close
Tárolásban erősítene a Gazprom
Egyéb - Gáz

Tárolásban erősítene a Gazprom

Oroszországban 25 földalatti gáztároló működik, s bár jól vizsgáztak a
most elmúló télen, bőven van rajtuk fejleszteni való. A Gazprom a
létesítmények kapacitásának, mindenekelőtt napi ki- és betároló
kapacitásának növelére készül, de létesítene két új tárolót is, sós
szerkezetben. A gáztároló rendszert helyenként fel is kell újítani,
működését pedig még jobb összhangba hozni az ország gázszállító
rendszerével. A prioritásokat kijelölték, a feladatokat kiosztották az
érintett aldivízióknak.

A Gazprom főhadiszállásán a földalatti gáztárolók (UGS) felszín fölötti, műszaki létesítményeinek üzemeltetése és kibővítése került terítékre, írja közleményében a társaság. A megbeszélést Oleg Akszjutyin, az igazgatóság tagja vezette le, ő felel a társaság gázszállításáért, földalatti gáztárolásáért és a Gazprom létesítményeinek közművesítéséért. A találkozón részt vettek a Gazprom speciális aldivízióinak a vezetői, ezek az egységek a Gazprom UGS, a Gazprom transzgaz Volgograd, a Gazprom transzgaz Szaratov, a Gazprom transzgaz Ufa, a Kubangazprom, a Gazprom inveszt Zapad, a Gazprom inveszt Jug, a Podzemgazprom, a Gazprom VNIIGAZ, a VNIPIgazdobicsa, a Gazproektengineering, a VNIPITransgaz, a Giproszpecgaz és a Gazpromenergodiagnosztika.

Megállapították, hogy a társaság földalatti létesítményei jól vizsgáztak 2009-2010 elhúzódó telén, az Orosz Egyesített Gázellátó rendszer részeként, s ennek kiemelt jelentősége volt. Ugyanakkor a napi ki- és betároló kapacitás növelése továbbra is alapvető feladat. A megbeszélés résztvevői sorra vették a Gazprom tárolóit és azokat az intézkedéseket, amelyek révén meg lehet emelni azok napi ki- és betároló kapacitását. Ebben a Gazprom együtt kíván működni azokkal a fogyasztói szervezetekkel, amelyeket érintenek majd a gázellátás megbízhatóságát és mértékét javító beruházások. Az érintett tárolók a névai, a kransznodári, a kucsevi és a kancsurini-muszinszki térségben működnek. Tárgyaltak arról is, hogy új földalatti gáztárolót létesítenek a volgográdi és a kalanyingrádi térségben. Ez utóbbiak abból a szempontból az elsők lesznek Oroszországban, hogy sós szerkezetekben tárolják majd a gázt.

A találkozó megállapoításait követően a Gazprom speciális algységei megkapták a saját területüket érintő tárolóbővítési feladatokat azzal a céllal, hogy az Egyesített Orosz Gázellátó Rendszert megbízhatóan és megszakítás nélkül szolgálhassák ki. Piroritásnak jelölték ki a tárolóhálózat fejlesztését, építését, illetve újjáépítését. A feladatokat még ebben az évben, illetve rövidtávon el kell végezni.

Oroszországban 25 földalatti gáztároló működik, ezek együtt 64 milliárd köbméter gáz tárolására képesek. Együtt napi maxiumum 620 millió köbméter gáz hozható ki belőlük. Az átlagos napi kitárolás 500 millió köbméter volt 2009-2010 decemberében és januárjában. A társaság 2030-ig szóló, földalatti gáztároló stratégiája a következő alapelveket rögzíti: – a meglévő kapacitások fejlesztésével, az elavult tárolók lecserélésével fenn kell tartani az orosz gáztároló rendszer kapacitásait – növelni kell a napi kitároló kapacitást, részben a meglévő, részben az új létesítmények kapacitásának növelésével – új tárolókat kell kialakítani Oroszország rosszabbul ellátott területein – az orosz gáztároló és gázszállító rendszert egymással összhangban kell fejleszteni, illetve összhangba kell hozni.