close
Feljelentés: mit tett meg a Mol az 50 százalékért?
Egyéb - Olaj

Feljelentés: mit tett meg a Mol az 50 százalékért?

Orosz konkurens is nehezíti a Mol horvåtorszågi terjeszkedÊsÊt 

BĂźntetőfeljelentĂŠs, a horvĂĄt ĂĄllammal kĂśtĂśtt szerződĂŠs felĂźlvizsgĂĄlata, ĂŠs a menedzsmentjogok megkĂŠrdőjelezĂŠse – esemĂŠnydĂşs napokat, heteket tudhat maga mĂśgĂśtt a horvĂĄt nemzeti olajtĂĄrsasĂĄg (INA) legnagyobb rĂŠszvĂŠnyese, a magyar Mol – Ă­rja a NĂŠpszabadsĂĄg.

A botrĂĄnyok kĂśzepette ugyanakkor kevĂŠs figyelmet kapott, hogy HorvĂĄtorszĂĄg kĂŠt lĂĄbra ĂĄllt, ĂŠs megfizethető Ăźzemanyagok Ă­gĂŠretĂŠvel beengedte az egyik legnagyobb orosz olajcĂŠget, amely nem is titkolja, hogy el akarja hĂłdĂ­tani a piacvezető szerepet az INA-tĂłl.

Eddig Ăşgy tűnt, egĂŠszsĂŠges iszapbirkĂłzĂĄs folyik az INA-n belĂźl, vagyis a magyar tĂĄrsasĂĄg az első pillanattĂłl kezdve szerette volna magĂĄnak bebiztosĂ­tani a stratĂŠgiai dĂśntĂŠsek jogĂĄt. Mivel a horvĂĄt ĂĄllamtĂłl a Mol nem remĂŠlhetett ehhez tovĂĄbbi rĂŠszvĂŠnycsomagot, a kisrĂŠszvĂŠnyesektől prĂłbĂĄlt vĂĄsĂĄrolni, mĂŠghozzĂĄ nem is sikertelenĂźl. (A Molnak jelenleg 47,26 szĂĄzalĂŠkos rĂŠszesedĂŠse van az INA-ban, szemben a horvĂĄt ĂĄllam 44,84 szĂĄzalĂŠkĂĄval.)

A horvĂĄt igazsĂĄgĂźgyi szervek feladata lesz annak eldĂśntĂŠse, vajon a Mol valĂłban megprĂłbĂĄlta-e befolyĂĄsolni a piacot – horvĂĄt ĂşjsĂĄghĂ­rek szerint a magyarok ĂĄllĂ­tĂłlag mĂŠg vesztesĂŠges tranzakciĂłkat is bevĂĄllaltak volna, pĂŠldĂĄul ĂŠrtĂŠkesebb Mol-rĂŠszvĂŠnyek cserĂŠjĂŠt INA-papĂ­rokra, csak hogy ĂĄtlĂŠphessĂŠk vĂŠgre a bűvĂśs 50 szĂĄzalĂŠkos hatĂĄrt.Ami biztos: a Mol szerepĂŠt most tĂśbb szempontbĂłl is megvizsgĂĄljĂĄk HorvĂĄtorszĂĄgban, az INA-rĂŠszvĂŠnyek kereskedĂŠsĂŠt pedig hatĂĄrozatlan időre felfĂźggesztettĂŠk a zĂĄgrĂĄbi tőzsdĂŠn. A Mol ellen tett bĂźntetőfeljelentĂŠs hĂ­re azonban sokak elől eltakart egy mĂĄsik, hasonlĂłan fontosat. Szergej Smatko orosz energiaĂźgyi miniszter mĂşlt heti horvĂĄtorszĂĄgi lĂĄtogatĂĄsa alatt az 1967-ben alapĂ­tott orosz Zarubezhneft olajtĂĄrsasĂĄg alĂĄĂ­rt egy megĂĄllapodĂĄst arrĂłl, hogy ĂşjjĂĄĂŠpĂ­ti Bosanski Brodban a dĂŠlszlĂĄv hĂĄborĂş idejĂŠn megsemmisĂźlt olajfinomĂ­tĂłt.

A Nacional horvĂĄt hetilap legfrissebb szĂĄma rĂŠszletesen foglalkozik az Ăźggyel. Ha ugyanis igazak ezek a kiszivĂĄrogtatĂĄsok, akkor az INA – magyar ĂŠrdekeknek is fontos, ĂŠs szintĂŠn felĂşjĂ­tĂĄsra vĂĄrĂł – sziszeki finomĂ­tĂłja elveszĂ­theti stratĂŠgiai jelentősĂŠgĂŠt. Az orosz cĂŠg ĂĄllĂ­tĂłlag kikĂśtĂśtte azt is, hogy SzerbiĂĄn keresztĂźl sajĂĄt olajat hozna Bosanski Brodba, majd feldolgozĂĄs utĂĄn a horvĂĄt piacon is ĂŠrtĂŠkesĂ­tenĂŠ a termĂŠkekeit.

Azt, hogy kinek, milyen hosszĂş tĂĄvĂş ĂŠrdekei hĂşzĂłdnak meg mindezek mĂśgĂśtt, egyelőre csak talĂĄlgatni lehet. Eddig igen jĂłl jĂśtt a horvĂĄtorszĂĄgi politikai elitnek, hogy a magyar Mol mĂśgĂŠ bĂşjhatott el a tĂĄrsadalom elől, amikor ĂźzemanyagĂĄr-emelĂŠs kerĂźlt szĂłba. Persze a Mol helyzete az INA-ban tĂŠma volt akkor is, amikor a horvĂĄtok az EurĂłpĂĄhoz csatlakozĂĄsukĂŠrt lobbiztak a magyar elnĂśksĂŠg elmĂşlt hĂłnapjaiban.