close
Már 13,5 milliárd korona van a cseh “atomszámlán”
Atom - Egyéb

Már 13,5 milliárd korona van a cseh “atomszámlán”

Összesen 13,5 milliĂĄrd korona gyűlt Ăśssze a tavalyi ĂŠv vĂŠgĂŠig a cseh “atomszĂĄmlĂĄn” – kĂśzĂślte a csehorszĂĄgi atomhulladĂŠkot kezelő ĂźgynĂśksĂŠg. A szĂĄmlĂĄra tovĂĄbbra is a Cseh Energetikai Művek (CEZ) kĂźldi a legtĂśbb pĂŠnzt: tavaly 1,36 milliĂĄrd koronĂĄt. Az atomhulladĂŠkot termelő kisebb cĂŠgek Ăśsszesen 8,41 milliĂł koronĂĄt utaltak 2009-ben a szĂĄmlĂĄra – mondta ĂşjsĂĄgĂ­rĂłknak JĂĄn Duda, az ĂźgynĂśksĂŠg főnĂśke.

 

A speciĂĄlis szĂĄmlĂĄt a rendszervĂĄltĂĄs utĂĄn hozta lĂŠtre a cseh kormĂĄnyzat. LĂŠnyege: minden olyan cĂŠgnek pĂŠnzt kell befizetnie a szĂĄmlĂĄra, amely nukleĂĄris hulladĂŠkot termel. A pĂŠnzt annak semlegesĂ­tĂŠsĂŠre, megsemmisĂ­tĂŠsĂŠre fogjĂĄk felhasznĂĄlni. A CEZ, amelynek tulajdonĂĄban van a kĂŠt csehorszĂĄgi atomerőmű, a Dukovany ĂŠs a TemelĂ­n, minden kilowattĂłra megtermelt ĂĄram utĂĄn Ăśt fillĂŠrt utal a szĂĄmlĂĄra.

Az elkĂŠpzelĂŠsek szerint a szĂĄmlĂĄn Ăśsszegyűlt pĂŠnzt a nukleĂĄris hulladĂŠk megsemmisĂ­tĂŠsĂŠre, illetve semlegesĂ­tĂŠsĂŠre kell majd felhasznĂĄlni. Ezt a nukleĂĄris temetőt 2065-ben kellene Ăźzembe helyezni, s a szĂĄmĂ­tĂĄsok szerint lĂŠtrehozĂĄsa 46,8 milliĂĄrd koronĂĄba fog kerĂźlni az 1998-as ĂĄrak szintjĂŠn. Az elmĂşlt tĂśbb mint egy ĂŠvtizedben azonban mĂŠg nem sikerĂźlt meghatĂĄrozni a nukleĂĄris temető helyszĂ­nĂŠt. A megbĂ­zott szakĂŠrtői csoport eredetileg hat helysĂŠget szemelt ki, de mindegyik ĂśnkormĂĄnyzata a terveket elutasĂ­totta, illetve nagy ĂŠrtĂŠkű kĂĄrtĂŠrĂ­tĂŠst kĂŠrt. A kutatĂł munkĂĄkĂŠrt az atomhulladĂŠkot kezelő ĂźgynĂśksĂŠg 100 milliĂł koronĂĄt Ă­gĂŠrt. A telepĂźlĂŠsek ezt kevesellik.

TĂśbb mĂĄs problĂŠma is van, ezĂŠrt mĂŠg mindig nincs vĂŠgleges dĂśntĂŠs az Ăźgyben. SzakĂŠrtők szerint a megadott időben CsehorszĂĄgban mintegy 9 ezer tonna nukleĂĄris hulladĂŠk lesz, amelyet legkevesebb 500 mĂŠterre kell a fĂśld alĂĄ helyezni. A felszĂ­ni telepnek mintegy tĂ­z hektĂĄrnyi terĂźletűnek kell lennie. A legĂşjabb hĂ­rek szerint az idĂŠn nyolc helyen kezdődnek el a kutatĂĄsok. A fĂśld alatti tĂĄrolĂłkban elsősorban a TemelĂ­n ĂŠs a Dukovany atomerőművekben kiĂŠgett fűtőrudakat kellene elhelyezni. Jelenleg mindkĂŠt atomerőmű mĂŠg a sajĂĄt tĂĄrolĂł kapacitĂĄsait hasznĂĄlja.

Â