close
Kaotikus a megújulók helyzete Magyarországon
Egyéb - Megújuló

Kaotikus a megújulók helyzete Magyarországon

Újra kell gondolni a megĂşjulĂł energiaforrĂĄsok tĂĄmogatĂĄsi rendszerĂŠt, valamint egyszerűsĂ­teni kell az ilyen beruhĂĄzĂĄsok engedĂŠlyeztetĂŠsĂŠt – ezeket nevezte meg a legtĂśbb felszĂłlalĂł a kĂśvetkező időszak fő feladatainak a Heti VĂĄlasz ĂĄltal rendezett konferenciĂĄn. Matos ZoltĂĄn, a Magyar Energia Hivatal (MEH) elnĂśke szerint a kĂśtelező ĂĄramĂĄtvĂŠtel (KÁT) alapĂş tĂĄmogatĂĄs nem segĂ­tette elő a megĂşjulĂł forrĂĄsok jelentős elterjedĂŠsĂŠt. HozzĂĄtette, a KÁT ĂĄtalakĂ­tĂĄsĂĄra akkor is szĂźksĂŠg lett volna, ha arra nem kĂśtelezi hazĂĄnkat az EU ĂĄltal elfogadott harmadik energiacsomag. Kifejtette, az Ăşj ĂśsztĂśnzĂŠsi rendszernek hosszĂştĂĄvon kiszĂĄmĂ­thatĂłnak, hatĂĄsosnak ĂŠs ĂĄtlĂĄthatĂłnak kell lennie. Megjegyezte, emellett szĂźksĂŠg van az engedĂŠlyeztetĂŠsi eljĂĄrĂĄs felĂźlvizsgĂĄlatĂĄra is.

 

 

Balogh LĂĄszlĂł, a Magyar MegĂşjulĂł Energia SzĂśvetsĂŠg elnĂśke Ăşgy vĂŠli, kĂźlĂśn kellene vĂĄlasztani a megĂşjulĂłk, ĂŠs a hagyomĂĄnyos forrĂĄsok tĂĄmogatĂĄsĂĄt a jelenlegi “kevert” KÁT-rendszer helyett. A szakĂŠrtő kitĂŠrt a tavaly ĂŠv vĂŠgĂŠn a parlament ĂĄltal elfogadott tĂśrvĂŠnymĂłdosĂ­tĂĄsra is, amely kimondta: ellentĂŠtben a kapcsoltan hőt ĂŠs ĂĄramot előĂĄllĂ­tĂł erőművek 7,5 ĂŠves megtĂŠrĂźlĂŠsi idejĂŠvel, a 90 szĂĄzalĂŠkban biomasszĂĄt hasznosĂ­tĂł kapcsolt termelők esetĂŠben 15 ĂŠv a megtĂŠrĂźlĂŠs. Balogh LĂĄszlĂł szerint ugyanakkor ezzel az OrszĂĄggyűlĂŠs a rossz hatĂĄsfokĂş, valĂłjĂĄban fĂĄt tĂźzelő erőműveket tĂĄmogatja, ezen kĂ­vĂźl munkahelyteremtĂŠsre sem ĂśsztĂśnĂśz.

Felsmann BalĂĄzs, a Force Motrice elemzője a szĂŠn-dioxid kvĂłtĂĄk eladĂĄsĂĄrĂłl beszĂŠlt. Mint fogalmazott, az ebből szĂĄrmazĂł ĂĄllami bevĂŠtel egy rĂŠsze nem kĂśvethető nyomon. HazĂĄnk ugyanis nem csak 2008-ban, hanem tavaly is ĂŠrtĂŠkesĂ­tett kibocsĂĄtĂĄsi egysĂŠgeket 8 milliĂĄrd forint ĂŠrtĂŠkben, ĂĄm ennek rĂŠszletei nem lelhetőek fel – pedig ezzel egyĂźtt tĂśbb mint 36 milliĂĄrd forintot kĂśnyvelhetett el hazĂĄnk az elmĂşlt kĂŠt ĂŠvben. Felsmann hozzĂĄfűzte, a bevĂŠtelt hasznosĂ­tĂł ZĂśld BeruhĂĄzĂĄsi Rendszer (ZBR) keretĂŠben panellakĂĄsok tavaly 15,2 milliĂĄrd forintot kĂśtĂśttek le energiahatĂŠkonysĂĄgi tĂĄmogatĂĄsok cĂ­mĂŠn. IdĂŠn ugyanakkor csak 2 milliĂĄrd forintra Ă­rtĂĄk ki a pĂĄlyĂĄzat Ăşjabb fejezetĂŠt, ĂĄm arrĂłl semmit nem lehet tudni, mi lett a sorsa a fennmaradĂł mintegy 19 milliĂĄrd forintnak.

Kardos PĂŠter, az Energiaklub munkatĂĄrsa előadĂĄsĂĄban kifejtette, a ZBR teljesen zavaros. KĂśzĂślte, nem lĂĄtni pĂŠldĂĄul, hogy a minisztĂŠriumon belĂźl konkrĂŠtan ki a gazdĂĄja a programnak. EzenkĂ­vĂźl nem lehet tudni azt sem, hogy pontosan mennyi szĂŠn-dioxid kibocsĂĄtĂĄsĂĄt kĂ­vĂĄnja megtakarĂ­tani hazĂĄnk, s hogy ezzel kĂśzben hĂĄny munkahelyet akar teremteni.

Â