close
IEA: Diverzifikálni kell a megújuló energiaforrásokat
Egyéb - Megújuló

IEA: Diverzifikálni kell a megújuló energiaforrásokat

A diverzifikĂĄlt, megĂşjulĂł energiaforrĂĄsokra alapulĂł energiatermelő rendszerek sokkal nagyobb technolĂłgiai lehetősĂŠgeket mutatnak, mint amit a szakĂŠrtők eddig gondoltak – derĂźl ki a NemzetkĂśzi Energia ÜgynĂśksĂŠg (IEA) hĂŠtfőn nyilvĂĄnossĂĄgra hozott, “A MegĂşjulĂłk kĂźlĂśnbĂśzősĂŠgĂŠnek kihasznĂĄlĂĄsa: ÚtmutatĂł a kiegyenlĂ­tĂŠsi kihĂ­vĂĄshoz” tanulmĂĄnykĂśtetĂŠből.

A nyolc, kĂźlĂśnbĂśző fĂśldrajzi adottsĂĄgokkal rendelkező rĂŠgiĂł lehetősĂŠgeit vizsgĂĄlĂł műben az IEA megĂĄllapĂ­tja, hogy a vilĂĄg ĂĄtlaghőmĂŠrsĂŠkletĂŠnek kĂŠt Celsius fokkal tĂśrtĂŠnő emelkedĂŠsĂŠre vonatkozĂł cĂŠlok teljesĂ­tĂŠsĂŠhez 2035-re a fĂśld elektromos ĂĄram termelĂŠsĂŠnek mintegy 45 szĂĄzalĂŠkĂĄt kell megĂşjulĂł energiaforrĂĄsokbĂłl nyerni. Az elmĂşlt Ăśt ĂŠvben rendre kĂŠt szĂĄmjegyű nĂśvekedĂŠst mutatott a szĂŠl- ĂŠs napenergia-termelĂŠs, aminek a jĂśvőben is folytatĂłdnia kell a biztonsĂĄgosabb, diverzebb ĂŠs fenntarthatĂłbb termelĂŠsi portfoliĂł elĂŠrĂŠsĂŠhez – Ă­rja az IEA.

A 2035-Ăśs cĂŠlszĂĄmok teljesĂ­tĂŠsĂŠhez azonban az elektromos ĂĄram 17 szĂĄzalĂŠkĂĄt az Ăşgynevezett vĂĄltozĂł megĂşjulĂł energiaforrĂĄsokbĂłl kell nyerni. Ezt csak az elektromos termelőrendszerek rugalmassĂĄgĂĄnak nĂśvelĂŠsĂŠvel lehet elĂŠrni – Ă­rja a szervezet a tanulmĂĄnykĂśtetben. Az IAE a kĂśnyvben olyan eljĂĄrĂĄsokat mutat be, amelyekkel hatĂŠkonyabban lehet felmĂŠrni a szĂźksĂŠges rugalmassĂĄgot, ĂŠs egyben bizonyĂ­tjĂĄk, hogy a vĂĄltozĂł energiaforrĂĄsok miatti kockĂĄzatok tĂĄvolrĂłl sem lekĂźzdhetetlenek.

Az energiaügynökség számításai szerint az ellátórendszerek potenciális rugalmassága Japánban a legalacsonyabb (19 százalék), míg Dániában a legmagasabb (63 százalék). A Brit-szigeteken 31 százalékos, az Ibériai-félszigeten 27 százalékos, Mexikóban 29 százalékos, a Skandináv árampiacon 48 százalékos, az Egyesült Államok nyugati partvidékén 45 százalékos, míg a kelet-kanadai Új Brunswick áramellátó területen 37 százalékos rugalmasságot mutattak ki az áramszolgáltatási rendszerben.

A kĂźlĂśnbĂśzősĂŠg az eltĂŠrő fĂśldrajzi adottsĂĄgokbĂłl ĂŠs a kĂźlĂśnbĂśző megĂşjulĂł energiaforrĂĄsok hasznĂĄlatĂĄbĂłl fakad. NorvĂŠgia vĂ­zierőművei pĂŠldĂĄul rendkĂ­vĂźl rugalmas termelĂŠsi kĂŠpessĂŠgekkel rendelkeznek, mĂ­g JapĂĄn szĂŠn- ĂŠs atomerőművekre alapulĂł rendszere csak lassabban tud reagĂĄlni a kereslet vĂĄltozĂĄsĂĄra. Richard Jones, az IEA vezĂŠrigazgatĂł-helyettese a kĂśtetbemutatĂłn elmondta: mikĂśzben egyes terĂźletek nyilvĂĄnvalĂłan rugalmasabbak mĂĄsoknĂĄl, valamennyi vizsgĂĄlt terĂźleten nagyobb lehetősĂŠgek vannak a vĂĄltozĂł megĂşjulĂł energiaforrĂĄsok kibocsĂĄtĂĄsĂĄnak kiegyensĂşlyozĂĄsĂĄra, mint azt korĂĄbban gondoltuk. “AmĂ­g a termelőrendszereket ĂŠs a piacokat megfelelően ĂśsszehangoljĂĄk, a vĂĄltozĂł megĂşjulĂł energiaforrĂĄsok nagyobb arĂĄnya is megfelelő termelĂŠsi biztonsĂĄgot nyĂşjthat” – ĂŠrvelt Jones.

Â