close
Döntés az új belga kutatóreaktor finanszírozásáról
Atom - Egyéb

Döntés az új belga kutatóreaktor finanszírozásáról

A belga kormĂĄny jĂłvĂĄhagyta, hogy anyagi hozzĂĄjĂĄrulĂĄst nyĂşjtson a tervezett Myrrha kutatĂłreaktorhoz, amely Ă­gy “segĂ­thet az innovatĂ­v megoldĂĄsok fejlesztĂŠsĂŠben az atomenergetika, a nukleĂĄris medicina ĂŠs a megĂşjulĂł energiaforrĂĄsok terĂŠn”. A belga Atomenergia-kutatĂł IntĂŠzet (SCK-CEN) ĂźdvĂśzĂślte a dĂśntĂŠst, ĂŠs Ăşgy nyilatkozott: sajĂĄt fő feladataik ezt kĂśvetően a projekt mĂśgĂśtt ĂĄllĂł konzorcium megerősĂ­tĂŠse, az ĂŠpĂ­tĂŠsi engedĂŠlyek beszerzĂŠse ĂŠs az ĂŠpĂ­tĂŠs 2015-Ăśs megkezdĂŠse lesznek. Az SCK-CEN vezĂŠrigazgatĂłja, Eric van Walle szerint a Myrrha a tervek szerint 2022-2023 kĂśrĂźl kezdhetnĂŠ meg az ĂźzemelĂŠst.

A Myrrha projekt 1998-ban indult, cĂŠlja egy gyorsĂ­tĂłval hajtott, Ăłlom-bizmut hűtĂŠsű, szubkritikus gyorsreaktor megtervezĂŠse, megĂŠpĂ­tĂŠse ĂŠs ĂźzemeltetĂŠse. A Myrrha segĂ­tsĂŠgĂŠvel vizsgĂĄljĂĄk majd a nukleĂĄris hulladĂŠk transzmutĂĄciĂłjĂĄt, illetve adalĂŠkolt szilĂ­cium előĂĄllĂ­tĂĄsĂĄra hasznĂĄljĂĄk, ami a hibrid autĂłkban ĂŠs megĂşjulĂł energiaforrĂĄsokban alkalmazott ĂĄramkĂśrĂśk alapvető eleme.

A Myrrha speciĂĄlis felĂŠpĂ­tĂŠse lehetővĂŠ teszi a jĂśvőbeli energiarendszerek fejlesztĂŠsĂŠhez szĂźksĂŠges anyagkutatĂĄsi feladatok elvĂŠgzĂŠsĂŠt is. Az SCK-CEN 2009 oktĂłberĂŠben kĂŠrte a belga kormĂĄnyt, hogy foglaljon ĂĄllĂĄst a projekt finanszĂ­rozĂĄsĂĄval kapcsolatban. A projekt teljes kĂśltsĂŠge kb. 960 milliĂł eurĂł, amely 12 ĂŠvre oszlik meg. A belga rĂŠszvĂĄllalĂĄs kb. 40%-ĂĄt teszi ki az ĂŠpĂ­tĂŠsi kĂśltsĂŠgeknek, ami ĂŠvente 32 milliĂł eurĂłt 12 ĂŠven ĂĄt. A kĂśltsĂŠgek fennmaradĂł rĂŠszĂŠt a Myrrha projekt partnereinek nemzetkĂśzi konzorciuma, az EurĂłpai UniĂł ĂŠs az EurĂłpai BeruhĂĄzĂĄsi Bank fizeti. Az SCK-CEN szerint a Myrrha jelentős gazdasĂĄgi haszonnal jĂĄrhat, 13 milliĂĄrd eurĂł hasznot remĂŠlnek 2010 ĂŠs 2050 kĂśzĂśtt.