close
Kihátrált egy koszovói pályázatból a CEZ és az amerikai AES
Áram - Egyéb

Kihátrált egy koszovói pályázatból a CEZ és az amerikai AES

A Cseh Energetikai Művek (CEZ) ĂŠs az amerikai AES energetikai csoport bejelentettĂŠk, hogy visszalĂŠpnek a koszovĂłi kormĂĄny ĂĄltal egy Ăşj villanyerőmű felĂŠpĂ­tĂŠsĂŠre ĂŠs egy rĂŠgebbi villanyerőmű felĂşjĂ­tĂĄsĂĄra 2006-ban meghirdetett nemzetkĂśzi pĂĄlyĂĄzatbĂłl. MindkĂŠt tĂĄrsasĂĄg kifoghĂĄsolta a koszovĂłi kormĂĄnyzat hozzĂĄĂĄllĂĄsĂĄt a pĂĄlyĂĄzathoz. A CEZ szerint elfogadhatatlan, hogy menet kĂśzben indokolatlanul megvĂĄltoztassĂĄk a projekt paramĂŠtereit, s rĂĄadĂĄsul az előkĂŠszĂźleti munkĂĄlatokban hatalmas csĂşszĂĄs tapasztalhatĂł.

 

Tekintettel arra, hogy kĂŠsik a pĂĄlyĂĄzat pontosĂ­tott feltĂŠteleinek nyilvĂĄnossĂĄgra hozatala, nagy kĂŠsĂŠs tapasztalhatĂł az előkĂŠszĂ­tő munkĂĄlatok sorĂĄn is, s a koszovĂłi kormĂĄnyzat pedig menet kĂśzben ĂśnkĂŠnyesen vĂĄltoztatja a projekt paramĂŠtereit a CEZ ĂŠs az AES ĂĄltal lĂŠtrehozott konzorcium Ăşgy dĂśntĂśtt, hogy visszalĂŠp a pĂĄlyĂĄzattĂłl, s a jĂśvőben nem kĂ­vĂĄn rĂŠszt venni benne” – kĂśzĂślte a hĂŠt vĂŠgĂŠn Eva NovĂĄkovĂĄ, a CEZ szĂłvivője PrĂĄgĂĄban. Energetikai piaci szakĂŠrtők meglepőnek minősĂ­tetĂŠk a cseh-amerikai konzorcium lĂŠpĂŠst, mert hatalmas ĂŠrtĂŠkű pĂĄlyĂĄzatrĂłl, projektről van szĂł. A nyilvĂĄnossĂĄgra kerĂźlt ĂŠrtesĂźlĂŠsek szerint az egĂŠsz projekt ĂŠrtĂŠke meghaladja a 3,5 milliĂĄrd eurĂłt.

A koszovĂłi kormĂĄny azt tervezi, hogy egy Ăşj erőművet ĂŠpĂ­tene a tartomĂĄnyban, felĂşjĂ­tanĂĄ a mĂĄr most műkĂśdő rĂŠgit ĂŠs a jelentősen fejlesztenĂŠ a Sibovac szĂŠnbĂĄnyĂĄt. A projekt cĂŠlja, hogy ĂĄramtermelĂŠsben ĂśnellĂĄtĂłvĂĄ tegye a tartomĂĄnyt. A nagy ĂŠrtĂŠkű pĂĄlyĂĄzatba hĂĄrom nemzetkĂśzi konzorcium nevezett be. A CEZ-AES konzorciumon kĂ­vĂźl mĂŠg az olasz Enel ĂĄltal vezetett csoport, illetve a gĂśrĂśg Sencap energetikai csoport, amely a Public Power konszern tagja. A koszovĂłi kormĂĄny 2009 vĂŠgĂŠn Ăşgy dĂśntĂśtt, hogy az Ăşj hőerőmű teljesĂ­tmĂŠnye nem az eredetileg tervezett 2000 megawatt, hanem csak 1000 megawatt lesz. Ugyanakkor mĂĄs mĂłdosĂ­tĂĄsokat is vĂŠgrehajtott a projektben. A pĂĄlyĂĄzat rĂŠsztvevői mĂĄr a mĂşltban is felszĂłlĂ­tottĂĄk a koszovĂłi kormĂĄnyt, hogy javĂ­tson a kiĂ­rĂĄs feltĂŠtelein, mert azok jogi ĂŠs pĂŠnzĂźgyi szempontbĂłl is rosszabbak, mint a megszokott nemzetkĂśzi normĂĄk.

Â