close
Magyarország visszaszerezte Mol-tulajdonrészét Oroszországtól
Egyéb - Olaj

Magyarország visszaszerezte Mol-tulajdonrészét Oroszországtól

MagyarorszĂĄg kedden visszaszerezte a 21,2 szĂĄzalĂŠkos Mol-tulajdonrĂŠszĂŠt OroszorszĂĄgtĂłl – jelentette be OrbĂĄn Viktor Budapesten. “NehĂŠz kĂźzdelem volt, egy ĂŠvig tartĂł tĂĄrgyalĂĄs eredmĂŠnye ez” – mondta a rendkĂ­vĂźli sajtĂłtĂĄjĂŠkoztatĂłjĂĄn a miniszterelnĂśk a Parlamentben.

A kormĂĄnyfĂľ Ăşgy fogalmazott: ez tĂśbb volt, mint vĂĄsĂĄrlĂĄs, ez egy nehĂŠz kĂźzdelem volt, egy ĂŠv kemĂŠny tĂĄrgyalĂĄssorozat ĂŠs egyeztetĂŠs utĂĄn sikerĂźlt nyĂŠlbe Ăźtni a megĂĄllapodĂĄst. Fontos lĂŠpĂŠst tettĂźnk az erĂľs MagyarorszĂĄg felĂŠ vezetĂľ Ăşton, egy orszĂĄg sem lehet erĂľs, ha teljesen kiszolgĂĄltatott az energiaellĂĄtĂĄsa – fogalmazott OrbĂĄn Viktor.

A kormĂĄnyfő kĂśzĂślte: MagyarorszĂĄg ĂŠs KĂśzĂŠp-EurĂłpa megĂşjĂ­tĂĄsĂĄnak egyik kulcsa az energiafĂźggősĂŠg csĂśkkentĂŠse ĂŠs a nemzeti ipar ĂşjjĂĄĂŠlesztĂŠse. “Erős magyar ĂŠs erős kĂśzĂŠp-eurĂłpai vĂĄllalatokra van szĂźksĂŠg, hogy a XXI. szĂĄzadban versenykĂŠpes legyen a rĂŠgiĂł ĂŠs MagyarorszĂĄg. A Mol ilyen vĂĄllalat” – mondta.

A magyar ållam 1,88 milliård euróÊrt szerezte vissza a 21,2 szåzalÊkos Mol-tulajdonrÊszt az oroszSurgutneftegastól (Szurgutnyeftyegaz)- jelentette be Fellegi Tamås nemzeti fejlesztÊsi miniszter kedden Budapesten.

A Surgutneftegas 2009 elejÊn våsårolta meg az osztråk OMV-tþl a Mol 21,2 szåzalÊknyi rÊszvÊnyÊt 1,4 milliård euróÊrt.A 2009. mårcius 30-ån bejelentett ßgylet meglepetÊst keltett ipari, illetve a magyar politikai kÜrÜkben is, tÜbb elemzþ szerint ugyanis a Surgutneftegas a Kreml tanåcsåra vagy nyomåsåra vett Mol-rÊszvÊnyeket.

A Financial Times az Ăźgyletet kĂśvetĂľen azt Ă­rta, hogy MagyarorszĂĄgon ĂŠs BrĂźsszelben is “azonnal megszĂłlaltak a vĂŠszcsengĂľk”, s a magyar kormĂĄnyt is “meglepte” a tranzakciĂł. Veres JĂĄnos akkori pĂŠnzĂźgyminiszter Ăşgy nyilatkozott a lapnak, hogy “ez a kereskedelmi tranzakciĂł meglepetĂŠskĂŠnt ĂŠrte a magyar kormĂĄnyt”, a magyar kormĂĄnyszĂłvivĂľ pedig kĂśzlemĂŠnyben tudatta, hogy a kormĂĄny az orosz partnerĂŠvel folytatott megbeszĂŠlĂŠsek sorĂĄn soha, mĂŠg informĂĄlisan sem tĂĄrgyalt a Mol-ban tĂśrtĂŠnĂľ tulajdonszerzĂŠsrĂľl.

