak, szerintĂźk a globĂĄlis felhasznĂĄlĂĄs csupĂĄn 1,1 szĂĄzalĂŠkkal nő az idĂŠn.

A kereslet a mĂĄsodik negyedĂŠvben rendszerint enyhĂŠn visszaesik, amikor a finomĂ­tĂłk felhagynak a tĂŠli fűtőolaj előĂĄllĂ­tĂĄsĂĄval, ĂŠs pĂĄr hetes leĂĄllĂĄs utĂĄn nyĂĄri ĂźzemmĂłdra vĂĄltanak. Komolyabb mozgĂĄs a nyĂĄri idegenforgalmi szezon beindultĂĄval figyelhető majd meg a jegyzĂŠsĂĄrakban.