close
Állami kitüntetés Mosonyi Györgynek
Egyéb - Olaj

Állami kitüntetés Mosonyi Györgynek

Mosonyi GyĂśrgyĂśt, a MOL vezĂŠrigazgatĂłjĂĄt a Magyar KĂśztĂĄrsasĂĄgi Érdemrend tisztikeresztjĂŠvel tĂźntette ki Bajnai Gordon miniszterelnĂśk mĂĄrcius 15-ĂŠn, a Parlamentben rendezett ĂźnnepsĂŠgen. Kifejezetten bĂźszke vagyok arra, hogy pĂĄlyafutĂĄsom sorĂĄn tĂśbbszĂśr vehettem rĂŠszt korszakalkotĂł vĂĄltozĂĄsokban. A ’80-as ĂŠvek vĂŠgĂŠtől kezdve a vezető nemzetkĂśzi gyakorlat magyarorszĂĄgi meghonosĂ­tĂĄsĂĄt vĂŠgezhettem, az elmĂşlt ĂŠvtizedben pedig a magyar szaktudĂĄs nemzetkĂśzi szĂ­ntereken tĂśrtĂŠnő kamatoztatĂĄsĂĄra nyĂ­lt lehetősĂŠgem – mondta a magyar olajtĂĄrsasĂĄg vezĂŠrigazgatĂłja a kitĂźntetĂŠs ĂĄtvĂŠtele utĂĄn.

A kitĂźntetĂŠst Mosonyi GyĂśrgy a gazdasĂĄgban vĂŠgzett tĂśbb ĂŠvtizedes kimagaslĂł tevĂŠkenysĂŠgĂŠĂŠrt ĂŠs szakmai ĂŠletĂştjĂĄnak elismerĂŠsekĂŠnt vehette ĂĄt – emlĂŠkeztet a Mol kĂśzlemĂŠnye. Hamar kiderĂźlt szĂĄmomra – emlĂŠkeztetett Mosonyi GyĂśrgy -, hogy a kimagaslĂł egyĂŠni teljesĂ­tmĂŠnyekhez mindig szĂźksĂŠg van tĂĄmogatĂł csapatra is. Ez a megtisztelő kitĂźntetĂŠs egyben jelenlegi ĂŠs volt kollĂŠgĂĄim elismerĂŠse is.

 

Mosonyi GyĂśrgy 1949. februĂĄr 15-ĂŠn szĂźletett Budapesten. VegyĂŠszmĂŠrnĂśki diplomĂĄjĂĄt a VeszprĂŠmi Egyetemen szerezte, 1972-ben.1974-ben kezdett dolgozni a Shell International Petroleum Co. magyarorszĂĄgi kĂŠpviseletĂŠnek munkatĂĄrsakĂŠnt, ahol 1986-ban a vĂĄllalat kereskedelmi igazgatĂłjĂĄvĂĄ neveztĂŠk ki. 1991-ben a londoni Shell-kĂśzpontban dolgozott, majd 1992-től 1993-ig a Shell-Interag Kft. Ăźgyvezető igazgatĂłjakĂŠnt tevĂŠkenykedett, 1994 ĂŠs 1999 kĂśzĂśtt pedig a Shell Hungary Rt. elnĂśk-vezĂŠrigazgatĂłi pozĂ­ciĂłjĂĄt tĂśltĂśtte be. KĂśzben 1997-ben a kĂśzĂŠp- ĂŠs kelet-eurĂłpai rĂŠgiĂł elnĂśke, 1998-ban egyĂşttal a Shell CsehorszĂĄg vezĂŠrigazgatĂłja is volt. Mosonyi GyĂśrgy 1999. jĂşliusa Ăłta a MOL vezĂŠrigazgatĂłja, az IgazgatĂłsĂĄg tagja, az IgazgatĂłsĂĄg FenntarthatĂł FejlődĂŠs BizottsĂĄgĂĄnak elnĂśke. A szintĂŠn MOL-csoport tag TVK Nyrt-ben a vĂĄllalat IgazgatĂłsĂĄgĂĄnak elnĂśke, az INA d.d.-ben pedig a FelĂźgyelő BizottsĂĄg elnĂśk-helyettese. Szakmai megbĂ­zatĂĄsain felĂźl a kĂśvetkező szakmai szĂśvetsĂŠgekben vĂĄllalt alelnĂśki funkciĂłt: Magyar Kereskedelmi ĂŠs Iparkamara, MunkaadĂłk ĂŠs GyĂĄriparosok OrszĂĄgos SzĂśvetsĂŠge. 2009- ig volt a Joint Venture SzĂśvetsĂŠg tiszteletbeli elnĂśke.