Az akkori magyar kormĂĄny ĂĄllĂĄspontja szerint “MagyarorszĂĄgnak az az ĂŠrdeke, hogy a nemzeti olajipari vĂĄllalat megĂľrizze fĂźggetlensĂŠgĂŠt”. Ennek folyomĂĄnyakĂŠnt kĂŠsĂľbb megszĂźletett a “lex Mol”‘, az a tĂśrvĂŠny, amely korlĂĄtozza a kĂźlfĂśldi tulajdonszerzĂŠst a magyar stratĂŠgiai, energetikai cĂŠgekben. Az Ăźgylettel foglalkozott a parlament kĂźlĂźgyi bizottsĂĄga is, amelyen HernĂĄdi Zsolt, a Mol elnĂśk-vezĂŠrigazgatĂłja kifejtette, az energiafĂźggĂľsĂŠgi, -ellĂĄtĂĄsi kĂŠrdĂŠseket is felvetĂľ adĂĄs-vĂŠtel tĂśbb szempontbĂłl is meglepĂľ, Ă­gy pĂŠldĂĄul az ĂĄltalĂĄban tĂśbbsĂŠgi tulajdonra tĂśrekvĂľ oroszok kĂŠtszer annyit fizettek a rĂŠszvĂŠnyekĂŠrt, mint a tĂľzsdei ĂĄruk. MeglepĂľnek tartotta azt is, hogy az oroszok anĂŠlkĂźl vettĂŠk meg a rĂŠszvĂŠnyeket, hogy errĂľl korĂĄbban egyeztettek volna a Mollal, rĂĄadĂĄsul a vevĂľ cĂŠgnek eddig semmifĂŠle kĂźlfĂśldi aktivitĂĄsa nem volt.

Meglepþnek nevezte azt is, hogy az ßgylet elþtt nem tÜrtÊnt politikai egyeztetÊs, ami szokåsos az oroszok rÊszÊrþl hasonló esetekben. A Surgutneftegas rÊszvÊnykÜnyvi bejegyzÊse a vÊtel óta nem tÜrtÊnt meg, s ezÊrt az orosz energetikai cÊg egyetlen Mol-kÜzgyÝlÊsen sem vehetett rÊszt szavazati joggal. Az orosz cÊg tÜbb pert is indított azÊrt, hogy rÊszvÊnyeskÊnt megjelenhessen a Mol kÜzgyÝlÊsein, åm ezeket rendre elvesztette. A tÜrvÊnyi elþíråsok szerint ugyanis a rÊszvÊnykÜnyvi bejegyzÊshez a Magyar Energia Hivatal jóvåhagyåsa szßksÊges. A hivatal azonban a Surgutneftegas erre irånyuló kÊrelmÊnek eljåråsåt 2010-ben hozott vÊgzÊssel megszßntette, mert az orosz cÊg nem nyújtotta be a hivatal åltal kÊrt, fþkÊnt a tulajdonosi kÜrÊre vonatkozó informåciókat a megadott hatåridþig. A Surgutneftegas nem Êlt a felßlvizsgålati lehetþsÊggel, amibþl az kÜvetkezik, hogy a rÊszvÊnykÜnyvi bejegyzÊsnek nem volt meg a tÜrvÊnyi feltÊtele.

A Mol rĂŠszesedĂŠsĂŠnek megszerzĂŠse jelentĂľs lĂŠpĂŠs volt az oroszok szerint a Surgutneftegas stratĂŠgiĂĄjĂĄnak teljesĂ­tĂŠsĂŠben, ami pĂŠldĂĄul a vertikĂĄlis integrĂĄciĂł erĂľsĂ­tĂŠsĂŠt, tovĂĄbbĂĄ a vĂŠgsĂľ felhasznĂĄlĂłkhoz valĂł kĂśzelebb kerĂźlĂŠst tĂťzte ki cĂŠlul. Az OMV az eladĂĄskor emlĂŠkeztetett: 2008 augusztusĂĄban visszavonta a Mol megszerzĂŠsĂŠre irĂĄnyulĂł szĂĄndĂŠkĂĄt azutĂĄn, hogy ez ellen kifogĂĄsokat emelt az EurĂłpai UniĂł ĂŠs a Mol vezetĂŠse is. Logikus lĂŠpĂŠs volt ezek utĂĄn a Mol papĂ­rok eladĂĄsa – fejtette ki az osztrĂĄk cĂŠg. Az eladĂĄst a JP Morgan befektetĂŠsi bank vĂŠgezte ĂŠs “jĂł ĂĄrat ĂŠrt el”. Az 1,4 milliĂĄrd eurĂłs ĂĄr 19.212 forintos rĂŠszvĂŠnyenkĂŠnti ĂĄrnak felelt meg akkor, szemben a Mol, az eladĂĄs bejelentĂŠsĂŠt megelĂľzĂľ pĂŠnteki 9.940 forintos zĂĄróårfolyamĂĄval.

Igaz, a Mol ĂĄrfolyama csaknem 15 szĂĄzalĂŠkkal 11.430 forintra nĂľtt az eladĂĄs bejelentĂŠsekor, miutĂĄn az bejelentĂŠs napjĂĄnak reggeli felfĂźggesztĂŠse utĂĄn ĂşjraindĂ­tottĂĄk a papĂ­r kereskedĂŠsĂŠt.A vĂŠtel hĂ­rĂŠre felszĂśkĂśtt az orosz tĂľzsdĂŠn a Surgutneftegas ĂĄrfolyama is, 5,4 szĂĄzalĂŠkkal erĂľsĂśdĂśtt, a bejelentĂŠs napjĂĄn 22,68 rubelt ĂŠrt. A tĂľzsde ugyanis derĂťlĂĄtĂĄssal fogadta a hĂ­rt, hogy a cĂŠg kĂźlfĂśldi akvizĂ­ciĂłra hatĂĄrozta el magĂĄt. A konszern az egyik legnagyobb tĂĄrsasĂĄg az orosz kĂľolaj- ĂŠs fĂśldgĂĄziparban, de mindaddig nem tĂťnt ki a piacon sem az ĂĄtvĂŠtelekben valĂł rĂŠszvĂŠtellel, sem magas osztalĂŠkokkal. SzĂĄmlĂĄin tekintĂŠlyes Ăśsszeget gyĂťjtĂśtt Ăśssze, amelynek rendeltetĂŠsĂŠrĂľl ĂĄllandĂłan spekulĂĄlnak az elemzĂľk. A Mol-rĂŠszvĂŠnyek vĂŠtelĂŠt megelĂľzĂľ ĂŠv harmadik negyedĂŠnek vĂŠgĂŠn a konszern hosszĂş ĂŠs rĂśvid tĂĄvĂş befektetĂŠsei ĂŠs pĂŠnzeszkĂśzei 558 milliĂĄrd rubelt, avagy 22 milliĂĄrd dollĂĄrt tettek ki, Ă­gy a Mol-rĂŠszvĂŠnyek felvĂĄsĂĄrlĂĄsa nem jelentett szĂĄmĂĄra nagy megterhelĂŠst.

A Mol årfolyama azóta jelentþsen emelkedett, 2011. måjus 24-Ên kedden, az ÊrtÊkpapír kora dÊlutåni felfßggesztÊsekor az år 23.310 forint volt. A Surgutneftegas 21,2 szåzalÊkos tulajdoni hånyadånak piaci ÊrtÊket kedden az elemzþk 500-513 milliård forintra tettÊk.A Surgutneftegas Molból való kivåsårlåsa tÜbbszÜr is felvetþdÜtt, amirþl tavaly októberben Fellegi Tamås nemzeti fejlesztÊsi miniszter azt mondta: a magyar kormåny egy csomagban akar megållapodni az orosz vezetÊssel a kÊtoldalú egyßttmÝkÜdÊs kÊrdÊseirþl. Kifejtette, hogy a csomagról folyó egyeztetÊseken szó van az energiapolitikåról, a MalÊvrþl, a kÊsþbbi metróÊpítkezÊsbe való esetleges orosz bekapcsolódåsról, a mezþgazdasågi egyßttmÝkÜdÊsrþl, kutatói ÜsztÜndíjakról, a szÊles nyomtåvú vasúti pålya meghosszabbítåsåról, de cåfolta, hogy a kormåny kÜzvetlenßl tårgyalna a Surgutneftegas-zal a Mol-ban való rÊszesedÊsÊnek megvåsårlåsåról.

November vĂŠgĂŠn az orosz kormĂĄnyfĂľ sajtĂłtitkĂĄra mĂĄr azt kĂśzĂślte: az orosz ĂŠs a magyar kormĂĄnyfĂľ tĂĄrgyalt a Surgutneftegas Mol-pakettjĂŠnek kĂŠrdĂŠsĂŠrĂľl. Az idĂŠn februĂĄrban Igor Szecsin, az energetikai iparral foglalkozĂł orosz elsĂľ miniszterelnĂśk-helyettes pedig azt nyilatkozta, hogy a Surgutneftegas nem szĂĄndĂŠkozik megvĂĄlni a magyar Molban szerzett rĂŠszesedĂŠsĂŠtĂľl, ĂŠs az egyik legjobb beszerzĂŠsĂŠnek tartja azt.